Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon ανέπτυξαν μια μέθοδο για την τρισδιάστατη ανίχνευση των σχημάτων και των κινήσεων του ανθρώπινου σώματος σε ένα δωμάτιο, χρησιμοποιώντας μόνο τα σήματα που εκπέμπουν οι δρομολογητές WiFi.
Έδειξαν ότι αναλύοντας τη φάση και το πλάτος των σημάτων WiFi, οι άνθρωποι και η θέση τους μπορούν να ανιχνευθούν μέσα από τοίχους, γράφει το Vice. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποίησαν το DensePose, ένα σύστημα για τη χαρτογράφηση όλων των pixel στην επιφάνεια ενός ανθρώπινου σώματος σε μια φωτογραφία.
Οι ερευνητές εργάζονται εδώ και χρόνια στο έργο για να «βλέπουν» ανθρώπους χωρίς να χρησιμοποιούν κάμερες θερμικής απεικόνισης ή τεχνολογία LiDAR.
Το 2013, μια ομάδα ερευνητών στο MIT βρήκε έναν τρόπο να χρησιμοποιεί σήματα κινητών τηλεφώνων για να «βλέπει» μέσα από τοίχους. το 2018, μια άλλη ομάδα του MIT χρησιμοποίησε WiFi για να εντοπίσει άτομα σε άλλο δωμάτιο.
Οι ερευνητές του Carnegie Mellon έγραψαν ότι πιστεύουν ότι τα σήματα WiFi «μπορούν να χρησιμεύσουν ως μια πανταχού παρούσα αντικατάσταση» για τις κανονικές κάμερες RGB όταν πρόκειται για τον «ανίχνευση» ανθρώπων σε ένα δωμάτιο.
Με τη χρήση WiFi, έγραψαν, ξεπερνιούνται εμπόδια όπως ο κακός φωτισμός που αντιμετωπίζουν οι συμβατικοί φακοί της κάμερας. Είναι ενδιαφέρον ότι ισχυρίζονται και παρουσιάζουν την ανακάλυψή τους ως μια σημαντική ανακάλυψη στα δικαιώματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής.
«Επιπλέον, προστατεύει το απόρρητο των ατόμων και ο απαραίτητος εξοπλισμός μπορεί να αγοραστεί σε λογική τιμή», έγραψαν. «Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα νοικοκυριά στις ανεπτυγμένες χώρες έχουν ήδη WiFi στο σπίτι και αυτή η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της ευημερίας των ηλικιωμένων ή απλώς για τον εντοπισμό ύποπτης συμπεριφοράς σε ένα σπίτι».
Δεν αναφέρουν τι μπορεί να περιλαμβάνουν οι «ύποπτες συμπεριφορές», εάν αυτή η τεχνολογία φτάσει ποτέ στην κύρια αγορά. Αλλά με μεγάλες εταιρείες όπως η Amazon Drona να λανσάρουν το αυτο-ιπτάμενο drone ασφαλείας γύρω από το σπίτι, την Ring Always Home Cam, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πόσο διαδεδομένη θα μπορούσε να είναι η ανθρώπινη ανίχνευση με δυνατότητα WiFi — ή ακόμα μια εκμετάλλευση του συνόλου της ιδιωτικής μας ζωής, γράφει Μέγγενη.