Έπειτα από οκτώ χρόνια, η μητρική εταιρεία της Google, η Alphabet, δεν κατάφερε να βρει τρόπο για να καταστήσει κερδοφόρο το πρότζεκτ Loon. Πρόκειται για το σχέδιο που φιλοδοξούσε να προσφέρει διαδικτυακή πρόσβαση σε ολόκληρο τον κόσμο, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Γης, χρησιμοποιώντας μπαλόνια που θα ίπταντο ψηλότερα από το ύψος όπου πετούν τα αεροσκάφη.
Σημαντικά γεγονότα
- Τα μπαλόνια διαδικτύου της Loon, που έχουν το μέγεθος ενός γηπέδου του τένις, πλοηγούνται και ίπτανται αυτόνομα σε απομακρυσμένες και χωρίς δίκτυο περιοχές, και καλύπτουν χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα με διαδικτυακή πρόσβαση.
- Το πρόβλημα με το Loon δεν σχετίζεται με τεχνολογικής φύσεως ζητήματα, αλλά με το γεγονός ότι το αρμόδιο τμήμα της Alphabet δεν μπορούσε να βγάλει κέρδος από το πρότζεκτ. Και αυτό καθώς οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές της Γης είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο με άλλους τρόπους. Όπως μετέδωσε το τεχνολικό μέσο Wired, οι άνθρωποι αυτών των περιοχών δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν 4G κινητά τηλέφωνα (που απαιτούσε το πρότζεκτ) ή μπορεί να μην ενδιαφέρονται και καθόλου για το διαδίκτυο.
- Το πρότζεκτ Loon ξεκίνησε το 2013, αλλά το 2018 ανεξαρτητοποιήθηκε αποτελώντας ξεχωριστό τμήμα.
"Ενώ έχουμε βρει αρκετούς πρόθυμους συνεργάτες, δεν βρήκαμε έναν τρόπο να μειώσουμε το κόστος αρκετά ώστε να χτίσουμε μια μακροπρόθεσμη, βιώσιμη επιχείρηση", δήλωσε ο CEO του πρότζεκτ, Alastair Westgarth.
Το Loon, όμως, δεν ήταν παταγώδης αποτυχία, αφού πρόσφερε διαδίκτυο στο Πουέρτο Ρίκο αφού ο τυφώνας "Μαρία" κατέστρεψε τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές του νησιού. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το Loon υπέγραψε την πρώτη σημαντική συμφωνία με μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Κένυας, την Telkom, για να φέρει 4G LTE σε απομακρυσμένα μέρη της χώρας. Τέλος, οι επιστήμονες του πρότζεκτ βρήκαν έναν τρόπο μεταφοράς δεδομένων μέσω ακτίνων φωτός, που οδήγησαν στη δημιουργία της Taara, ενός άλλου πρότζεκτ της Alphabet.