Εθνικά θέματα

ΝΑΤΟ: Τα "γυρίζει" για τη στήριξη Στόλτενμπεργκ στον Σάρατζ

Η άποψη που διατύπωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ για τη Λιβύη δεν εκφράζει τις θέσεις της Συμμαχίας, οι οποίες λαμβάνονται με ομοφωνία.

Αυτό αναφέρει η Αθήνα μετά το θέμα που δημιουργήθηκε από την στήριξη που παρείχε μέσω συνέντευξής του σε Ιταλική εφημερίδα ο ΓΓ της Συμμαχίας στον σύμμαχο του Ερντογάν στην Λιβύη, Φαγέζ Αλ Σάρατζ και την καταδίκη του Στρατάρχη Χάφταρ.

Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απάντησε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για την αναφορά του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ στη Λιβύη:

«Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δεσμεύεται απόλυτα από τις κοινές θέσεις της Συμμαχίας, οι οποίες ως γνωστόν υιοθετούνται με ομοφωνία.

Το περιεχόμενο της πρόσφατης συνέντευξής του σε ιταλική εφημερίδα, όπως αυτό αποτυπώθηκε, προφανώς δεν εκφράζει τις θέσεις της Συμμαχίας.

Η Ελλάδα έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες επισημάνσεις μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της στο ΝΑΤΟ και έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα δεν απεδόθησαν ορθώς«.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, σε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», τάχθηκε υπέρ της υποστήριξης της GNA στον εν εξελίξει εμφύλιο στη βορειοαφρικανική χώρα.

«Υπάρχει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, στο οποίο πρέπει να συμμορφωθούν όλες οι πλευρές. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπουν στην ίδια εξίσωση ο (Χαλίφα) Χαφτάρ και η κυβέρνηση του Φαγέζ αλ-Σάρατζ, η μοναδική αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ. Γι’ αυτό τον λόγο, το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να στηρίξει την κυβέρνηση της Τρίπολης».

Η Λιβύη ταλανίζεται, εδώ και χρόνια, - από την εμφύλια σύρραξη μεταξύ του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ και του Στρατού Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Μάλιστα, τουρκικές δυνάμεις επιχειρούν εδώ και αρκετούς μήνες στη Λιβύη, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA).

Από την πλευρά του, ο στρατάρχης Χαφτάρ,  οποίος είχε επισκεφθεί και την Αθήνα τον περασμένο Ιανουάριο, εξέφρασε την πρόθεσή του να αναλάβει τον έλεγχο όλης της λιβυκής επικράτειας, ενώ διαβεβαίωσε ότι πολύ σύντομα θα εισέλθει και στην πρωτεύουσα, Τρίπολη.

Η διεθνής κοινότητα, όπως και αρκετές χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας – έσπευσαν να καταδικάσουν τις συγκεκριμένες δηλώσεις, κάνοντας λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Στα τέλη Ιανουαρίου, άλλωστε, είχε διεξαχθεί η διεθνής Διάσκεψη του Βερολίνου, με στόχο την κατάρτιση ενός σχεδίου ειρήνης για την περιοχή της Λιβύης, το οποίο βασιζόταν στην άμεση κατάπαυση του πυρός, στην τήρηση του εμπάργκο όπλων και στην απεμπλοκή όλων των ξένων δυνάμεων.

Το όλο θέμα που δημιουργήθηκε από τη συνέντευξη του Γ. Στόλτενμπεργκ, έγινε «σημαία» από το ελεγχόμενο από τον Ερντογάν πρακτορείο EHA Νews, και σύμφωνα με το οποίο ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας, είπε ότι «δεν είναι δυνατόν να εξισωθούν το αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ GNA και ο Χαφτάρ, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να στηρίξει την επίσημη κυβέρνηση στη Λιβύη».

Είναι φανερό πλέον πως το ΝΑΤΟ πρέπει να τοποθετηθεί επίσημα, καθώς κανείς δεν μπορεί να παίζει με το όνομα της Συμμαχίας όταν οι ισορροπίες είναι τόσο εύθραυστες.

Φαίνεται πως με την απάντηση του εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ τα πράγματα μπαίνουν στη σωστή τους διάσταση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ