Ριντ Χάστινγκς
Τεχνολογία

Ριντ Χάστινγκς: Ο μαθηματικός από Βοστώνη που εμπνεύστηκε το Netflix

Το να ψάχνει κάποιος τους “κερδισμένους” από μία πανδημία που έχει σκοτώσει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους μοιάζει ανήθικο, αλλά υπάρχουν και οι περιπτώσεις, όπως του Netflix και του ιδρυτή του, Ριντ Χάστινγκς, που είναι υπερβολικά προφανείς.

Στο πρώτο μισό του 2020, 25 εκατομμύρια άτομα θέλησαν να αποδράσουν από την πραγματικότητα του Covid-19 και βρήκαν θαλπωρή στις σειρές και τις ταινίες του Netflix. Το πιθανότερο είναι ότι όλοι γνωρίζουμε κάποιον από αυτού ή/ και είμαστε ένας από αυτούς. Η θεαματική εξέλιξη του Netflix είναι κάτι που βλέπεις από τον περίγυρο σου.

Κάποιοι λένε πως οι σειρές αντικαθιστούν την λογοτεχνία, άλλοι ότι αφανίζουν τις ταινίες, όμως η αλήθεια είναι πως οι σειρές υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, αυτό που άλλαξε είναι ο τρόπος που τις καταναλώνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παραδόξως, ο άνθρωπος που φαίνεται πως θα αφήσει ένα μεγάλο αποτύπωμα στην βιομηχανία του θεάματος είναι ένας πρώην δάσκαλος μαθηματικών από την Βοστώνη. Ο Ριντ Χάστινγκς γεννήθηκε τον Οκτώβρη του 1960. Ακριβώς έναν μήνα πριν, ο Τζον Φ. Κένεντι, εκλέχθηκε πρόεδρος των ΗΠΑ, επικρατώντας κατά του Ρίτσαρντ Νίξον.

Ο Νίξον, όμως, θα γινόταν και αυτός πλανητάρχης, δύο εκλογικές αναμετρήσεις αργότερα, και ο πατέρας του Χάστινγκς θα εργαζόταν σε ένα από τα υπουργεία της κυβέρνησης του. Μάλιστα, σε ένα ταξίδι στο Camp David, ο μικρός Ριντ θυμάται να βλέπει την περίφημη χρυσή λεκάνη τουαλέτας του 37ού Πρόεδρου.

Oταν πήρε το πτυχίο του στα μαθηματικά, ο Χάστινγκς συνεργάστηκε με διαφορετικό τρόπο με την αμερικανική κυβέρνηση, συμμετέχοντας σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που τον πήγε μέχρι την Σουαζιλάνδη, στην Αφρική, για να διδάξει μαθηματικά.

«Αν έχεις κάνει ωτοστόπ στην Αφρική, με δέκα δολάρια στην τσέπη, το να αρχίσεις μία επιχείρηση δεν σου φαίνεται και τόσο τρομερό» είχε πει, σχολιάζοντας το ιδιαίτερο ταξίδι του και πράγματι, όταν επέστρεψε στα πάτρια εδάφη και πήρε πτυχίο προγραμματιστή από το Stanford, ίδρυσε την δική του εταιρεία.

H Pure Software, που γεννήθηκε στην Καλιφόρνια (Μα, που αλλού;) προφανώς ασχολούταν με λογισμικό και μετά από την συγχώνευση της με μία άλλη εταιρεία, πωλήθηκε στην Rational Software για 700 εκατ. δολάρια, το 1997.

Τότε, αυτή ήταν η μεγαλύτερη πώληση στην ιστορία της Σίλικον Βάλεϊ, μα ο Χάστινγκς δεν είχε σκοπό να περάσει την υπόλοιπη ζωή του πίνοντας κοκτέιλ στις Μπαχάμες. Μαζί με τον πρώην συνάδελφο του, Μαρκ Ράντολφ, θέλησαν να δημιουργήσουν μία ιστοσελίδα στην οποία ο κόσμος νοικιάζει ταινίες και αυτές του αποστέλλονται μέσω ταχυδρομείου.

Δυστυχώς για τους δύο άνδρες, οι τεχνολογικοί περιορισμοί των κασετών VHS δεν επέτρεπαν την μεταφορά τους σε φακέλους, αλλά προτού εγκαταλείψουν την ιδέα τους, η λύση ήρθε από την Ταϊβάν, όπου κατασκευάστηκε το πρώτο DVD.

Κάπως έτσι, ο Χάστινγκς και ο Άντονι έπαιξαν την τύχη τους, ιδρύοντας το Netflix και ποντάροντας πως σύντομα, τα περισσότερα νοικοκυριά στις ΗΠΑ θα έχουν από ένα DVD. Όντως, έτσι θα γινόταν, όμως το 2000 το Netflix είχε χρέη 57 εκατομμυρίων και έτσι ο Χάστινγκς πρότεινε στον κύριο ανταγωνιστή του, την αλυσίδα βίντεο κλαμπ Blockbuster, να αγοράσει την εταιρεία του έναντι 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η διοίκηση του Blockbuster απέρριψε την πρόταση, απορρίπτοντας, παράλληλα, την ευκαιρία να εκσυγχρονιστεί και έτσι σήμερα αποτελεί παρελθόν. Το Netflix, από την άλλη, επιβίωσε και το 2007, για πρώτη φορά, άρχισε να μοιάζει με την σημερινή εκδοχή του. Μετά την αποστολή του DVD Νο. 1.000.000.000., η εταιρεία αποφάσισε να κινηθεί προς την κατεύθυνση του διαδικτυακού streaming, έχοντας δει την τρομερή επιτυχία του Youtube.

Πως, όμως, επιβίωσε το Netflix εκείνη την κρίση τις αρχές του Y2K; Αρχικά, με την απόλυση του 30% του προσωπικού του και έπειτα, με την εγκαθίδρυση μίας ιδιαίτερης εταιρικής κουλτούρας. Σαν μία όμορφη αντίκα που είναι παρκαρισμένη σε ένα γκαράζ, υπάρχει ακόμη διαθέσιμο στο διαδίκτυο το Power Point που ο Χάστιγνκς είχε δημιουργήσει για να περιγράψει την κουλτούρα του Netflix, με τίτλο «Freedom & Responsibility».

Έντεκα χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο 48χρονoς, τότε, δημοσίευσε αυτό το αρχείο και από τότε, τα ιδανικά στα οποία βασίζεται το Netflix έχουν γίνει τόσο διαδεδομένα που ο ίδιος κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για αυτά τον Σεπτέμβρη.

Τα διοικητικά μέλη του Netflix εμφανίζονται πολύ περήφανα όταν μιλούν για το πώς πληρώνουν πολύ καλύτερα από τους ανταγωνιστές τους και δίνουν στους εργαζόμενους τους αρκετές ελευθερίες, όπως το να διαλέγουν οι ίδιοι πότε να πάρουν άδεια.

Κανένας εργαζόμενος δεν θεωρείται υπερβολικά υψηλόβαθμος για να ακούσει την κριτική των συναδέλφων του, ακόμη και ο CEO. Θεωρείται μάλιστα απαραίτητο οι επικεφαλής να εκμαιεύουν από τους υπαλλήλους τους τα αρνητικά σχόλια, καθώς ο Χάστινγκς θεωρεί αμάρτημα να μην εκφράζονται οι αρνητικές απόψεις.

Στο Netflix εκτιμούν περισσότερο από κάθε άλλο τα «μεγάλα μυαλά» και η ατμόσφαιρα στην εταιρεία, που ο Χάστινγκς λέει πως βρίσκεται «στα όρια του χάους», είναι έτσι ώστε να τους δώσει τον απαραίτητο χώρο για να εκφραστούν. Παράλληλα όμως, αν κανείς είναι απλά μέτριος ή αν κάποιος παρουσιάσει σημάδια παρακμής, τότε θα απολυθεί χωρίς δεύτερη σκέψη, αφότου έχει ακούσει τους λόγους πίσω από την απόλυση του.

Όλη αυτή η έμφαση στην ελευθερία και την τεχνογνωσία έκανε το Netflix να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά και η μεγαλύτερη απόδειξη της προνοητικότητας της εταιρείας ήρθε το 2011. Πριν ο Κέβιν Σπέισι γίνει persona non grata στο Χόλιγουντ, είχε υπογράψει να πρωταγωνιστήσει σε μία μεγάλη παραγωγή με πολιτικό περιεχόμενο και μόνο το Netflix έδωσε τα 100 εκατ. που απαιτούνταν, παρότι τότε δεν είχε γυριστεί ούτε το καθοδηγητικό πρώτο επεισόδιο «πιλότος». Επρόκειτο για το διάσημο πλέον House of Cards που διεύρυνε το κοινό του Netflix και από τότε, το Netflix άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε video media, δίνοντας στους συνδρομητές τους ό, τι δεν μπορεί να τους δώσει η τηλεόραση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι εφαρμογές streaming δίνουν στον θεατή απεριόριστες επιλογές, χωρίς διαφημίσεις και χωρίς αναμονή μίας εβδομάδας για το επόμενο επεισόδιο. Ο Ριντ Χάστινγκς κατάφερε να προβλέψει με επιτυχία την κατεύθυνση της αγοράς το 1997, το 2007 και το 2020, συνεχίζει ακάθεκτος.

Στα 60 του, είναι συνιδρυτής και CEO μίας παντοδύναμης εταιρείας που το 2020 έγινε ακόμη πιο ισχυρή και έχει net worth που ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η πλατφόρμα του έχει έναν αλγόριθμο που είναι λες και κοιτά στην ψυχή σου και σου σερβίρει αυτό που θέλεις να δεις και ο ίδιος έχει εκφράσει δημόσια την υποστήριξη του για το Δημοκρατικό κόμμα.

Κι όμως, ο Χάστινγκς καταφέρνει να μην εξισώνεται με άλλους διάσημους ιντερνετικούς δισεκατομμυριούχους σαν τον Μαρκ Ζάκενμπεργκ, τον Τζεφ Μπέζος και τον Ελον Μασκ, οι οποίοι πλέον δεν αντιμετωπίζονται από τον κόσμο ως εκκεντρικές ιδιοφυίες, αλλά ως ανεύθυνοι άνδρες που ίσως έχουν υπερβολικά πολλή δύναμη στα χέρια τους.

Είναι πιθανόν να μην είχατε καν ακουστά τον Ριντ Χάστινγκς και τελικά, ίσως αυτό είναι το μεγαλύτερο του κατόρθωμα, γιατί του επιτρέπει να ζει μια απλή ζωή με την επί 29 χρόνια σύζυγο του και τα δύο παιδιά τους στην βόρεια Καλιφόρνια. Αυτήν την στιγμή, ίσως να σκέφτεται την επόμενη τάση στην βιομηχανία του θεάματος στην ειδική για την Covid κρυψώνα του που χρησιμοποιεί ως γραφείο: Το νεανικό δωμάτιο που άφησε άδειο ο γιος του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...