Eπίσκεψη στην Αίγυπτο πραγματοποιεί ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ, όπως σας ανέφερε από χθες πρώτο το Πενταπόσταγμα. Χθες τον υποδέχθηκε στο Κάιρο ο υπουργός Άμυνας της χώρας Στρατηγός Mohamed Zaki και ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Αντιστράτηγος Mohamed Farid Hegazy.
«Οι στενοί δεσμοί μεταξύ των Ενόπλων μας Δυνάμεων ενισχύονται συνεχώς!» έγραψε χαρακτηριστικά ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στο επίσημο λογαριασμό του στο Twitter. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης συζήτησε θέμα στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών αλλά κι εμβάθυνσης των μεταξύ μας σχέσεων.
Ταυτόχρονα την επίσκεψή του την καλύπτουν και τα Αιγυπτιακά ΜΜΕ:
''Ο υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου, Στρατηγός Mohamed Zaki, δέχτηκε τη Δευτέρα ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αρχηγό του στρατού Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος βρίσκεται σε πολυήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν διάφορα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος υπό το φως των τρεχουσών περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων και του προβληματισμού τους για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, δήλωσε εκπρόσωπος των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων.
Συζήτησαν επίσης τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας και των στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.
Ο υπουργός Zaki, εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των αιγυπτιακών και ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε διάφορους τομείς, ιδίως την άμυνα και την ασφάλεια.
Τόνισε τη σημασία του συντονισμού των στρατιωτικών προσπαθειών μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.''
Με λίγα λόγια έρχεται νέα, τεράστια αμυντική συνεργασία, την στιγμή μάλιστα που υπάρχουν οι τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.
Ταυτόχρονα, ο Α/ΓΕΕΘΑ, έχει πάρει σημαντικές αποφάσεις. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ). Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα εγκριθεί το σχέδιο της νέας δομής των δυνάμεων του Στρατεύματος προκειμένου οι Ένοπλες Δυνάμεις να μπορούν να ανταποκρίνονται στις νέες προκλήσεις σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.
Η νέα δομή προβλέπει την ενίσχυση του ναυστάθμου Κρήτης ώστε να είναι σε θέση να φιλοξενήσει ικανό αριθμό πλοίων για να αντιμετωπίζει έγκαιρα και αποτελεσματικά τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Είναι πιθανό οι φρεγάτες πολλαπλών ρόλων που αναμένεται να αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό να έχουν ως ναυτική βάση την Κρήτη. Με άλλα λόγια το Πολεμικό Ναυτικό, πέραν του Ναυστάθμου της Σαλαμίνας αποκτά ένα δεύτερο κέντρο διοίκησης του Στόλου του.
Η δεύτερη σημαντική αλλαγή αφορά στο αυτοδιοίκητο των Ειδικών Δυνάμεων. Στη νέα δομή η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων αναδιοργανώνεται και μετονομάζεται σε Διοίκηση Ειδικού Πολέμου.
Η νέα Διοίκηση θα υπάγεται απ’ ευθείας στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Θα λειτουργούν ως ενιαίο ξεχωριστό σώμα έχοντας στη διάθεσή τους όλα τα μέσα και το προσωπικό που απαιτείται. Θα διαθέτει μοίρες αμφίβιων καταδρομών, μονάδες καταδρομών και ελικόπτερα.