Αυτοματοποιημένη τεχνολογία για να σταματήσει η μάστιγα της παραπληροφόρησης και να διευκολυνθεί η ανίχνευση των χρηστών. Αυτός είναι ο στόχος του νέου «chatbot», ενός προγράμματος υπολογιστή που εκτελεί αυτόματα εργασίες μέσω του Διαδικτύου, σχεδιασμένο για χρήση στην εφαρμογή WhatsApp από το Διεθνές Δίκτυο Ελέγχου Γεγονότων (IFCN), ένα τμήμα του Ινστιτούτου Poynter και το οποίο λειτουργεί ως οργανισμός ομάδων επαλήθευσης. Στόχος του είναι να ειδοποιεί για «ψεύτικες ειδήσεις» ή ψευδείς ειδήσεις που προκύπτουν καθημερινά σχετικά με την πανδημία Covid-19.
Αυτό το "chatbot" έχει ως στόχο να μπλοκάρει τις φάρσες που διαδόθηκαν στο Διαδίκτυο. Η λειτουργία του είναι απλή και, όπως και άλλες εναλλακτικές λύσεις για κοινωνική επικοινωνία με εταιρείες, οι χρήστες πρέπει να ανοίξουν ένα σύστημα συνομιλίας για να μπορούν να αλληλεπιδρούν. Το λογισμικό είναι στα Αγγλικά. "Έχει αναπτυχθεί για να αντιμετωπίσει την πρόκληση της παραπληροφόρησης, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας", λένε οι δημιουργοί του.
Το bot συνδέει τους χρήστες με ανεξάρτητες ομάδες επαλήθευσης σε περισσότερες από εβδομήντα χώρες. Για να το χρησιμοποιήσετε, πρέπει να πραγματοποιήσετε συγκεκριμένες αλληλεπιδράσεις ή να εισαγάγετε όρους που θέλετε να ανακαλύψετε εάν συνδέονται με εσφαλμένες πληροφορίες όπως «αλκοόλ» ή «λεμόνι». Αυτόματα, θα επιστραφούν δύο αποτελέσματα που έχουν χαρακτηριστεί ως ψευδή ή όχι από επαγγελματίες επαληθευτές.
Από τον Ιανουάριο, η ομάδα έχει περισσότερους από 80 επαληθευτές από 74 χώρες, οι οποίοι έχουν εντοπίσει περισσότερες από 4.000 fake news που σχετίζονται με το νέο κορονoϊό. Το σύστημα είναι σε θέση να αναγνωρίσει τη χώρα του χρήστη, μέσω του κωδικού χώρας του κινητού τηλεφώνου, για να προσπαθήσει να παρέχει το όνομα του πλησιέστερου οργανισμού με βάση την τοποθεσία του. Στη συνέχεια, το άτομο μπορεί να στείλει πληροφορίες για έλεγχο απευθείας με την εταιρεία ελέγχου πληροφοριών που βρίσκεται στην επικράτειά του ή να επισκεφθεί τον ιστότοπό του για να μάθει περισσότερα σχετικά με τα όσα έχουν ειπωθεί σε αυτήν την περιοχή.
"Δισεκατομμύρια χρήστες εμπιστεύονται το WhatsApp για να διατηρούν επαφή με τους φίλους και την οικογένειά τους. Δεδομένου ότι ορισμένοι χρησιμοποιούν κάθε δυνατή πλατφόρμα για να διαδώσουν ψευδή νέα που παρανοούν εσφαλμένα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, το έργο των επαληθευτών είναι πιο σημαντικό από ποτέ”, λέει ο Baybars Orsek , διευθυντής του IFCN.