Ο διευθύνων σύμβουλος της Google και της Alphabet Inc (αμερικανική πολυεθνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2015 ως μητρική της Google και άλλων εταιρειών που ανήκαν στην Google), Sundar Pichai , τόνισε την ανάγκη ρύθμισης της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) για να αναλύσει πώς να γίνεται η χρήση αυτής της νέας τεχνολογίας.
Ο Pichai επεσήμανε ότι οι εταιρείες όπως η Google δεν μπορούν να δημιουργήσουν νέες τεχνολογίες και να «αφήσουν τις δυνάμεις της αγοράς να καθορίσουν τον τρόπο χρήσης τους».
Σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα "Financial Times" , ο επικεφαλής της Google τόνισε ότι η AI είναι μία από τις πιο ελπιδοφόρες τεχνολογίες που επιδιώκει να "βελτιώσει δισεκατομμύρια ζωές" και υπενθύμισε τα τρία τελευταία έργα που παρουσίασε η Google στον τομέα της υγείας, της κλιματικής αλλαγής και των αεροπορικών εταιρειών που βασίζονται στην AI.
Ομοίως, ο Pichai δήλωσε ότι «η ιστορία είναι γεμάτη με παραδείγματα για το πώς δεν είναι εγγυημένες οι αρετές της τεχνολογίας» και επέμεινε ότι υπάρχουν «πραγματικές ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές συνέπειες της , από «κακή χρήση της αναγνώρισης του προσώπου». «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη πρέπει να ρυθμιστεί. Είναι πολύ σημαντικό. Το μόνο ερώτημα είναι πώς να το κάνουμε », λέει.
Ο Pichai υπενθύμισε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν ρυθμιστικές προτάσεις και τόνισε ότι ο «διεθνής συντονισμός» θα είναι ουσιαστικός. «Πρέπει να υιοθετήσουν μια αναλογική προσέγγιση, εξισορροπώντας πιθανές ζημίες, ειδικά σε περιοχές υψηλού κινδύνου, με τις κοινωνικές ευκαιρίες», είπε.
Επιπλέον, ο Pichai είπε ότι η Google προσφέρει "τις γνώσεις, την εμπειρία και τα εργαλεία για να αντιμετωπιστούν αυτά τα θέματα από κοινού" και έχει θεωρήσει ότι "κάθε εταιρεία που αναπτύσσει νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει επίσης να υιοθετήσει αρχές που καθοδηγούν την ανάπτυξη και τις αυστηρές διαδικασίες εξέτασης”.
Την περασμένη εβδομάδα προέκυψε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει τη δυνατότητα απαγόρευσης της χρήσης της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου σε δημόσιους χώρους για χρονικό διάστημα έως πέντε ετών για να προωθήσει την ανάπτυξη λύσεων που μετριάζουν τους σχετικούς κινδύνους.
Ο στόχος αυτής της δυνατότητας είναι να προσφέρει μια «ευρωπαϊκή προοπτική» που «προωθεί την ανάπτυξη και υιοθέτηση της AI σε όλη την Ευρώπη, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι η τεχνολογία χρησιμοποιείται με τρόπο που σέβεται τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές ». Η τελική έκδοση αυτού του σχεδίου θα παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο, ως μέρος μιας ευρύτερης αναθεώρησης της τεχνολογικής ρύθμισης της τεχνολογίας της πνευματικής ιδιοκτησίας.