McLaren F1
Τεχνολογία
Ενημερώθηκε στις:

Η McLaren F1 του '89 κρατά ένα "άσπαστο" ρεκόρ ταχύτητας μέχρι σήμερα (Εικόνες)

Από τότε που έκανε το ντεμπούτο της η εκπληκτική McLaren F1 το 1989, έχουν κυκλοφορήσει αμέτρητα ταχύτητα αυτοκίνητα. Βέβαια μέχρι και σήμερα το ιδιαίτερο αυτό βρετανικό hypercar κρατά έναν πολύ σημαντικό τίτλο. 

Το έτος που κυκλοφόρησε, η McLaren F1 συγκέντρωσε πλήθος θετικών αξιολογήσεων και πάρα πολλές εντυπώσεις από όλον τον κόσμο. Στην άσφαλτο έγινε το γρηγορότερο αυτοκίνητο παραγωγής, πετυχαίνοντας τελική ταχύτητα 386 χλμ/ώρα, εκθρονίζοντας την Jaguar XJ220 που κρατούσε έως τότε το εν λόγω ρεκόρ, με τελική ταχύτητα 350 χλμ/ώρα. Τα χρόνια πέρασαν όμως και η McLaren F1 είδε τον τίτλο να φεύγει από τα χέρια της και να περνά στην ακόμη ταχύτερη Bugatti Veyron.

Ωστόσο, αν και η Veyron - όπως και άλλα αυτοκίνητα - είναι γρηγορότερα από την McLaren F1, υπάρχει ένα ρεκόρ του βρετανικού hypercar που δεν έχουν καταφέρει να σπάσουν. Τα περισσότερα από αυτά τα αυτοκίνητα διαθέτουν τούρμπο, κομπρέσορα ή είναι υβριδικά. Αλλά, η McLaren F1 λειτουργεί με έναν V12 κινητήρα της BMW κάτω από το καπό της.

Η McLaren F1 Είναι Γρηγορότερο Hypercar Με…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως καταλαβαίνετε, αυτό καθιστά την βρετανική McLaren F1 το γρηγορότερο hypercar του κόσμου με ατμοσφαιρικό κινητήρα, αφού ο BMW V12 που διαθέτει δεν έχει εγκατεστημένο ούτε τούρμπο ούτε κομπρέσορα.

Η μηχανική ομάδα της εταιρείας, όταν μελετούσε τις επιλογές για τον πιθανό κινητήρα του σχεδιασμού του Γκόρντον Μάρεϊ (ο κύριος σχεδιαστής της McLaren F1) κατέληξε πως η καλύτερη επιλογή θα ήταν γερμανική και συγκεκριμένα από το τμήμα M της βαυαρικής BMW. Ο Μάρεϊ επέμενε πως ο κινητήρας έπρεπε να ήταν ατμοσφαιρικός. Αν και το τούρμπο ή ο κομπρέσορας προσφέρει επιπλέον ισχύ, ο σχεδιαστής ήξερε πως η προσθήκη αυτή θα αύξανε το επίπεδο πολυπλοκότητας του hypercar. Επιπλέον, έτσι θα ρίσκαραν να μειώσουν την αξιοπιστία του οχήματός τους.

Η ομάδα της BMW M κινήθηκε γρήγορα με επικεφαλής τον Πάουλ Ροσέ και το δημιούργημά τους ήταν πρωτοφανές. Ο κινητήρας BMW S70/2 των 6,2 λίτρων είχε 12 κυλίνδρους σε διάταξη V (V12) και παρήγαγε 618 άλογα. Όσον αφορά το σύστημα μετάδοσης, οι Βρετανοί επέλεξαν ένα χειροκίνητο σασμάν των έξι ταχυτήτων. 

Όταν δοκίμασαν το πρωτότυπο XP5 (με έναν ελάχιστα τροποποιημένο κόφτη) την 1η Μαρτίου του 1998, το αμάξι έφτασε ταχύτητα 386 χλμ/ώρα, εκπλήσσοντας όλον τον κόσμο. Τότε το όχημα έλαβε και το Ρεκόρ Γκίνες για το γρηγορότερο αυτοκίνητο παραγωγής του πλανήτη.

GALLERY

McLaren F1
McLaren F1
McLaren F1
McLaren F1
McLaren F1
McLaren F1
McLaren F1
McLaren F1
McLaren F1
McLaren F1
McLaren F1
McLaren F1
McLaren F1
McLaren F1
McLaren F1
McLaren F1
McLaren F1
McLaren F1
McLaren F1
McLaren F1
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ