Ένα ακόμη δημιούργημα της τεχνητής νοημοσύνης που θα συζητηθεί είναι αυτό του The Bulimia Project. Χάρη στην ΑΙ δημιουργήθηκε η εικόνα του "τέλειου" άνδρα και της "τέλειας" γυναίκας, χάρη σε δεδομένα από διάφορα κοινωνικά δίκτυα αλλά και τη δυνατότητα να "κοιτάξει" δισεκατομμύρια εικόνες ανθρώπων στο διαδίκτυο.
To πείραμα αυτό του The Bulimia Project αναφέρεται ότι η εικόνα των γυναικών τείνει σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως ξανθά μαλλιά, καστανά μάτια και απαλό δέρμα. Ανέφερε ότι οι εικόνες της ΑΙ που εμπνεύστηκαν από τα κοινωνικά δίκτυα τείνουν να είναι "πιο σεξουαλικά επιφορτισμένες". Από τις εικόνες που παρήγαγε το 37% τω γυναικών απεικονίζονταν με ξανθά μαλλιά και κατά 53% με λείο δέρμα.
Αντίθετα, ο "τέλειος" άνδρας απεικονίζονταν τέρμα γυμνασμένος, με μυς και κοιλιακούς στο 67% των εικόνων της ΑΙ, και με μελαχρινά μαλλιά και λείο δέρμα στο 63%. Οι εικόνες που θα δείτε παρακάτω δημιουργήθηκαν με τη χρήση των ΑΙ μοντέλων του Midjourney, του DALL-E 2 και του Stable Diffusion.
Δείτε τις εικόνες του "τέλειου" άνδρα και της "τέλειας" γυναίκας από την ΑΙ
Τα ευρήματα αυτής της έρευνας ήθελαν να δείξουν πως οι σωματότυποι που απεικονίζεται είναι "σε μεγάλο βαθμό μη ρεαλιστικοί", προσθέτοντας ότι είναι προκατειλημμένες προς ορισμένα χαρακτηριστικά, λόγω φυσικά των δεδομένων από τα social media. Το The Bulimia Project είναι μια ομάδα ευαισθητοποίησης γαι τις διατροφικές διαταραχές.
"Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούν αλγορίθμους με βάση το ποιο περιεχόμενο παίρνει τα περισσότερα παρατεταμένα βλέμματα, είναι εύκολο να μαντέψει κανείς γιατί οι απεικονίσεις της AI θα έβγαιναν πιο σεξουαλικοποιημένες. Μπορούμε όμως μόνο να υποθέσουμε ότι ο λόγος που η AI κατέληξε σε τόσες πολλές παράξενες μορφές σωματότυπων που βρήκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι επειδή οι συγκεκριμένες πλατφόρμες προωθούν εξ αρχής μη ρεαλιστικούς σωματότυπους." αναφέρει στο συμπέρασμά του το Bulimia Project.