Η άσκηση "Μέδουσα" έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα και στις βλέψεις της για την Α. Μεσόγειο πως δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, καθώς υπάρχει μία ισχυρή συμμαχία , οι τέσσερις μεσογειακές χώρες της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Γαλλίας καθώς και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, να την "περιμένει στη γωνία".
Τι και αν όπως σας είχαμε αναφέρει νωρίτερα, προσπάθησε να δημιουργήσει τσαμπουκάδες στην άσκηση, όταν τουρκική Φ/Γ προσπάθησε να "εισβάλει" στη δεσμευμένη περιοχή, η αποφασιστικότητα του Αιγύπτιου καπετάνιου στη Φ/Γ, έδειξε για ακόμη μία φορά πως η Άγκυρα σε κάθε δυναμική αποφασιστική αντίδραση... το βάζει στα πόδια.
Οι κατηγορίες και οι επιθέσεις της Τουρκίας προς κάθε πρόσωπο, όπως ο Α/ΓΕΕΘΑ και ο Νίκος Δένδιας, δεν ήταν ικανά να στρέψουν τα βλέμματα όλων από την επιβλητική άσκηση της Μεσόγείου.
Με μεγάλο αριθμό πολεμικών πλοίων, μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων, και 2.100 άτομα προσωπικό, οι τέσσερις μεσογειακές χώρες της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Γαλλίας καθώς και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κορυφώνουν σήμερα την παρουσίαση της μεγαλύτερης αεροναυτικής άσκησης στη θάλασσα της Αλεξάνδρειας, της «ΜΕΔΟΥΣΑ 10», δίνοντας το μήνυμα της ειρήνης και της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.
Στο περίφημο ελικοπτεροφόρο, Ανουάρ Ελ Σαντάτ, το Μυστράλ που αποτελεί και τη ναυαρχίδα του Βόρειου Στόλου του Αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού, το παρών δίνει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο οικοδεσπότης Αιγύπτιος ομόλογός του, Στρατηγός Μοχάμεντ Ζάκι, ενώ επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας είναι ο Αντιστράτηγος Περβολαράκης, Επιτελάρχης του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, παρουσία του Διοικητή Πολεμικού Ναυτικού της Κύπρου Υποναύαρχου Χαραλάμπους και του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας Όμηρου Μαυρομάτη.
Το σενάριο της άσκησης στηρίζεται σε μία υποτιθέμενη αποβατική κίνηση εχθρών που θέλουν να καταλάβουν μία περιοχή της βόρειας μεσογειακής ακτής. Οι μονάδες και των πέντε χωρών συντονίζονται και δίνουν την απάντηση.
Η άσκηση συμπίπτει με τη συμπλήρωση μίας πενταετίας από τότε που ξεκίνησε να πραγματοποιείται από κοινού με την Ελλάδα και την Αίγυπτο, με την Κύπρο να συμμετέχει άμεσα και φέτος η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, η κοινή αεροναυτική άσκηση αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της θαλάσσιας ασφάλειας στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Σύμφωνα με τη σχεδίαση του ΓΕΕΘΑ, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με 2 Φρεγάτες με τα οργανικά τους Ελικόπτερα, 1 Υποβρύχιο, 1 Αρματαγωγό, 4 Αεροσκάφη F-16 που μεταστάθμευσαν στην Αίγυπτο και 4 Αεροσκάφη F-16 που επιχειρούν από την έδρα τους, 1 ΑΣΕΠΕ, 1 Ελικόπτερο CHINOOK, 3 Ελικόπτερα AH-64, 1 Αεροσκάφος C-130 και προσωπικό Mονάδων Eιδικών Επιχειρήσεων.
Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων της DVDay παρακολούθησαν παρατηρητές από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, το Σουδάν, την Ιορδανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία και περιέλαβε επιχειρήσεις συνεργασίας Ναυτικού με Μονάδες Eιδικών Δυνάμεων και αμφίβιες ενέργειες, αεροπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις επιθετικών ελικοπτέρων.
Το Σάββατο, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρακολούθησε την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day, DVDay) στο πλαίσιο της διήμερης διακλαδικής άσκησης Ελλάδας – Αιγύπτου με την επωνυμία «ΜΕΔΟΥΣΑ 10». Την δραστηριότητα τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου Στρατηγός Mohamed Zaki και ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου Αντιστράτηγος Mohamed Farid Hegazy.