ψηφιακο νοσοκομειο
Τεχνολογία

Η μεταπανδημική εποχή απαιτεί ψηφιακό νοσοκομείο από το σπίτι

Εάν η πανδημία ανέδειξε ως μέγιστη αρετή την αλληλεγγύη και τις συνεργασίες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και κατέδειξε για ακόμη μία φορά τη δυναμική της δημόσιας υγείας, μέσα από το πιεσμένο, πλην όμως σταθερό νοσοκομειακό περιβάλλον, η μεταπανδημική εποχή απαιτεί μία καλά οργανωμένη ψηφιακή μετάβαση.

Μία ψηφιακή μετάβαση, που στον πυρήνα της θα περιλαμβάνει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και τεχνολογίας, μακριά από το νοσοκομείο και ενταγμένες στο ασφαλές και γνώριμο περιβάλλον του σπιτιού, με τη μορφή Hospital at Home & Home care.

Στο ένα νέο χάρτη υγείας με καινοτόμες υπηρεσίες υγείας μέσα από τις νέες τεχνολογίες, όπως το Hospital at home και το Home care αλλά και στον κρίσιμο ρόλο του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στην πληροφορική, που χρειάζεται για τη μετάβαση στο νέο ψηφιακό νοσοκομείο, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, σε συνέντευξή Τύπου, με αφορμή την παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ «Ψηφιακή Υγεία και Real World Data στην Ελλάδα: Ο μετασχηματισμός στο οικοσύστημα της υγείας και ο αντίκτυπος στην οικονομία».

Τη μελέτη εκπόνησε το ΙΟΒΕ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με την υποστήριξη της εταιρείας MSD Ελλάδας.

«Καθώς έχει ωριμάσει η στρατηγική για την ψηφιακή υγεία στη χώρα μας, πιστεύω ότι είναι τώρα η κατάλληλη χρονική στιγμή να ανοίξει ο επιστημονικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη βέλτιστη αξιοποίηση των Real World Data και τη δημιουργία ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, που θα προάγει την έρευνα και την καινοτομία, θα αυξάνει την προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία και θα προστατεύει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών» είπε ο κ. Κωτσιόπουλος δίνοντας το στίγμα του νέου ΕΣΥ, και πρόσθεσε:

Το ψηφιακό περιβάλλον της χώρας

 

«Έχουμε κάποιες βάσεις δεδομένων και σήμερα υπάρχει η ευκαιρία να αξιοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα που παραμένουν, δυστυχώς, αναξιοποίητα. Για παράδειγμα από την ψηφιακή πλατφόρμα για το εμβόλιο και το μητρώο του Covid-19, είχαμε τα απαραίτητα δεδομένα για να μπορέσουμε να πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις για την πορεία της πανδημίας.

Η πρόταση του Υπουργείου Υγείας προς το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει έμφαση σε τρείς άξονες:

1. Στην ενοποίηση των δεδομένων.

2. Στα Εθνικά αποθετήρια που θα συλλέγουν αυτά τα δεδομένα.

3. Στο Εθνικό πλαίσιο διαλειτουργικότητας. Εάν δεν υπάρξει αυτό τότε όλη η προσπάθεια θα πέσει στο κενό.

Υπάρχουν νέες πήγες δεδομένων όπως:

  • Ο εθνικός ψηφιακός ιατρικός φάκελος που θα συλλεγεί δεδομένα από πολλές πηγές π.χ. από τα νοσοκομεία, τα διαγνωστικά κέντρα, τους ιατρούς της ΠΦΥ κλπ.
  • Το εθνικό μητρώο καρκίνου που λείπει από τη χώρα μας, όμως ήδη το τεχνικό δελτίο είναι έτοιμο.
  • Και ένα ογκολογικό πληροφοριακό σύστημα που θα συλλέγει δεδομένα, εξειδικευμένα για τους ογκολογικούς ασθενείς.

Τεχνικό δελτίο καρκίνου και τηλεϊατρική

Το πιο ουσιαστικό είναι να ολοκληρωθεί η συγγραφή των τεχνικών δελτίων εντός των επομένων εβδομάδων, να κατατεθούν ώστε να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τους βασικούς πυλώνες. Όπως π.χ ο ιατρικός φάκελος που συμπεριλαμβάνει πολλά έργα, που μπορούν να δημοπρατηθούν εντός της χρονιάς που διανύουμε. Για παράδειγμα η συγγραφή του τεχνικού δελτίου του καρκίνου που ολοκληρώνεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα και είμαστε αρκετά σίγουροι, ότι θα μπορούμε να προκηρύξουμε αυτό το έργο μέσα στο 2022, που είναι πολύ σημαντικό για τους ογκολογικούς ασθενείς.

Μέσα στους επομένους μήνες θα δείτε ότι θα προκηρυχθούν πολλά έργα όπως η τηλεϊατρική που επίσης έχει ωριμάσει.

ΕΣΥ: Χάρτης Υγείας με καινοτόμες υπηρεσίες

Το home care και το hospital at home είναι δυο νέες υπηρεσίες που θα υποστηριχθούν από την ψηφιακή τεχνολογία και την τηλεϊατρική και θα δώσουν την ευκαιρία σε νέες υπηρεσίες υγείας να αναπτυχθούν από το σπίτι, μακριά από το νοσοκομείο. Αυτά θα γίνουν σε πιλοτικό επίπεδο και αυτό που θέλουμε να δούμε είναι ένας νέος διαφορετικός χάρτης υγείας που θα έχει τέτοιες νέες καινοτόμες υπηρεσίες, οι οποίες θα είναι ασφαλέστερες για τον ασθενή, οικονομικότερες για το κράτος και ποιοτικότερες. Άρα λοιπόν η τεχνολογία μας δίνει νέες ευκαιρίες.

Ανθρώπινο δυναμικό θα υλοποιήσει τη μετάβαση στο ψηφιακό περιβάλλον

Όλη αυτή η συζήτηση για την τεχνολογία, όμως, θα πρέπει να ξεκινάει από το ανθρώπινο δυναμικό και όχι να τελειώνει σε αυτό. Γιατί απλά το ανθρώπινο δυναμικό είναι αυτό που θα υλοποιήσει τη μετάβαση στο νέο ψηφιακό νοσοκομείο.

Άρα λοιπόν θα πρέπει να τους εμπλέξουμε σε όλα τα στάδια των συζητήσεων. Για να είμαι ειλικρινής το ανθρώπινο δυναμικό, έτσι όπως το βλέπω εγώ, χρειάζεται πολύ δουλειά για να μπορεί να αξιοποιήσει αυτές τις νέες τεχνολογίες. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι σήμερα εργάζονται ελάχιστοι επιστήμονες στον τομέα της τεχνολογίας δηλαδή στο e-health. Οι άνθρωποι της πληροφορικής στα νοσοκομεία είναι ελάχιστοι. Είναι πραγματικά ένα μεγάλο ερώτημα πως θέλουμε να υλοποιήσουμε όλα αυτά, όταν τα νοσοκομεία δεν έχουν το κατάλληλο έμψυχο δυναμικό σε αυτό το κρίσιμο κομμάτι.

Και συνέχισε ο γενικός γραμματέας κ. Κωτσιόπουλος:

Θα σας αναφέρω χαρακτηριστικά όταν ήμουν CΙO ( Chief Information Officer) σε ένα μικρό νοσοκομείο στην Αγγλία είχα 100 στελέχη που δουλεύαν στο e-health. Ο «Ευαγγελισμός» έχει τέσσερις! Άρα θα πρέπει να δούμε το κομμάτι της στελέχωσης.

Μιλάμε για μητρώα ασθενών και ξεχνάμε ότι κάποιος πρέπει να καταχωρήσει αυτά τα στοιχεία στα μητρώα. Δεν μπορούμε να φορτώνουμε το γιατρό και με άλλες δουλειές, γιατί αυτός ο άνθρωπος ποτέ δεν θα καταχωρίσει τα στοιχεία που θέλουμε. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σχεδιάσουμε τις λύσεις με τους επαγγελματίες υγείας. Αυτό ίσως μπορεί να είναι μια μορφή συνεργασίας με δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για να μπορούν να υπάρξουν αυτοί οι επαγγελματίες υγείας στα νοσοκομεία που θα καταγράφουν τα δεδομένα που χρειαζόμαστε. Δεν είναι μια απλή άσκηση που μπορεί να γίνει από ένα γιατρό που έχει χίλιες άλλες δουλειές. Και είναι μια τεράστια κουβέντα που μας δίνει αφορμή για μια νέα συζήτηση πάνω στα ζητήματα που αναδεικνύει η μελέτη του ΙΟΒΕ».

Κλινική έρευνα και καινοτομία

Αναλυτικά, τη μελέτη παρουσίασε ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΙΟΒΕ, αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ, Άγγελος Τσακανίκας, ενώ εισαγωγικά σχόλια και ο συντονισμός της συζήτησης έγιναν από τον Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ, Καθηγητή Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νίκο Βέττα.

Τα οφέλη της ενσωμάτωσης της ανάλυσης και αξιοποίησης των RWD στο οικοσύστημα της ψηφιακής υγείας της χώρας είναι πολλαπλά, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ, καθηγητή Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Βέττα αφού συνδέονται «άμεσα με το μετασχηματισμό και τον εξορθολογισμό της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, των δαπανών για την υγεία, την προαγωγή της κλινικής έρευνας και της καινοτομίας και τελικά και τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας». Με δεδομένη τη λειτουργία συστημάτων συλλογής από πολλούς φορείς και την επένδυση οικονομικών πόρων, εκτιμάται ότι θα καλυφθεί το κενό παρά την εγχώρια υστέρηση.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Γραφείου Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Χαμπίδης υποστήριξε ότι «η ψηφιακή μεταρρύθμιση της υγείας βασίζεται πάνω στην πρόσβαση του πολίτη στα δεδομένα του».

Η Ελλάδα κέντρο αριστείας

Την ανάγκη υιοθέτησης μιας διαφορετικής προσέγγισης, που να θέτει την καινοτομία στο επίκεντρο επεσήμανε με την σειρά του ο διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της MSD Ελλάδας, Αντώνης Καρόκης, o οποίος τόνισε τα εξής: Είναι σημαντική η συμβολή των φαρμακευτικών εταιρειών στη συζήτηση για τις πολιτικές υγείας.

Αναφέρθηκε στο όραμα της MSD: Πέρα των αποτελεσματικών φαρμάκων, ανάπτυξη ιδεών για την βέλτιστη περίθαλψη των ασθενών και την ευημερία των εταιρειών του ιδιωτικού τομέα. Η MSD συνεργάζεται και είναι συνδρομητής στη διαδικασία ανάλυσης δεδομένων και θεωρεί ως αναγκαία τη σύνδεση της καινοτομίας με την υγεία. Στην Ελλάδα μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη χρυσή ευκαιρία που παρουσιάζεται». «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει Κέντρο Αριστείας RWD σε παγκόσμιο επίπεδο» είπε ο κ. Καρόκης και προσέθεσε:

«Δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για το clawback. Αλλά και για το τι είναι καλό για τους ασθενείς, ποιες είναι οι υγειονομικές προτεραιότητες. Χρειαζόμαστε δεδομένα. Αν ενώσουμε πρωτοβουλίες, σύντομα η Ελλάδα μπορεί να γίνει Κέντρο Αριστείας για την αξιοποίηση RWD/RWE δεδομένων. Η MSD παρέχει ετήσιες συνδρομές σε βάσεις δεδομένων (π.χ Maccabi, Karolinska) που παρουσιάζουν την επιδημιολογική εικόνα μιας ασθένειας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ