Τραμπ, Ερντογάν
Εθνικά θέματα

Oι ΗΠΑ αποσύρουν τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας

Έτσι και οι ΗΠΑ, βρήκαν την “χρυσή”ευκαιρία για να κάνουν μια νέα κυβίστηση στο θέμα της Τουρκίας και μετά τις δηλώσεις συμπαράστασης του Αμερικανού ειδικού για την Μ.Ανατολή στην τουρκική γλώσσα, έχουμε αίτημα του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ για απόσυρση των κυρώσεων κατά τουρκικών υπουργείων και σημαντικών προσώπων, μεταβάλλοντας παράλληλα και την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά.  

Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) δημοσίευσε επισήμως αίτημα άρσης οικονομικών κυρώσεων κατά των υπουργείων άμυνας και ενέργειας της Τουρκίας.
 
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ν.Τραμπ, ανακοίνωσε στις αρχές Οκτωβρίου του 2019 ότι εφάρμοσε στοχευμένες κυρώσεις στους Τούρκους υπουργούς και σε υπουργεία λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στη Συρία.

Οι ΗΠΑ διέκοψαν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και διπλασίασαν τα τιμολόγια στις εισαγωγές τουρκικού χάλυβα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες καθιστούν την τουρκική κυβέρνηση υπεύθυνη για την κλιμάκωση της βίας από τις τουρκικές δυνάμεις, θέτοντας σε κίνδυνο αθώους πολίτες και αποσταθεροποιώντας την περιοχή", είχε δηλώσει πριν μήνες ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούχιν κατά τη διάρκεια της περίπτωσης.

Οι κυρώσεις αυτές είχαν επιβληθεί μετά την επέμβαση της Τουρκίας στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας.

"Οι πράξεις της τουρκικής κυβέρνησης θέτουν σε κίνδυνο αθώους πολίτες και αποσταθεροποιούν την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της υπονόμευσης της εκστρατείας για την εξολόθρευση του ISIS", ανέφερε τότε η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των Η.Π.Α.

Ξαφνικά όλα άλλαξαν και οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Άσαντ για κλιμάκωση του πολέμου στην Ιντλίμπ, ενώ με αφορμή τις απώλειες Τούρκων στρατιωτών, ξεκίνησε επιχείρηση “συγκόλλησης” των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας.

Χθες, Πούτιν και Ερντογάν είχαν τηλεφωνική συνομιλία, καθιστώντας όπως όλα δείχνουν, τον Τούρκο πρόεδρο ”πολύφερνη νύφη” ανάμεσα σε δύο υπερδυνάμεις, και αυτό ας το προσέξει πολύ καλά η ελληνική πλευρά.

Οι κυρώσεις που θα αρθούν όπως είναι λογικό αφορούν σοβαρά μέτρα κατά του τουρκικού ΥΠΑΜ και του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, που αφορούσαν και φυσικά πρόσωπα, όπως τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τον υπουργό Εσωτερικών Σουλειμάν Σοιλού και τον υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί στον ειδικό στον κατάλογο SDN (Specially Designated Nationals and Blocked Persons).

Η κατάργηση των ονομάτων τους από τον κατάλογο SDN θα επέτρεπε στους Τούρκους υπουργούς και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να διεξαγάγουν και πάλι επιχειρηματικές συναλλαγές με πρόσωπα ή εταιρείες των ΗΠΑ.

Τουρκικό λόμπι πίσω από την απόφαση της Ουάσινγκτον

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τυχαία όλα αυτά όμως; Όχι σε καμία περίπτωση, διότι πίσω από όλα είναι το πανίσχυρο τουρκικό λόμπυ στις ΗΠΑ και ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος έχει λόγους να τα έχει καλά με τον Ερντογάν.

Το αμερικανο-τουρκικό συμβούλιο (ATC) και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο ΗΠΑ-Τουρκίας (USTBC) ανακοίνωσαν την συγχώνευση τους το Σεπτέμβριο, φέρνοντας στο τέλος στην 40ετή ανεξαρτησία της ATC, αναφέρει ο τύπος στις ΗΠΑ.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του τμήματος των ΗΠΑ και επικεφαλής των διεθνών σχέσεων Μ. Μπριάνντ δήλωσε σε δήλωσή του ότι έγινε "να εμβαθύνουμε την εστίαση της επιχειρηματικής κοινότητας των ΗΠΑ στην Τουρκία"

Ο ATC (αμερικανο-τουρκικό συμβούλιο) είναι ένας οργανισμός που εδρεύει στις ΗΠΑ και περιλαμβάνει αρκετούς πολυεθνικούς οργανισμούς ως μέλη.

Ο οργανισμός χρηματοδοτείται από αυτές τις οργανώσεις και έχει στενές σχέσεις με την κυβέρνηση Ερντογάν και το ΑΚΡ.

Η ATC χρησίμευσε παραδοσιακά ως ουδέτερη επιχειρηματική ένωση με σκοπό την συνεργασία των κυβερνήσεων των ΗΠΑ ή της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το καταστατικό του ATC, το 51% των συμμετεχόντων στο διοικητικό του συμβούλιο πρέπει να είναι από εταιρείες των ΗΠΑ. Κάποιοι αμφιβάλλουν ότι αυτός ο αριθμός είναι πραγματικά αληθινός, ενώ μια πρώην ανώτερη πηγή ανέφερε ότι αυτή η διάταξη ελέγχεται ακόμη.

Έτσι λοιπόν κάνουν δουλειές οι Τούρκοι στις ΗΠΑ και προωθούν τα συμφέροντα τους. Αυτό ας το έχουμε υπόψιν διότι όταν εξομαλυνθούν τελείως οι σχέσεις Ουάσιγκτον-Άγκυρας, θα επηρεαστεί και το Αιγαίο σίγουρα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ