Σε μια τολμηρή κίνηση που υπογραμμίζει τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή της στην κβαντική πληροφορική, η Microsoft αποκάλυψε τα σχέδιά της να κατασκευάσει έναν κβαντικό υπερυπολογιστή πριν το 2033. Αυτός ο φιλόδοξος στόχος απορρέει από τη συνεχιζόμενη έρευνα της εταιρίας στα τοπολογικά qubits - ένας τομέας στον οποίο η Microsoft πανηγύρισε μια σημαντική ανακάλυψη μόλις πέρυσι.
Τώρα, ο αμερικανικός κολοσσός πιστεύει ότι μπορεί να κάνει το βήμα από το επίτευγμα αυτό στην ανάπτυξη ενός πλήρως λειτουργικού κβαντικού υπερυπολογιστή σε λιγότερο από δέκα χρόνια, σύμφωνα με την Krysta Svore, αντιπρόεδρο της Microsoft για την προηγμένη κβαντική ανάπτυξη.
Αναμενόμενα, το χρονοδιάγραμμα της Microsoft για την κατασκευή ενός κβαντικού υπερυπολογιστή απαιτεί ακόμη περισσότερα τρομερά τεχνικά επιτεύγματα και εξελίξεις σε διάφορους τομείς της κβαντικής πληροφορικής, συμπεριλαμβανομένων των μηχανισμών ελέγχου και της μείωσης του θορύβου. Ειδικότερα, η Svore διευκρινίζει:
"Σήμερα, βρισκόμαστε σε αυτό το θεμελιώδες επίπεδο. Το επόμενο επίπεδο στο οποίο πρέπει να φτάσουμε ως βιομηχανία είναι το επίπεδο της ανθεκτικότητας. Πρέπει να είμαστε σε θέση να λειτουργούμε όχι μόνο με φυσικά qubits, αλλά πρέπει να πάρουμε αυτά τα φυσικά qubits και να τα βάλουμε σε έναν error-correcting κώδικα και να τα χρησιμοποιήσουμε ως μονάδα για να χρησιμεύσουν ως λογικά qubits".
Για την επίτευξη του στόχου της, η Microsoft σχεδιάζει να κλιμακώσει τον αριθμό των αναπτυσσόμενων qubits, να ενισχύσει τη σταθερότητα των qubit για πολύπλοκους υπολογισμούς και να μειώσει το ποσοστό σφαλμάτων. Στόχος της είναι να δημιουργήσει έναν κβαντικό υπερυπολογιστή ικανό να εκτελεί ένα εκατομμύριο κβαντικές πράξεις ανά δευτερόλεπτο, με ποσοστό αποτυχίας μόνο μια ανά τρισεκατομμύριο πράξεις.
Παρόλο που και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η IBM, η Quantinuum και η Intel είναι διεκδικητές στην κούρσα αυτή, το επίτευγμα της Microsoft με τα τοπολογικά qubits υπογραμμίζει την υπεροχή της στον τομέα. Ωστόσο, παρά το ελπιδοφόρο ξεκίνημα, ο στόχος «πριν το 2033» παραμένει εξαιρετικά φιλόδοξος και μένει να δούμε αν μπορέσει όντως να υλοποιηθεί.