Η χρήση της νέας τεχνολογίας μέσω της εφαρμογής διαστημικών και δορυφορικών εργαλείων ρίχνεται στη «μάχη» για τη διάσωση του περιβάλλοντος - Θα μπορούν να καταγράφονται με ακρίβεια τόσο το μέγεθος της καταστροφής όσο και οι λεηλασίες
Μετά και τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές στην Βόρεια Εύβοια, στην Αττική, στην Ηλεία κ.α., γίνεται όλο και πιο επιτακτική η χρήση νέων τεχνολογιών, όχι μόνο στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση αλλά και στην «επόμενη μέρα» και κυρίως στον έλεγχο αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων.
Η χρήση της νέας τεχνολογίας και η εφαρμογή διαστημικών και δορυφορικών εργαλείων μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, αποτρέποντας ανθρώπινες δραστηριότητες που οδηγούν στη λεηλασία της φύσης.
«Η τεχνολογία σήμερα μας δίνει όλα εκείνα τ’ απαραίτητα εργαλεία για να εποπτεύσουμε μ’ επιτυχία δασικές περιοχές. Μ’ ελάχιστο κόπο και κόστος, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και μηχανισμοί μπορούν να ενημερώνονται -σε πραγματικό χρόνο- σε περίπτωση πυρκαγιών, ενώ άμεσα παρακολουθούν και την εξέλιξη της καταστροφής για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων πυρόσβεσης» λέει στο protothema.gr o κ. Νίκος Μπογονικολός, πρόεδρος του Ομίλου Άρατος που ειδικεύεται σε τέτοιου είδους εφαρμογές.
Σημαντικό είναι επίσης, πως εκτός από την πλήρη και λεπτομερή αποτίμηση των καταστροφών, η χρήση των εφαρμογών αυτών μας δίνει τη δυνατότητα άμεσης επόπτευσης των καμένων δασικών περιοχών, που ενίοτε μπαίνουν στο στόχαστρο «οικοπεδαφάγων» και καταπατητών που είτε κτίζουν παράνομα είτε καλλιεργούν στις πυρόπληκτες εκτάσεις.
Ειδικά για τους καλλιεργητές – καταπατητές, ο κ. Μπογονικολός αναφέρει την περίπτωση καμένων εκτάσεων στην Ηλεία, από τις φονικές πυρκαγιές του 2007, που αντί για νέα δάση προέκυψαν στη συνέχεια… ελαιώνες. «Δεν είναι άγνωστο το φαινόμενο σε πρώην καμένες εκτάσεις να φυτεύονται στη συνέχεια παράνομα ελαιόδεντρα προς εκμετάλλευση. Οι ενέργειες αυτές δεν γίνονται γρήγορα αντιληπτές εξαιτίας των δυσκολιών εύκολης πρόσβαση και οπτικής επαφής στα περισσότερα σημεία, με αποτέλεσμα στο καμένο δάσος να ξεφυτρώνουν… ελαιώνες» λέει, επισημαίνοντας πως: «Με τη συστηματική χρήση της νέας τεχνολογίας καταγράφονται λεπτομερέστατα οι καταπατήσεις, βάζοντας τέλος στο φαινόμενο. Υπάρχουν λύσεις αρκεί να κινητοποιηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση και όχι να αναλωνόμαστε σε ευχολόγια».
Στην παρακάτω εικόνα, μέσα στους κύκλους το ανοιχτό πράσινο των ελαιώνων στις καμένες εκτάσεις στην Ηλεία (2018)
Ο πρόεδρος του Ομίλου Άρατος, εξηγεί πως λειτουργούν οι συγκεκριμένες εφαρμογές, που η συστηματική χρήση τους μπορεί να αποβεί σωτήρια για το φυσικό περιβάλλον. «Αρχικά γίνεται αποτύπωση στα σημεία των πυρκαγιών με συντεταγμένες όπως εκτιμούνται από τους δορυφόρους και λαμβάνονται πρόσφατες εικόνες της περιοχής, καθώς και εικόνες αρχείου. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να δημιουργήσουμε ένα RDA δηλ. την άμεση εκτίμηση ζημιών από μια πυρκαγιά» λέει, συνεχίζοντας: «Επόμενο στάδιο είναι η επεξεργασία των φασματικών καναλιών κάθε δορυφορικής εικόνας με εξειδικευμένο λογισμικό και απομόνωση των επιθυμητών φασματικών καναλιών για περαιτέρω αποτύπωση της εκάστοτε καμένης περιοχής. Ακολουθεί οριοθέτηση της περιοχής στην τελικώς επεξεργασμένη εικόνα και υπολογισμός της καμένης έκτασης αφού ενσωματώσουμε στην συγκεκριμένη εικόνα και το σχετικό ψηφιακό μοντέλο μορφολογίας εδάφους» λέει.
Με τη χρήση την εφαρμογής «Aratos fire control» του Ομίλου Άρατος, οι ενδιαφερόμενοι έχουν γρήγορη εικόνα για το σημείο της πυρκαγιάς, το μέγεθος της καταστροφής, αλλά και την επόμενη μέρα. «Διαθέτουμε όλη την αναγκαία τεχνογνωσία και τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό, καθώς και μια βάση με στοιχεία καμένων περιοχών προηγούμενων ετών, όπου κάθε αρμόδιος μπορεί να αξιοποιήσει» τονίζει ο κ.Μπογονικολός.
Μια άλλη δωρεάν εφαρμογή για smartphone που έχει αναπτύξει ο Όμιλος Άρατος, είναι το «FIRESOS», όπου οι πολίτες σε πραγματικό χρόνο φωτογραφίζουν σημεία πυρκαγιών, «ανεβάζουν» τη φωτογραφία και άμεσα με τις συντεταγμένες του σημείου ενημερώνονται οι εμπλεκόμενοι φορείς, πριν η φωτιά πάρει έκταση.