Εθνικά θέματα

Καμμένος: Κοινό όραμα Ελλάδας – Αιγύπτου να δημιουργήσουν έναν άξονα σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο

Την θέση ότι είναι κοινό όραμα της Ελλάδας και της Αιγύπτου να δημιουργήσουν έναν άξονα σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος, ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Αίγυπτο.

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Καμμένος υποστήριξε ότι σύντομα θα έρθει στην Αθήνα ο πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fatah al Sisi, με τον οποίο συναντήθηκε στο Κάιρο.

Ο κ.Καμμένος μίλησε για το κοινό όραμα των δύο χωρών να δημιουργήσουν έναν άξονα σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, με δεδομένο, όπως είπε, ότι ο ίδιος ο Αιγύπτιος πρόεδρος της Αιγύπτου είναι από τους πρωταγωνιστές της κτισίματος αυτής της συνεργασίας με την Ελλάδα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε ιδιαίτερη αναφορά και για τις πολύ σημαντικές συμφωνίες που έχουν ήδη κλείσει δύο ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες, καθώς όπως είπε «η μία εταιρεία προμηθεύει τον αιγυπτιακό στρατό με νυκτερινής όρασης διόπτρες» και «η άλλη εταιρεία έχει κερδίσει τον διαγωνισμό για τη φύλαξη των συνόρων με τη Λιβύη».

«Αυτό οδηγεί σε περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων στην αμυντική συνεργασία στον τομέα της βιομηχανίας» είπε ο κ.Καμμένος, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον ηγετικό ρόλο που αποκτά η Αίγυπτος όλο και περισσότερο στον αραβικό κόσμο, γεγονός που, όπως είπε, αποκτά «πολύ μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, που με την Αίγυπτο έχουνε κοινή οικονομική ζώνη».

«Και στο μέλλονπιστεύω ότι θα μπορέσουμε κτίσουμε και αμυντικές συμφωνίες, μαζί με τις ενεργειακές συμφωνίες που θα βοηθήσουν στην εμβάθυνση των σχέσεων αυτών και οι οποίες θα διασφαλίσουν στην περιοχή έναν άξονα σταθερότητας.

Σε ένα περιβάλλον που καταρρέει, οι δύο χώρες αναλαμβάνουν πλέον τον ιστορικό τους ρόλο, μαζί, στενά συνεργαζόμενες, για να κτίσουν το αύριο της ευρύτερης περιοχής» είπε ο κ.Καμμένος.

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ.Καμμένου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Κε υπουργέ, ποια είναι η σημασία της παρουσίας της Ελλάδας στην αμυντική έκθεση της Αιγύπτου «EDEX 2018»;
Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα με την Αίγυπτο, και σε διμερές επίπεδο, αλλά και σε τριμερές μαζί με την Κύπρο, έχουμε κτίσει στενούς στρατιωτικούς δεσμούς. Με τις κοινές ασκήσεις που γίνονται με το Πολεμικό Ναυτικό, την Πολεμική Αεροπορία και το Στρατό Ξηράς, με αποκορύφωμα την άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 7» που έγινε πριν από λίγες ημέρες στην Κρήτη, με την παρουσία επτά πλοίων του Αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και με τις αεροναυτικές ασκήσεις που διεξήχθησαν στην Αίγυπτο πριν περίπου από ένα μήνα.
Η σχέση αυτή έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μεταξύ της Ελλάδος, της Αιγύπτου, αλλά και της Κύπρου, που επεκτείνεται και προς τα βόρεια, προς τα Βαλκάνια και προς τα ανατολικά, με άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα ήταν παρούσα στην Έκθεση Αμυντικού Υλικού «EDEX 2018», που έγινε για πρώτη φορά στην Αίγυπτο. Και στο σημείο αυτό, θέλω να σας πω ότι δύο ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε μεγάλες συμφωνίες με την Αίγυπτο. Η μία εταιρεία προμηθεύει τον αιγυπτιακό στρατό με νυκτερινής όρασης διόπτρες. Η άλλη εταιρεία έχει κερδίσει το διαγωνισμό για τη φύλαξη των συνόρων με τη Λιβύη. Αυτό οδηγεί σε περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων στην αμυντική συνεργασία στον τομέα της βιομηχανίας. Παράλληλα, συζητούμε αρκετά θέματα σχετικά με τα Ναυπηγεία, αλλά και παράλληλα κοινές δράσεις που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή.

Όμως, κ. Υπουργέ, είχατε και συνάντηση στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι...
Όπως γνωρίζετε, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι είναι ο ίδιος από τους πρωταγωνιστές του κτισίματος αυτής της συνεργασίας με την Ελλάδα. Και μάλιστα, θα είναι σε λίγες μέρες στην Ελλάδα και θα δει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού και να επιχειρούμε από κοινού μαζί με την Αίγυπτο, με την οποία μας δένουν στενοί ιστορικοί δεσμοί.

Κατά τη συνάντησή σας με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σίσι, ποιο είναι το μήνυμα που τού μεταφέρατε εκ μέρους της ελληνικής πλευράς;
Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για όλες τις εξελίξεις στην αμυντική συνεργασία των δύο χωρών μας, παρουσία του υπουργού Άμυνας της Αιγύπτου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Και παράλληλα, κάναμε μία μεγάλη κουβέντα για το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για την ειρήνευση στη Λιβύη.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα της συνεργασίας των δύο χωρών;
Όπως ξέρετε, η Αίγυπτος - όσο περνάει ο καιρός - αποκτά και πάλι την ηγετική της θέση στον αραβικό κόσμο. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για μας. Η Ελλάδα με την Αίγυπτο έχουνε κοινή οικονομική ζώνη. Και στο μέλλον, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε κτίσουμε και αμυντικές συμφωνίες, μαζί με τις ενεργειακές συμφωνίες που θα βοηθήσουν στην εμβάθυνση των σχέσεων αυτών και οι οποίες θα διασφαλίσουν στην περιοχή έναν άξονα σταθερότητας. Και μην ξεχνάτε εξάλλου ότι στον δρόμο του μεταξιού, αν το δει κανείς και στο εμπόριο, ο επόμενος σταθμός μετά την Κίνα και την Αίγυπτο, είναι η Ελλάδα.

Ποιο είναι το μήνυμά σας, τόσο προς τον αιγυπτιακό λαό όσο και προς την ελληνική παροικία στην Αίγυπτο;
Θέλω καταρχήν να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον αιγυπτιακό λαό διότι, πράγματι, όσο περισσότερο βρισκόμαστε με τους Αιγυπτίους σε επίπεδο Ενόπλων Δυνάμεων και αποκτούν και προσωπικές σχέσεις μεταξύ τους οι Αξιωματικοί, βλέπουμε πως οι δύο χώρες αυτές, οι οποίες έχουν ένα πολύ βαρύ πολιτισμό και μία πολύ βαριά ιστορία, μοιράζονται κοινές αξίες. Και σε ένα περιβάλλον που καταρρέει, αναλαμβάνουν πλέον τον ιστορικό τους ρόλο, μαζί, στενά συνεργαζόμενες, για να κτίσουν το αύριο της ευρύτερης περιοχής.
Παράλληλα, θέλω να δώσω τις ευχές μου στην ελληνική ομογένεια της Αιγύπτου, που έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στις σχέσεις των δύο χωρών. Να ευχηθώ Καλά Χριστούγεννα. Και να αισθάνονται περήφανοι και ασφαλείς για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες πλέον βρίσκονται πολύ κοντά στις αιγυπτιακές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...