Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Γερμανία προς Κύπρο: ''Ξεχάστε τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας!''

Οι Γερμανοί για άλλη μία φορά στέκονται στο πλευρό της Τουρκία. Όσα βγαίνουν στη δημοσιότητα προκαλούν εκνευρισμό και απορίες. Απορίες διότι η Αθήνα περισσότερο και λιγότερο η Λευκωσία, περιμένουν από τους Γερμανούς βοήθεια! 

Το Βερολίνο κάνει τα πάντα υπέρ Ερντογάν και ας ξεχάσουμε την τιμωρία της Τουρκίας, ας μην έχουμε πλέον αυταπάτες. 

Το παρασκήνιο 

Γερμανοί αρμόδιοι που βρίσκονται σε συντονισμό με τη Λευκωσία, αφότου η Κυπριακή Δημοκρατία έριξε στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων στο τραπέζι το ζήτημα του βέτο στο ενδεχόμενο που δεν συνδεθούν οι κυρώσεις της Λευκορωσίας με αυτές της Τουρκίας, διαμήνυσαν ότι το κεφάλαιο κυρώσεων έναντι της Τουρκίας είναι απομακρυσμένο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως ανέφεραν, οι κυρώσεις δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, αποτελούν όπως ανέφεραν μια αδιέξοδη στρατηγική, η οποία αντί να συμμορφώσει την Τουρκία, εντείνει τις προκλήσεις της και την οδηγεί σε πιο ακραίες θέσεις. Η Γερμανία μετά τη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στη γερμανική πρωτεύουσα, όταν είχαν αρχίσει οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας Τουρκίας το καλοκαίρι, συνεχίζει τις πρωτοβουλίες της μέσω δομημένων επαφών με τη Λευκωσία για εκτόνωση της κρίσης, αναφέρουν στην ''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ'' της Κύπρου ξένες διπλωματικές πηγές. 

Η Γερμανία έστειλε και το μήνυμα πως πολλές χώρες που δεν έχουν εκφραστεί δημοσίως, έχουν δυσαρεστηθεί με την στάση που τήρησε η Κύπρος την περασμένη Δευτέρα. Αυτό που σημειώνουν είναι πως η Λευκωσία θα πρέπει να δώσει πλέον έμφαση στο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες αμέσως μετά τις «εκλογές» στα Κατεχόμενα, όπως άλλωστε εξήγγειλε και ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και όχι να εξαντλείται στην συμπερίληψη μερικών ονομάτων. 

Οι κυρώσεις θεωρείται πως θα προκαλέσουν την ενίσχυση της τουρκικής προκλητικότητας, η οποία ενδεχομένως να μετουσιωθεί στο τραπέζι των συνομιλιών. Καθόλου τυχαία και η τηλεφωνική επικοινωνία της Άγκελα Μέρκελ, πριν το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων, προτείνοντας στον Νίκο Αναστασιάδη να μεσολαβήσει ώστε να φύγει χωρίς τυμπανοκρουσίες το Γιαβούζ από την περιοχή. Όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ζητήσει και την αποχώρηση του Μπαρμπαρός.

Το σενάριο Γιαβουζ

Δεν αποκλείεται λοιπόν το ζήτημα αποχώρησης Γιαβούζ (ίσως και του Μπαρμπαρός) να θεωρηθεί η διευθέτηση, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να εγκρίνει τις κυρώσεις της Λευκορωσίας χωρίς διασύνδεση με κυρώσεις έναντι της Τουρκίας στη σύνοδο των 27 την ερχόμενη βδομάδα. Και αυτή ακριβώς η αποχώρηση να περάσει στο εσωτερικό ως το αποτέλεσμα της «διεκδικητικής» θέσης της Κύπρου. 

Η απαίτηση Ερντογάν 

Κατά τις επαφές της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ την περασμένη Τρίτη με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο τελευταίος έθεσε ως προϋπόθεση όπως οι διερευνητικές επαφές των δυο χωρών αρχίσουν μετά τη Σύνοδο της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου. Δηλαδή, θέλει να δει εάν θα αποφασιστούν ή όχι κυρώσεις σε βάρος του. Και αν η Λευκωσία θα πιεστεί από την Ελλάδα και τους λοιπούς εταίρους της να μη συνεχίσει να ζητά κυρώσεις. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αναβολή της Συνόδου, που ήταν προγραμματισμένη για τις 24 του μήνα, και η μετακίνησή της για την 1η και 2α Οκτωβρίου, προέκυψε μετά τη συνομιλία Μέρκελ και Ερντογάν. Ως αιτία εμφανίστηκε η ασθένεια τεχνοκράτη που υπηρετεί δίπλα από τον Πρόεδρο Μπορέλ με κορονοϊό. Αληθές είναι όμως ότι η Σύνοδος δεν θα είχε επιτυχές αποτέλεσμα, λόγω του βέτο που ασκεί η κυπριακή Κυβέρνηση επί των κυρώσεων που θέλει να επιβάλει η ΕΕ στη Λευκορωσία, αναφέρει η ''Σημερινή'' της Κύπρου.

Ένα βέτο που θα αρθεί εάν υπάρχει κοινή απόφαση για την εφαρμογή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας λόγω των παραβιάσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ, όπως καθορίζουν τα συμπεράσματα του Ιουνίου. Τι είπε, λοιπόν, ο Ερντογάν μέσω της Μέρκελ στην Αθήνα, η οποία δεν έφερε αντίσταση: Οι διεργασίες με την Ελλάδα θα αρχίσουν μετά τη Σύνοδο της 1ης Οκτωβρίου, εάν η Ελλάδα δεν θα εισηγηθεί κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Μόνο η Κύπρος επιμένει στην εφαρμογή του δικού της νομικού πλαισίου για τις κυρώσεις εφόσον το «Μπαρμπαρός» και το «Γιαβούζ» βρίσκονται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.  

Άρα, ποιο είναι το μήνυμα της Τουρκίας και της Μέρκελ προς την Ελλάδα; Μαζέψτε τη Λευκωσία και στραγγαλίστε το βέτο της, ώστε: 1. Να τεθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας. Έτσι ο Τούρκος Πρόεδρος περνά στο στρατόπεδο της Γερμανίας και άλλων χωρών, γνωρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα είναι κερδισμένος. Και αυτό παρότι ο ίδιος, λόγω Ρωσίας, υποστήριξε την Κυβέρνηση της Λευκορωσίας. 2. Να μην τεθούν κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, διότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα κατηγορηθεί η Αθήνα και η Λευκωσία ότι με υπαιτιότητα της κυπριακής Κυβέρνησης ναυάγησε η προσπάθεια Μέρκελ. Το είπε ξεκάθαρα ο Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία… 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ