Εθνικά θέματα

“Το δράμα των προσφύγων κλονίζει την ελληνική οικονομία και η ΕΕ δίνει ψίχουλα”!

Η εφημερίδα La Repubblica ανήρτησε στον ιστότοπό της άρθρο του δημοσιογράφου Εttore Livini με τίτλο «ΑΕΠ στην όπισθεν, τουρισμός νοκ άουτ. Το δράμα των προσφύγων κλονίζει την ελληνική οικονομία».

Οι ενισχύσεις της ΕΕ, ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ, που θα διανεμηθούν σε τρία χρόνια μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, «είναι ψίχουλα σε σχέση με το πραγματικό κόστος διαχείρισης του προσφυγικού, που φτάνει κοντά στο ένα δις ετησίως, ενώ οι αφίξεις στο Αιγαίο έριξαν στα σχοινιά τις κρατήσεις στα νησιά», σημειώνει ο δημοσιογράφος.

Η προσφυγική κρίση «στέλνει την ελληνική διάσωση στην παράταση», σχολιάζεται χαρακτηριστικά, καθώς πλήττεται ο τουρισμός, ενώ 50 χιλιάδες πρόσφυγες έχουν εγκλωβισθεί στη χώρα και θα είναι αναγκαία η εξασφάλιση τροφής, στέγης και περίθαλψης σ’ αυτούς «για τουλάχιστον δύο χρόνια», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης. Όπως επισημαίνεται, «ο Πειραιάς, καρδιά της εγχώριας βιομηχανίας, έχει μετατραπεί σε έναν τεράστιο καταυλισμό που φιλοξενεί πάνω από 4000 άτομα, και τα χρήματα για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, απλά, δεν υπάρχουν». Ο δημοσιογράφος καταγράφει και τις δηλώσεις του Γραμματέα του ΟΟΣΑ Α. Gurria για ενδεχόμενες βαριές συνέπειες για την ελληνική οικονομία.

Όπως υπογραμμίζεται, η αρχική πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδας ανερχόταν σε 670 εκατομμύρια – ήτοι, 0,4% του ΑΕΠ – για το 2016 και μόνο για άμεσες δαπάνες, ωστόσο ο Διοικητής της κ. Στουρνάρας παραδέχεται ότι οι υπολογισμοί αφορούσαν απλώς τη διέλευση των προσφύγων, όμως πλέον δεν είναι έτσι, καθώς οι πρόσφυγες εγκλωβίζονται στη χώρα. Σύμφωνα με το δημοσιογράφο, πολλοί στην Αθήνα διαμαρτύρονται για το χαμηλό ύψος των ενισχύσεων, ιδίως σε σύγκριση με τα κονδύλια που θα δοθούν στην Τουρκία.

Πέραν των αυξημένων δαπανών, σημαντική θα είναι η επίπτωση της προσφυγικής κρίσης στον τουρισμό, εκτιμά ο δημοσιογράφος. Επισήμως, οι ελληνικές αρχές εξακολουθούν να είναι αισιόδοξες προβλέποντας αύξηση των εσόδων του τουρισμού κατά 5,6% και 15 δις για το 2016, με περισσότερους από 25 εκατομμύρια επισκέπτες. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στον τομέα έχουν διαφορετική μαρτυρία, υποστηρίζει: όπως σημειώνεται, οι κρατήσεις για τα πληγέντα νησιά μειώθηκαν κατά 50-60%, ενώ και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα κινούνται χαμηλά. «Αν επιβεβαιωθούν τα δεδομένα αυτά, πιθανόν να ανοίξει μια νέα τρύπα στον ελληνικό προϋπολογισμό, θέτοντας σε αμφισβήτηση την ορθότητα των προβλέψεων του και δίνοντας νέα πνοή στους υποστηρικτές της ανάγκης ενός Grexit», υπογραμμίζεται.

Ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός διαπραγματεύεται με τους πιστωτές μια ακόμη περικοπή συντάξεων σε ύψος 1% του ΑΕΠ, ενώ η θεραπεία της τρόικας συνεχίζει να μην αποδίδει. «Σε αυτή την κατάσταση το να βρεθούν περισσότερα από ένα δις ευρώ το χρόνο για το δράμα των προσφύγων είναι μια χίμαιρα», τονίζει.

Όπως υποστηρίζεται, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες, καθώς υπάρχει αισιοδοξία ως προς την αξιολόγηση. Οι πιστωτές πιθανόν να αμβλύνουν τις θέσεις τους ώστε να δώσουν μεγαλύτερο περιθώριο στον Πρωθυπουργό, σημειώνει ο δημοσιογράφος. με τις απαιτήσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης να μειώνονται με αντάλλαγμα ίσως περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό. «Η πραγματική ελπίδα της κυβέρνησης, όμως, είναι άλλη: να αναγνωρισθούν οι προσπάθειες στο μέτωπο των προσφύγων με ένα κατάλληλο σχέδιο για την αναδιάρθρωση του χρέους», σημειώνεται. Το ΔΝΤ την απαιτεί, τονίζεται, «και ακόμη και τα γεράκια της λιτότητας, αφού γονάτισαν την Αθήνα και την άφησαν με την μεταναστευτική κρίση στα χέρια, θα μπορούσαν να δώσουν το πράσινο φως», καταλήγει το δημοσίευμα.

Militaire.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ