Τεχνολογία

Το «αγόρι της Τουρκάνα» – Η ανακάλυψη που τιμά το doodle της Google την 1η Αυγούστου

Το «αγόρι της Τουρκάνα» τιμάει σήμερα 1η Αυγούστου 2021 το Google Doodle, καθώς γιορτάζει την ανακάλυψη του πιο ολοκληρωμένου ανθρώπινου σκελετού.

Πρόκειται για την ακρίβεια, για το Turkana Boy Homo ergaster, που πιστεύεται μάλιστα ότι είχε ήδη αποκτήσει το σύστημα της εφίδρωσης που βοηθά στην ψύξη του σώματος.

Η Google δείχνει αυτό το κινούμενο doodle σε πολλές χώρες την 1η Αυγούστου.

Το «αγόρι Turkana» ή «Nariokotome boy» είναι η καθομιλουμένη ονομασία που αποδίδεται στο απολίθωμα KNM-WT 15000, τον σχεδόν πλήρη σκελετό ενός ανήλικου ατόμου του γένους Homo, που ανακαλύφθηκε στην Κένυα, τον Αύγουστο του 1984, από τον Kamoya Kimeu.

Χρονολογείται πριν από 1,5 έως 1,6 εκατομμύρια χρόνια και αποδίδεται στο είδος Homo ergaster, αυτό το δείγμα είναι ο πληρέστερος ανθρώπινος σκελετός που βρέθηκε ποτέ για αυτήν την περίοδο.

https://youtu.be/klJN3G_rMpw

 

«Ξαφνικά συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε κάνει μια βαρυσήμαντη ανακάλυψη. Το «αγόρι της Τουρκάνα» αποτελεί το πληρέστερο εύρημα προϊστορικού ανθρωπίνου σκελετού», σημείωσε ο Richard Leakey, παλαιοανθρωπολόγος και αρχαιολόγος.

Ο Kamoya Kimeu και η ομάδα του πραγματοποιούσαν μια αρχαιολογική έρευνα μεταξύ 1984 και 1986 στην Ανατολική Αφρική, στη διάρκεια της οποίας ανακάλυψαν ένα «όχι και τόσο ανθρώπινο» απολίθωμα, το οποίο πιθανότατα να ανήκε σε Homo erectus.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποφάσισαν να το ονομάσουν «αγόρι της Τουρκάνα», επειδή βρέθηκε δίπλα στη λίμνη Τουρκάνα, στη Κένυα.

Σύμφωνα με την ομάδα, τα οστά του απολιθώματος πιθανότατα ανήκαν σε ένα αγόρι μεταξύ 11 και 13 ετών. Το ύψος του δεν ξεπερνούσε το 1,67, ενώ ο εγκέφαλος του είχε το μέγεθος ενός σημερινού δίχρονου παιδιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα οστά δείχνουν ότι το αγόρι ήταν δίποδο. Δεδομένου ότι απαιτείται αρκετή μυϊκή ενέργεια για να περπατήσει κάποιος, η θερμότητα του σώματος αυξάνεται, οπότε η ομάδα υποθέτει πως ο προϊστορικός άνθρωπος ήταν άτριχος, όπως ακριβώς ο Homo sapiens. Πιστεύεται μάλιστα ότι είχε ήδη αποκτήσει το σύστημα της εφίδρωσης που βοηθά στην ψύξη του σώματος.

Τα πόδια είναι μακριά, με αναλογίες συγκρίσιμες με αυτές του σύγχρονου ανθρώπου, που πρέπει να τον έχουν κάνει καλό περιπατητή. Το κρανίο παρουσιάζει αρχαϊκά χαρακτηριστικά, χαμηλό μέτωπο, ισχυρό υπερβορικό τόνο, προγναθικό σαγόνι, αλλά με ενδοκρανιακό όγκο 880 cm3, σαφώς μεγαλύτερο από αυτόν του Homo habilis.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ρινική κοιλότητα τείνει να προσεγγίσει το μοντέρνο σχήμα. Το μεγάλο σχετικό μέγεθος αυξάνει την επιφάνεια του σώματος και υποτίθεται ότι διευκόλυνε τη διάχυση θερμότητας κάτω από τον αφρικανικό ήλιο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ