Μια Σουηδή ερευνήτρια που έκανε δοκιμές στον αλγόριθμο GPT-3 σοκαρίστηκε με την έκβαση ενός πειράματος... Η ερευνήτρια, η οποία διέταξε τον αλγόριθμο να «γράψει μια διατριβή», εξέφρασε την έκπληξη και την ανησυχία της για τα αποτελέσματα που έλαβε.
Τι είναι το GPT-3;
Το GPT-3 (Generative Pre-trained Transformer 3) είναι ένας αλγόριθμος γλώσσας που χρησιμοποιεί μέθοδο βαθιάς μάθησης για να δημιουργήσει κείμενα σαν να είναι γραμμένα από άνθρωπο. Το όνομα αυτού του αλγορίθμου είναι GPT-3 επειδή υπάρχουν επίσης 2 διαφορετικές εκδόσεις που έχουν παραχθεί από το OpenAI στο παρελθόν.
Η ποιότητα του κειμένου που παράγει το GPT-3 είναι τόσο υψηλή που μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί εάν γράφτηκε από άνθρωπο. Φυσικά, αυτό έχει και οφέλη και κινδύνους.
«Ελπίζουμε να μην ανοίξαμε το κουτί της Πανδώρας»
Η Σουηδή ερευνήτρια Almira Osmanovic Thunström έδωσε μια εντολή στον αλγόριθμο GPT-3, η οποία ήταν: «Γράψτε μια ακαδημαϊκή διατριβή 500 λέξεων για το GPT-3 και συμπεριλάβετε επιστημονικές πηγές και παραπομπές στο κείμενο».
Η Thunström δήλωσε ότι το GPT-3 ολοκλήρωσε με επιτυχία την εντολή και έγραψε μια «αρκετά καλή» διατριβή. Στη συνέχεια, όμως, μια ερώτηση αναδύθηκε στο μυαλό της: «Τι θα γινόταν αν κάποιος προσπαθούσε να παρουσιάσει μια διατριβή γραμμένη αποκλειστικά από τεχνητή νοημοσύνη σε ένα επιστημονικό περιοδικό ως δική του;»
Αργότερα, η Thunström λέει στο άρθρο που δημοσίευσε για το θέμα: «Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι ανοίξαμε μια πόρτα. Ελπίζουμε να μην ανοίξαμε το κουτί της Πανδώρας». Επειδή το GPT-3 ολοκλήρωσε την εντολή 'write thesis' που του δόθηκε σε μόλις 2 ώρες. Αργότερα, όταν η Thunström ρώτησε το GPT-3 αν θα δημοσιεύσει το άρθρο, ο αλγόριθμος απάντησε «Ναι».
Σε αυτό το σημείο, μπαίνουν στο παιχνίδι ηθικοί παράγοντες. Οι ακαδημαϊκές εκδόσεις μπορεί να κρατούν το μέλλον της γραφής που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και οι εργασίες ενός ανθρώπινου ερευνητή μπορεί να υποτιμηθούν.