Τεχνολογία

Πώς οι Κινέζοι χάκερς παγίδευσαν τα τηλέφωνα των Τραμπ και Χάρις

Οι Ρώσοι με σαφείς προτιμήσεις προσπαθούν να παρέμβουν στο αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Οι Κινέζοι ουδέτεροι, αλλά ανήσυχοι υποκλέπτουν επικοινωνίες. Αυτό τουλάχιστον μας λένε οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και αρχές.

Η Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους, μεταδίδει σήμερα πως Κινέζοι χάκερ που διείσδυσαν βαθιά στο σύστημα των παρόχων τηλεπικοινωνίας των ΗΠΑ κατέγραψαν με επιτυχία συνομιλίες από άτομα που εμπλέκονται στο επιτελείο τόσο της Κάμαλα Χάρις όσο και του Ντόναλντ Τραμπ.Εκτιμάται ότι παγιδεύτηκαν και τα τηλέφωνα των δύο υποψηφίων.

Οι στόχοι των υποκλοπών έχουν λάβει ειδοποιήσεις  από τις αρχές επιβολής του νόμου των ΗΠΑ. Δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί εάν οι Κινέζοι κατάσκοποι ήταν σε θέση να ακούσουν τηλεφωνικές κλήσεις σε πραγματικό χρόνο ή ηχογραφημένα φωνητικά μηνύματα ή μηνύματα βίντεο.

Ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν εξακολουθούν να προσπαθούν να κατανοήσουν την πλήρη κλίμακα της επιχείρησης κατασκοπείας, η οποία περιελάμβανε εισβολές στη Verizon, την AT&T και άλλους παρόχους.

Πριν από μία εβδομάδα είχαν έρθει στο φως οι πρώτες πληροφορίες για το χτύπημα από την κινεζική ομάδα Salt Typhoon, η οποία μεταξύ άλλων στόχευσε τα τηλέφωνα του υποψηφίου προέδρου των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, του υποψηφίου αντιπροέδρου του κόμματος, Τζέι Ντι Βανς, και ανθρώπων από το επιτελείο της Κάμαλα Χάρις. Αλλά δεν ήταν. είναι σαφές σε ποιο βαθμό παραβιάστηκαν τα δεδομένα. Οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα παραβιάστηκαν επίσης τα τηλέφωνα της ίδιας της Χάρις και του υποψηφίου αντιπροέδρου, Τιμ Γουόλς.

Ο Βανς είπε στον podcaster Τζο Ρόγκαν πριν από λίγες ημέρες ότι τα τηλέφωνα του και του Τραμπ είχαν στοχοποιηθεί και η έρευνα έδειξε ότι κάποιες επικοινωνίες είχαν κλαπεί, αλλά φαινόταν ότι τα κρυπτογραφημένα κείμενα δεν επηρεάστηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρκετές δεκάδες μεμονωμένα άτομα ακόμη, μεταξύ των οποίων πολιτικά πρόσωπα, αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας και άλλοι από τον επιχειρηματικό κόσμο με αξία πληροφοριών για την Κίνα – έχουν στοχοποιηθεί και έχουν πέσει θύμα υποκλοπών των τηλεφωνικών τους επικοινωνιών, όπως προκύπτει από την έρευνα, η οποία συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.

Εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον κληθείς να σχολιάσει την υπόθεση, υπογράμμισε ότι το Πεκίνο δεν έχει καμιά ευθύνη για τις εικαζόμενες παραβιάσεις.

Ποιοι είναι οι Salt Typhoon

Η Salt Typhoon, όνομα που επινοήθηκε από την ομάδα κυβερνοασφάλειας της Microsoft, είναι μια ομάδα Κινέζων χάκερ που πιστεύεται ότι χρηματοδοτούνται από το κράτος. Η Microsoft χαρακτηρίζει τις κινεζικές ομάδες χάκερ με τον όρο «τυφώνας», ενώ χρησιμοποιεί τον όρο «αμμοθύελλα» για τους Ιρανούς και «χιονοθύελλα» για τους Ρώσους. Ο όρος «αλάτι» σε αυτό το πλαίσιο υποδηλώνει την εξειδικευμένη εστίαση της ομάδας στην αντικατασκοπεία και όχι στο συμβατικό έγκλημα στον κυβερνοχώρο που περιλαμβάνει κλοπή εταιρικών δεδομένων ή οικονομική απάτη.

Οι επιχειρήσεις των Salt Typhoon φαίνεται να στοχεύουν αποκλειστικά στη συλλογή πληροφοριών για κρίσιμα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία και ιδρύματα, ειδικά κατά τη διάρκεια ευαίσθητων πολιτικών εποχών. Σε αυτήν την περίπτωση, οι Salt Typhoon στόχευσαν συγκεκριμένους αριθμούς τηλεφώνου που συνδέονται με κορυφαία πολιτικά πρόσωπα και το προσωπικό τους, καθώς και άτομα με βαθείς κυβερνητικούς δεσμούς.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται ακόμη στα πρώτα στάδια της αξιολόγησης.Το FBI και η Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών (CISA) εξέδωσαν κοινή δήλωση αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της απειλής, επιβεβαιώνοντας ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ συμμετέχουν ενεργά στη «διερεύνηση της μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης σε εμπορικές τηλεπικοινωνιακές υποδομές από φορείς που συνδέονται με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας».

Στη δήλωσή τους, το FBI και η CISA ανέφεραν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνεχείς προσπάθειες συνεργασίας με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα για την ενίσχυση της άμυνας στον κυβερνοχώρο. «Αφού το FBI εντόπισε συγκεκριμένη κακόβουλη δραστηριότητα που στόχευε τον κλάδο, το FBI και η CISA ειδοποίησαν αμέσως τις επηρεαζόμενες εταιρείες, παρείχαν τεχνική βοήθεια και μοιράστηκαν γρήγορα πληροφορίες για να βοηθήσουν άλλα πιθανά θύματα», ανέφεραν οι υπηρεσίες.

Στο στόχαστρο τα metadata

Μια σημαντική ανησυχία είναι πως οι Salt Typhoon μπορεί να έχουν λάβει κρίσιμα μετα- δεδομένα (metadata) τα οποία μπορεί να είναι τόσο αποκαλυπτικά όσο και το πραγματικό περιεχόμενο από άποψη πληροφορίας. Για παράδειγμα, τα μετα- δεδομένα που σχετίζονται με μοτίβα κλήσεων, χρόνους και συχνότητες μπορούν να αποκαλύψουν πληροφορίες για σχέσεις, στρατηγικές συζητήσεις, ακόμη και ευπάθειες ασφαλείας στα κανάλια επικοινωνίας.

Για την κινεζική υπηρεσία πληροφοριών, αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν να παρέχουν ενδείξεις για τις εσωτερικές λειτουργίες και τα βασικά πρόσωπα στους κύκλους λήψης αποφάσεων των ΗΠΑ, ειδικά ενόψει των εκλογών του 2024.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ