Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Αίγυπτος: Εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο η συμφωνία με την Ελλάδα για την ΑΟΖ

Άμεση σχεδόν ήταν η επικύρωση της συμφωνίας από την Αίγυπτο. Αυτό σε απάντηση όσων εκ Τουρκίας, προσπάθησαν να εκφοβίσουν το Κάιρο διατυμπανίζοντας πως συμφωνημένη οριοθέτηση είναι κατά του αιγυπτιακού λαού...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ολομέλεια του κοινοβουλίου της Αιγύπτου υπερψήφισε το απόγευμα της Τρίτης τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές. Η έγκριση από το κοινοβούλιο, έγινε μόλις λίγες ώρες, μετά την επικύρωση της συμφωνίας από τη νομοθετική επιτροπή του κοινοβουλίου στην Αίγυπτο.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου της Αιγύπτου επικύρωσε την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ, που υπέγραψαν στις 6 Αυγούστου στο Κάιρο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Σάμεχ Σούκρι.

Συγκεκριμένα, η Συνταγματική και Νομοθετική Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Αίγυπτο ενέκρινε τη συμφωνία με την Ελλάδα για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης.

Στην έκθεση που συνέταξε η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Αιγύπτου, αναφέρεται ότι τα μέλη της - βουλευτές ενέκριναν τη συμφωνία αφού πρώτα βεβαιώθηκαν ότι συμβαδίζει με τις συνταγματικές και νομικές διατάξεις της Αιγύπτου.

«Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία στοχεύει στη μερική οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο μερών της Ανατολικής Μεσογείου», τονίζει η «Αλ Αχράμ», προσθέτοντας ότι:

«Η οριοθέτηση αυτών των θαλασσίων συνόρων θα ολοκληρωθεί όταν είναι απαραίτητο και μόλις ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με το σημείο" Α "και το σημείο" Ε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο»…», ενώ προστίθεται ότι «οποιαδήποτε αλλαγή των γεωγραφικών διατυπώσεων μεταξύ του σημείου "Α προς την Ανατολή" και του σημείου "Ε προς τα δυτικά" θα συναφθεί μόνο βάσει διμερούς συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών».

Παράλληλα, η έκθεση αναφέρει ότι «εάν κάποιο από τα δύο μέρη επιδιώξει να υπογράψει μια ΑΟΖ με τρίτη χώρα που μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με τις δύο χώρες, θα ενημερώσει το άλλο μέρος εκ των προτέρων και πριν από την υπογραφή της συμφωνίας με την τρίτη χώρα».

Σύμφωνα με την «Αλ Αχράμ», «η συμφωνία αναφέρει επίσης ότι σε περίπτωση που οι φυσικοί πόροι, συμπεριλαμβανομένων των υδρογονανθράκων, βρίσκονται σε μια περιοχή επέκτασης μεταξύ της ΑΟΖ των δύο χωρών, θα πρέπει να υπάρξει μια νέα συμφωνία σχετικά με τον τρόπο χρήσης αυτών των πόρων και ότι τυχόν διαφορές σχετικά με αυτό το θέμα θα επιλυθούν μέσω διπλωματικών διαύλων».

Πότε θα κατατεθεί στην ελληνική βουλή

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθούν στην ελληνική Βουλή οι δύο συμφωνίες της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την ΑΟΖ.

Σημειώνεται ότι στις 24 Αυγούστου ξανανοίγει η Βουλή μετά τις ολιγοήμερες διακοπές του καλοκαιριού, ενώ στις 23 Αυγούστου λήγει η ισχύς της παράνομης τουρκικής Navtex μέσω της οποίας το Oruc Reis βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Περισσότερα σε λίγο...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ