Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Φίλης: Το να διασφαλίζει ο Πομπέο την ασφάλειά μας είναι γενικόλογο

Την επιστολή Πομπέο προς την ελληνική κυβέρνηση σχολίασε ο διεθνολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, ο οποίος τόνισε  ότι για να έχει αξία μια επιστολή πρέπει να λαμβάνει σάρκα και οστά και όχι να μένει στη θεωρία.

«Εκτιμώ ότι επιστολή ήταν περισσότερο για να επιτευχθεί μια συναίνεση στο εσωτερικό. Δεδομένο ότι ψηφίζεται τις επόμενες ημέρες η αμυντική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, οπότε θα ήθελε ιδανικά η Ουάσινγκτον να δει και τον ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν ως κυβέρνηση αυτός ο οποίος προσδιόρισε τη συμφωνία αυτή, να ψηφίζει, οπότε δεν απευθύνεται τόσο πολύ στην Τουρκία, όσο στο εσωτερικό της Ελλάδας. Το να λέει ότι διασφαλίζει την ασφάλειά μας είναι γενικόλογο. Εμείς μπορούμε να δώσουμε την ερμηνεία που θέλουμε. Θα ήθελα και την επιστολή αλλά και ο Τραμπ να συνομιλεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό με την ίδια συχνότητα που συνομιλεί με τον Τούρκο πρόεδρο. Η επιστολή και η κάθε επιστολή, λαμβάνει σάρκα και οστά στον βαθμό που ενεργοποιείται και δεν μένει στη θεωρία», τόνισε μεταξύ άλλων στον Alpha και το «Εκτός Γραμμής», με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα.

Για το αν ο αμερικανικός στρατός θα παρέμβει σε περίπτωση που η Τουρκία ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ: «Δεν θα δούμε τον αμερικανικό στόλο να βρίσκεται στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ για να διώξει το Γιαβούζ. Όπως βέβαια δεν μπορεί να βρεθεί και η κυπριακή δημοκρατία, γιατί δεν έχει τη δυνατότητα να το πράξει. Η Τουρκία ξέρει πολύ καλά και έχει εντοπίσει ως αδύναμο κρίκο σε αυτήν την περίπτωση την Κύπρο, διότι εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο, είτε θα υποχρεώσει την κυπριακή δημοκρατία να αναστείλει το ενεργειακό της πρόγραμμα, είτε να συμπεριλάβει τους τουρκοκύπριους, είτε κυρίως την ίδια. Εκεί που θα παρέμβαινε ο αμερικανικός στόλος, είναι αν στο τεμάχιο 10, που είναι αμερικανικό, πήγαινε η Τουρκία και προσπαθούσε να επηρεάσει αρνητικά τις έρευνες».

Για τις πληροφορίες που φέρεται ότι έχει η Τουρκία για το τεμάχιο 8: «Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία αν τρυπήσει, θα τρυπήσει σε πεδίο που αναμένεται να βρει κάτι. Σε όλα τα υπόλοιπα ήθελε απλά και μόνο να δηλώσει παρουσία. Εκεί κάτι έχει βρει. Αξίζει να πούμε ότι η ENI, πριν από δύο χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2018 πήγε στο τεμάχιο 3 και εκδιώχθηκε από τους Τούρκους. Αυτό κάτι λέει».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...