Τα παραπάνω συμπεραίνει πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την F5 Networks και δημοσιεύθηκε από την Pylones Hellas, Gold Unity Partner της F5 Networks σε Ελλάδα και Κύπρο. Η έρευνα έδειξε ότι οι οργανισμοί υιοθετούν όλο και περισσότερες εφαρμογές σε μορφή υπηρεσίας (SaaS), που έχουν σχεδιαστεί για να επιταχύνουν την ανάπτυξη σε σύγχρονα mesh μηχανογραφικά περιβάλλοντα. Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι η τάση αυτή θα επιταχυνθεί, καθώς οι οργανισμοί θα εκμεταλλευτούν τα δεδομένα που τους παρέχει το οικοσύστημα των εφαρμογών τους, δημιουργώντας προηγμένες δυνατότητες ανάλυσης (data analytics) για καλύτερα επιχειρηματικά αποτελέσματα.
Η έρευνα καταδεικνύει επίσης τους τρόπους με τους οποίους οι υπηρεσίες διαχείρισης εφαρμογών αποτελούν σημαντικό στοιχείο στην κατανόηση του κύκλου ζωής των ίδιων των εφαρμογών που οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν. Με δεδομένο ότι πολλές εταιρείες διαχειρίζονται πολλαπλά και υβριδικά περιβάλλοντα cloud, σε ένα μείγμα σύγχρονων και παλιότερων αρχιτεκτονικών, αυξάνονται σημαντικά και οι απαιτήσεις τους για πλατφόρμες και υπηρεσίες διαχείρισης.
Τα βασικά ευρήματα της μελέτης είναι:
- To 80% των οργανισμών βρίσκονται σε διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού.
- To 87% των οργανισμών αναπτύσσονται σε multi-cloud περιβάλλοντα και αντιμετωπίζουν θέματα ασφάλειας
- To 73% των οργανισμών αυτοματοποιούν τις λειτουργίες του δικτύου τους για την αύξηση της αποδοτικότητας.
- To 69% των οργανισμών χρησιμοποιούν 10 ή περισσότερες υπηρεσίες διαχείρισης εφαρμογών (appservices).
- To 63% των οργανισμών εξακολουθεί να κάνει τη διαχείριση των εφαρμογών με ίδια μέσα και πόρους. Ωστόσο πάνω από το 50% των συμμετεχόντων συνεργάζονται ήδη με ομάδες DevOps.
O Εμμανουήλ Νέτος, Γενικός Διευθυντής της Pylones Hellas, Gold Partner τα τελευταία 20 χρόνια για Ελλάδα και Κύπρο για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της F5 Networks και της NGINX, αναφέρει σχετικά με την έρευνα ότι: τα appservices αποτελούν πλέον ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα για κάθε εταιρεία και διαδραματίζουν βαρύνοντα ρόλο στην εξέλιξη της επιχείρησης. Κάθε νέα αρχιτεκτονική εφαρμογών ή περιβάλλον υποδομής εισάγει δεκάδες νέα εργαλεία σε όλη τη διαδρομή των δεδομένων: από τον κώδικα μέχρι την εμπειρία και χρήση του πελάτη–fromcodetocustomer. Αυτά τα εργαλεία βοηθούν τους οργανισμούς να αναπτύξουν, να διαχειριστούν και να διασφαλίσουν τις εφαρμογές τους. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιηθούν λανθασμένα, ενδέχεται να αυξήσουν τη λειτουργική πολυπλοκότητα και το κόστος.