Τεχνολογία

Η Γαλλία αποκτά πρωτοφανή ικανότητα για διαστημική ηλεκτρομαγνητική νοημοσύνη-Αναπτύσσει κατασκοπευτικούς δορυφόρους CERES στο διάστημα

Τρεις γαλλικοί δορυφόροι πληροφοριών στρατιωτικών σημάτων, βρίσκονται  στο διάστημα μετά από μια επιτυχημένη εκτόξευση την Τρίτη το πρωί, με έναν πύραυλο Arianespace Vega από το διαστημόπλοιο της χώρας στη Γαλλική Γουιάνα.

Ο αστερισμός - που ονομάζεται CapacitÉ de Renseignement Électromagnétique Spatiale, ή CERES - θα επιτρέψει στη Γαλλία να συλλέξει καλύτερα πληροφορίες από ηλεκτρομαγνητικές προελεύσεις στο διάστημα, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της χώρας σε δελτίο τύπου την Τρίτη.

Οι γαλλικές αρχές γνωρίζουν, ότι το διάστημα είναι ένα σημαντικό σενάριο στο οποίο πρέπει να εδραιωθεί καλά η κυριαρχία. Και το εκφράζουν έτσι, άσχετα αν είναι της μιας ή της άλλης πολιτικής τάσης. Χωρίς αμφισημίες, η Florence Parly επιβεβαιώνει ότι το CERES -έτσι ονομάζεται ο αστερισμός των τριών κατασκοπευτικών δορυφόρων- είναι ένα «καινοτόμο όργανο για την κυριαρχία και τη στρατηγική ανεξαρτησία της Γαλλίας, ενώ συμβάλλει στην ενίσχυση των διαστημικών μας αμυντικών δυνατοτήτων». 

Και δεν είναι το λιγότερο. Το CERES είναι ο πρώτος αστερισμός δορυφόρων νοημοσύνης σημάτων ή SIGINT ‒ακρωνύμιο του αγγλικού SIGnal INtelligence‒ που αναπτύχθηκε από ένα έθνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι μεγάλες δυνάμεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα, διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα πλατφορμών SIGINT, άλλες ειδικευμένες στην πληροφορία επικοινωνιών (COMINT) και άλλες στην ηλεκτρονική νοημοσύνη (ELINT) για την ανίχνευση βαλλιστικών πυραύλων, χρησιμεύουν ως έγκαιρη προειδοποίηση κατά των οδικών εισβολών, αεροπορική ή θαλάσσια και ακούει τις επικοινωνίες. 

Με το CERES ποτέ ξανά ένα AUKUS και οι συνέπειές του 

Γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να βρίσκεται στο τεχνολογικό ύψος της Ουάσιγκτον, της Μόσχας ή του Πεκίνου, οι γεωστρατηγικές φιλοδοξίες του Παρισιού οδήγησαν τους ηγέτες του να βρουν μια συμβιβαστική λύση με κόστος 450 εκατ. ευρώ. Οι τρεις συσκευές SIGINT, φέρουν αισθητήρες αφιερωμένους στη συλλογή δεδομένων που ταξιδεύουν στο διάστημα. Μπορούν να ανιχνεύουν, να εντοπίζουν και να χαρακτηρίζουν ηλεκτρομαγνητικά σήματα από ραντάρ σε ένα ευρύ φάσμα συχνοτήτων, να αναλύουν την κίνηση των τηλεπικοινωνιών και να ερμηνεύουν την κρυπτογράφηση ευαίσθητων πληροφοριών, που μπορεί να επηρεάσουν την ασφάλεια ή την οικονομία της Γαλλίας.  

Με το CERES ο Μακρόν είναι πεπεισμένος, ότι δεν θα ξανασυμβεί ένα φιάσκο μεγέθους της ακύρωσης της σύμβασης με την Αυστραλία για 12 υποβρύχια και η απόρριψή της από την τριμερή συμφωνία AUKUS. Προφανώς, οτιδήποτε σημαντικό σχετικά με αυτούς τους δορυφόρους, φέρει τη σφραγίδα του στρατιωτικού απορρήτου.  Οι τρεις δορυφόροι θα τοποθετηθούν περίπου 700 χιλιόμετρα από τη Γη σε χαμηλή τροχιά στη Γη, σύμφωνα με το υπουργείο. Αυτό θα επιτρέψει στη Γαλλία, να συλλέξει δεδομένα που προηγουμένως ήταν απρόσιτα από ξηράς, θάλασσας ή αερομεταφερόμενους αισθητήρες και στον στρατό της χώρας να προσαρμοστεί ταχύτερα και αποτελεσματικότερα σε νέα επιχειρησιακά σενάρια.

«Το CERES θα καταστήσει δυνατό τον εντοπισμό, από το διάστημα, συστημάτων, όπως ραντάρ, ραδιόφωνο ή μέσα επικοινωνίας και την παροχή των τεχνικών χαρακτηριστικών τους», ανέφερε το υπουργείο. Τα συστήματα παντός καιρού, θα λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα και θα μπορούν να συλλέγουν ηλεκτρομαγνητική νοημοσύνη οπουδήποτε στον κόσμο.

Χάρη στη διάθεσή τους σε όλο τον πλανήτη μας, είναι σε θέση να πετούν πάνω από όλες τις περιοχές του κόσμου με απόλυτη ατιμωρησία και να συλλέγουν σήματα και δεδομένα από περιοχές επιχειρήσεων και σενάρια που είναι απρόσιτα σε αισθητήρες ξηράς, θάλασσας ή αέρα. Με αυτόν τον τρόπο, η αρχιτεκτονική του CERES γίνεται βασικό εργαλείο για να παρέχει στην κυβέρνηση του Παρισιού νοημοσύνη, που έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη αυτονομία στη λήψη αποφάσεων.  

Θα παρέχει στη γαλλική ανώτατη διοίκηση μια πιο λεπτομερή γνώση των δυνατοτήτων και των προθέσεων των αντιπάλων τους, καθώς και μια καλύτερη αξιολόγηση της τακτικής, επιχειρησιακής και στρατηγικής κατάστασης στα Θέατρα Επιχειρήσεων, όπου οι μονάδες τους αναπτύσσονται στο εξωτερικό. Μόλις τεθούν σε λειτουργία εντός των επόμενων εβδομάδων, το CERES θα ακούει ολόκληρη την υδρόγειο με τα ηλεκτρονικά τους αυτιά 24 ώρες την ημέρα.  

Εντοπίζουν γεωγραφικά την προέλευση, το εύρος και τον προορισμό των εκπομπών 

Οι τρεις δορυφόροι συνεργάζονται και είναι τοποθετημένοι στο διάστημα για να καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη την υδρόγειο . Από τις διάφορες τροχιακές θέσεις του, όταν ένα ραντάρ στο έδαφος, σε ένα αεροπλάνο ή ένα πλοίο σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, εκπέμπει ηλεκτρομαγνητικά σήματα ή παλμούς, το καθένα από αυτά το ανιχνεύει, αλλά σε μια ελαφρώς διαφορετική στιγμή, στην εμβέλεια μικροδευτερολέπτων. 

Από εκείνη τη στιγμή, εξελιγμένοι αλγόριθμοι τριγωνοποιούν τις πληροφορίες που συλλέγονται από κάθε δορυφόρο και τις συγκρίνουν με τον χρόνο καθυστέρησης λήψης σήματος. Με αυτόν τον τρόπο, είναι δυνατός ο γεωγραφικός εντοπισμός της ακριβούς θέσης του πομπού και η λήψη των δεδομένων που καθορίζουν τα χαρακτηριστικά των ραντάρ εκπομπής ή τον τόπο από τον οποίο διαδίδονται οι τηλεπικοινωνίες. Οι χειριστές ακρόασης και οι αναλυτές σημάτων και δικτύων συμβάλλουν σε αυτό.  

Το CERES, είναι η συνέπεια των τεχνολογικών και λειτουργικών διδαγμάτων που αντλήθηκαν πριν από δεκαετίες . Από τέσσερις μικροδορυφόρους επίδειξης ηλεκτρονικής νοημοσύνης ELISA, βάρους 120 κιλών και εκτοξεύτηκαν τον Δεκέμβριο του 2011. Είχαν προηγηθεί, τον Δεκέμβριο του 2004, άλλοι τέσσερις δορυφόροι νοημοσύνης επικοινωνιών με το όνομα ESSAIM, βάρους επίσης 120 κιλών ο καθένας. Προηγουμένως, τα μικροσκοπικά Cerise και Clementine είχαν δοκιμαστεί -κυκλοφόρησαν τον Ιούλιο του 1995 και τον Δεκέμβριο του 1999 αντίστοιχα- και τα δύο ζυγίζουν μόλις 50 κιλά, που κατασκευάζονταν από την τότε Alcatel Espace βάσει σχεδίου της βρετανικής εταιρείας Surrey. 

Το CERES είναι ένα από τα πολλαπλά προγράμματα ανάπτυξης δορυφόρων, που χρηματοδοτούνται βάσει του νόμου του εθνικού στρατιωτικού προγράμματος 2019-2025 και ο γαλλικός στρατός σχεδιάζει να δαπανήσει 646 εκατομμύρια ευρώ στον διαστημικό τομέα το 2022 . Επιπλέον, η Αεροπορική και Διαστημική Δύναμη αναμένει να ολοκληρώσει τον αστερισμό δορυφόρων παρατήρησης της Γης CSO, με την εκτόξευση του τρίτου συστήματος το 2022.

Το πρώτο σύστημα Syracuse IV εκτοξεύτηκε στις 23 Οκτωβρίου με έναν πύραυλο Ariane 5 και θα είναι μια αναβάθμιση σε σχέση με το τρέχον σύστημα Syracuse III, παρέχοντας μεγαλύτερη συνδεσιμότητα για λειτουργίες πολλών τομέων.

Η εκτόξευση της Τρίτης, από το Διαστημικό Κέντρο της Γουιάνας στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, ήταν η τρίτη εκτόξευση Vega το 2021 και η 12η αποστολή Arianespace του έτους.

Όπως συνηθίζεται στο Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας , οι εργασίες σχεδιασμού και ανάπτυξης για να γίνει πραγματικότητα ο αστερισμός CERES, έχουν μοιραστεί μεταξύ των γαλλικών παραρτημάτων της Airbus Defense & Space και της Thales Alenia Space, των οποίων οι συμβάσεις χρονολογούνται από το 2015 . Ο πρώτος ήταν υπεύθυνος για την κατασκευή και την ενσωμάτωση των τριών μικροδορυφόρων στο εργοστάσιό του στην Τουλούζη. Η Thales έχει επιφορτιστεί με την παροχή της κρίσιμης τεχνολογίας και αισθητήρων ανίχνευσης, καθώς και εξοπλισμού αυτόματης αποκρυπτογράφησης και εφαρμογών υπολογιστών, ώστε οι αναλυτές στο έδαφος να μπορούν να εξάγουν νοημοσύνη από τους φαινομενικά αβλαβείς θορύβους που συρρέουν στο διάστημα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

syria
Μέση Ανατολή 0

Σκληρές Εικόνες! Ξεκίνησε γενοκτονία των Αλαουιτών και των Χριστιανών από τους τζιχαντιστές στη Συρία-Τους αποκεφαλίζουν δημόσια στην Ταρτούς

Χαοτική η κατάσταση στην Συρία, όπου οι τζιχαντιστές της HTS ξεκίνησαν να κυνηγούν και να σκοτώνουν έναν-έναν τους...