Εθνικά θέματα

''Ο εχθρός είναι κοινός'' - Μέτωπο Ελλάδας, Γαλλίας & ΗΑΕ κατά Τουρκίας

Σε συντονισμένες ενέργειες που στοχεύουν στη συντήρηση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προχωρά η Άγκυρα, με την ελληνική πλευρά να εκπέμπει ισχυρό μήνυμα αποτροπής, διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για διάλογο των δύο χωρών είναι η έμπρακτη αποκλιμάκωση των τουρκικών προκλητικών ενεργειών και δηλώνοντας την ετοιμότητα της για κάθε ενδεχόμενο.

Εμμένοντας στις προκλήσεις και στην αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, η Άγκυρα διαστρεβλώνει την αλήθεια και επιχειρεί να δικαιολογήσει την παραβατική συμπεριφορά της στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Αθήνα,  ΗΑΕ και Παρίσι συντονίζονται 

Στον απόηχο της ακραίας πρόκλησης του Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος είπε «ελάτε να τα βρούμε αλλιώς θα λυπηθείτε», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Στη συνομιλία, η οποία διήρκεσε πάνω από μισή ώρα, συζητήθηκαν οι Ελληνογαλλικές σχέσεις, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η προετοιμασία του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Ιουλίου. 

Τηλεφωνική επικοινωνία όμως είχε και ο κ. Παναγιωτόπουλος με τον ΥΠΑΜ των ΗΑΕ, όπου συζήτησαν για την στενότερη συνεργασία των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρωθυπουργός είχε αφήσει αιχμές για τη στάση των χωρών – μελών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι παράδοξο να συζητάμε για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την Ουκρανία και να μη συζητάμε για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου». Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε το ζήτημα αυτό να συζητηθεί στη Σύνοδο του Ιουλίου. Μια θέση που προφανώς βρίσκει την υποστήριξη και της Γαλλίας, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει γίνει και αυτή στόχος των προκλήσεων της Άγκυρας.

Στο πλαίσιο της γαλλικής αντίδρασης εντάσσονται και τα όσα είπε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Υβ Λε Ντριάν, ο οποίος έκανε λόγο για συριοποίηση της Λιβύης, λόγω των τουρκικών ενεργειών στη χώρα. Δίνοντας μια γεύση για τις επιδιώξεις της γαλλικής πλευράς ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, ζήτησε από την ΕΕ να ξεκινήσει διάλογο «δίχως ταμπού» στο θέμα της σχέσης της με την Τουρκία. «Η Γαλλία εκτιμά πως είναι απολύτως απαραίτητο να ανοίξει το ταχύτερο η ΕΕ μία συζήτηση σε βάθος, δίχως ταμπού, χωρίς αφέλεια όσον αφορά τις προοπτικές των μελλοντικών σχέσεων της ΕΕ με την Άγκυρα και πως θα πρέπει η ΕΕ να προασπισθεί σθεναρά τα δικά της συμφέροντα, διότι η ίδια έχει τα μέσα», δήλωσε ενώπιον του σώματος της Γερουσίας ο Γάλλος ΥΠΕΞ. 

https://twitter.com/WAMNEWS_ENG/status/1276145607518937097

 

https://twitter.com/npanagioto/status/1276182410317660161https://twitter.com/hndgspio/status/1275891161002061824https://www.youtube.com/watch?v=AYADCzNUiCA&feature=emb_title

 

Οι τουρκικές προκλήσεις και η ελληνική αποφασιστικότητα 

Η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε στον απόηχο του μπαράζ υπερπτήσεων που σημειώθηκε την Πέμπτη στο Αιγαίο, αλλά και των νέων ακραίων τοποθετήσεων από κυβερνητικά στελέχη της γείτονος. Ενδεικτικά, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ  απεύθυνε από τη μία πρόσκληση για διάλογο και από την άλλη προειδοποίησε ότι θα στεναχωρηθούν όσοι προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα χωρίς την Τουρκία.

«Θα προστατεύσουμε σε κάθε περίπτωση τα δικαιώματα και το δίκιο μας. Επαναλαμβάνουμε υπομονετικά την πρόσκλησή μας στους συνομιλητές μας. Σας λέμε "ελάτε να καθίσουμε, να τα βρούμε, να συζητήσουμε". Μην διανοηθείτε να δημιουργήσετε τετελεσμένα χωρίς εμάς, θα λυπηθείτε», διαμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. «Στο Κυπριακό καθίστε καλά, τετελεσμένα κλπ. μην επιχειρήσετε. Είμαστε εγγυητές, οι άλλες χώρες η Ελλάδα και η Ιταλία είναι δικό τους θέμα αν θα το χρησιμοποιήσουν αυτό το δικαίωμά τους, εμείς θα το χρησιμοποιήσουμε. Στους ομογενείς μας εκεί δεν μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε», είπε χαρακτηριστικά. «Όλοι έχουν καταλάβει ότι προχωράμε σε γεωτρήσεις και όποιος δεν το έχει καταλάβει, υπάρχει και η νομική διαδικασία», είπε.

Η Ελλάδα από την πλευρά της απαντά με αποφασιστικότητα στις προκλήσεις, τόσο σε διπλωματικό, όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Φροντίζει με διαρκείς στρατιωτικές ασκήσεις να κρατά το φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων σε πολύ υψηλό επίπεδο, υπενθυμίζοντας παράλληλα στη γείτονα την ετοιμότητα των στρατιωτών μας. Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η πιο εμφατικής άσκηση υψηλού συμβολισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τα τελευταία χρόνια, 60 ναυτικά μίλια Νότια της Καρπάθου. Εκεί όπου οι γείτονες απειλούν με έρευνες και γεωτρήσεις αμφισβητώντας ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Fake news από Ακσόι 

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις – απάντηση στον Νίκο Δένδια και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, από τον Έβρο, από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι.

Επιστρατεύοντας τα fake news, κατηγόρησε την Ελλάδα πως προσπαθεί να κρύψει κάτω από την ομπρέλα της ΕΕ την «καταπάτηση των δικαιωμάτων και τα εγκλήματα σε βάρος των αιτούντων άσυλο». Κάνοντας προσωπική επίθεση στο Νίκο Δένδια έστρεψε τα βέλη του και κατά του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, χαρακτηρίζοντάς τον… «συνεργό στα εγκλήματα της Ελλάδας».

«Τα σχόλια από τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τον ύπατο εκπρόσωπο Μπορέλ στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι πάνω απ’ όλα μια απόδειξη της προσπάθειας της Ελλάδας να καλύψει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα σε βάρος αιτούντων άσυλο υπό τη σκέπη της ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά σε γραπτή ανακοίνωση ο Ακσόι.

«Η  Επιτροπή της ΕΕ γίνεται συνεργός σε όλα αυτά. Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά σε εκείνους που έκαναν αυτές τις δηλώσεις στα σύνορά μας τη δήλωση της Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μιγιάτοβιτς, ότι «η προστασία της τιμής των προσφύγων είναι μια ηθική και νομική υποχρέωση που πρέπει να σέβονται όλα τα κράτη μέλη»» συνέχισε ο τούρκος διπλωμάτης. 

«Η Ελλάδα να ξυπνήσει από το όνειρο» 

Κάλεσε δε την Ελλάδα και την ΕΕ, αντί να ρίχνουν ευθύνες στην Τουρκία, να «ανταποκριθούν στις ηθικές τους ευθύνες και να σεβαστούν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο».

Ειδική αναφορά έκανε στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, διαμηνύοντας ότι οι διεθνείς συμμαχίες της Αθήνας δεν πρόκειται να την ωφελήσουν.

«Οι δηλώσεις του κ. Δένδια για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι εκτός πραγματικότητας. Η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να ξυπνήσουν από το όνειρο» είπε ο Ακσόι, αναφερόμενος στις εξελίξεις ως προς τις θαλάσσιες ζώνες.

«Οι προσπάθειες συγκρότησης συμμαχιών εναντίον της Τουρκίας, δεν θα ωφελήσει την Ελλάδα. Αντ’ αυτού, πρέπει να επιδείξει σεβασμό στα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας» κατέληξε.

Τσαβούσογλου: Δεν είμαστε αποικιοκράτες 

Την ίδια στιγμή, ο τούρκος ΥΠΕΞ επιχείρησε να κάνει το μαύρο -άσπρο, βαφτίζοντας προάσπιση των τουρκικών συμφερόντων τις γεωτρήσεις στο πλαίσιο της πειρατικής τουρκολιβυκής συμφωνίας και εμφανίζοντας την Τουρκία ως σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή.

Μιλώντας σε ραδιόφωνο στην Κωνσταντινούπολη, σχετικά με τις έρευνες και γεωτρήσεις στην ανατ. Μεσόγειο, στις περιοχές που περιλαμβάνει το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι:  «Δεν είμαστε αποικιοκράτες», ενώ αναρωτήθηκε γιατί η προάσπιση των τουρκικών συμφερόντων αποτελεί αποικιοκρατική κίνηση. 

«Είναι αποικιοκρατία το να συνεργάζεται η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) με την αντίστοιχη εταιρεία της Λιβύης εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας και εκείνων στην Ανατoλική Μεσόγειο, να συνάπτουμε συμφωνίες, να πραγματοποιούμε από κοινού έρευνες και γεωτρήσεις και να επωφελούνται και οι δύο πλευρές;» είπε ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Τα βέλη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί αποικιοκρατίας στόχευαν κυρίως την αξιωματική αντιπολίτευσης CHP και το ακροδεξιό Καλό Κόμμα, που εγκαλούν συνεχώς την κυβέρνηση για το τί δουλειά έχει στη Λιβύη.

«Είναι γελοίο να αποκαλείται η Τουρκία αποικιοκρατική χώρα» δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου, σημειώνοντας ότι το λάθος θα ήταν η Άγκυρα να αγνοήσει τα συμφέροντά της στην ανατολική Μεσόγειο. «Δεν πάμε με το ζόρι εκεί ούτε οι εταιρείες μας παίρνουν έργα με το ζόρι» είπε χαρακτηριστικά. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ