Μετά την Κυρά της Ρω, την ηρωϊδα Δέσποινα Αχλαδιώτη, η οποία σήκωνε μια ζωή ολόκληρη την Ελληνική Σημαία στο νησί της Ρώ, μία άλλη νεότερης ηλικίας Ελληνίδα ηρωϊδα, επαναλαμβάνει το κατόρθωμα της
Συγκεκριμένα στην Κίναρο ζεί η μοναδική κάτοικος του νησιού, η ακρίτισσα Ειρήνη Κατσοτούρχη ηλικίας 74 ετών
Έτσι σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ΠΤΔ), Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα μεταβεί στην Κίναρο και θα συναντηθεί μαζί της, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό την ευγνωμοσύνη του Ελληνισμού στο πρόσωπο της ακρίτισσάς μας
Η σημασία του γεγονότος ότι η Κίναρος κατοικείται, είναι εξόχως σημαντική, αφού σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο βραχονησίδες-νησίδες που έχουν δική τους οικονομική δραστηριότητα έχουν χωρικά ύδατα και υφαλοκρηπίδα.
Η γεωγραφική θέση της Κινάρου είναι κλειδί θα έλεγα, αφού κείται σχεδόν πάνω στον 25 Μεσημβρινό, ο οποίος διέρχεται στην "πλάτη" των νησιών πρώτης γραμμής μας που βρίσκονται εγγύτερα με τα παράλια της Μ.Ασίας, και είναι εκείνη η νοητή γραμμή με την οποία οι Τούρκοι επιχειρούν να διαχωρίσουν το Αιγαίο, παίρνοντας το ανατολικό κομμάτι του
Τον περασμένο Ιανουάριο είχε σημάνει συναγερμός καθώς, λόγω κακοκαιρίας, οι συγγενείς της δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί με την ηρωϊδα ακρίτισσά μας, αλλά τελικά μετά από κινητοποίηση των Αρχών εντοπίστηκε, δηλώνοντας, πάντως, ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το νησί.
Γεννήθηκε στην Αμοργό και σε ηλικία τριών ετών πήγε με τους γονείς της στην Κίναρο.
Χρόνια μετά έκανε ένα μεγάλο ταξίδι με τον σύζυγό της Μικέ και τα παιδιά της στην Αυστραλία και το 2000 επέστρεψε με τον σύζυγό της στην Ελλάδα. Μαζί αποφάσισαν να εγκατασταθούν για πάντα στη βραχονησίδα Κίναρο.
Το 2013 όμως ο σύζυγός της κυρά Ρηνιώς, έφυγε από τη ζωή και μέχρι σήμερα η κυρία Ειρήνη ζει μόνη, στον τόπο που γεννήθηκε.
Μόνη της επικοινωνία είναι μέσω του δορυφορικού τηλεφώνου που έχει, αλλά και η ενημέρωσή της μέσω της τηλεόρασης.
Μία φορά την εβδομάδα έρχεται επιδοτούμενο καϊκι από την Αμοργό και της φέρνει τρόφιμα και ότι χρειάζεται. Αν δεν έχει καλό καιρό, μπορεί να κάνει και 20 ημέρες να έρθει στο μικρό λιμανάκι. Για τον εαυτό της φροντίζει μόνη της.
Όπως φροντίζει και τα ζώα της, το μικρό της δωμάτιο και το μνημείο των τριών πεσόντων ηρώων του Πολεμικού Ναυτικού από το 2016.
Τιμή και δόξα στην ακρίτισσά μας.