Περιβάλλον

Τηλεσκόπιο James Webb: Οι "χριστουγεννιάτικες μπάλες" του σύμπαντος αποκαλύπτουν τον σχηματισμό του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) της Nasa κατέγραψε για πρώτη φορά μια εικόνα του γαλαξία μας που πιθανώς έμοιαζε μόλις σχηματιζόταν - και έκανε τους επιστήμονες του διαστήματος να αισθάνονται πολύ χριστουγεννιάτικα.

"Απλώς λατρεύω τον λαμπερό γαλαξία με τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια του να λάμπουν όπως ήταν όταν το Σύμπαν ήταν μόλις 600 εκατομμυρίων ετών", δήλωσε στο BBC News η καθηγήτρια Catherine Heymans, Βασιλική Αστρονόμος της Σκωτίας.

Η εικόνα δείχνει δέκα μπάλες από αστέρια διαφορετικών χρωμάτων, που μοιάζουν με μπιχλιμπίδια χριστουγεννιάτικου δέντρου που κρέμονται στο σύμπαν.

Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες βλέπουν συστάδες αστεριών να συγκεντρώνονται για να σχηματίσουν έναν γαλαξία όπως ο δικός μας και κρύβει στοιχεία για το πώς σχηματίστηκε το Σύμπαν. Οι επιστήμονες ονόμασαν τον μακρινό γαλαξία Firefly Sparkle, επειδή μοιάζει επίσης με σμήνος πολύχρωμων πυγολαμπίδων.

Από την τροχιά του στο διάστημα που δεν εμποδίζεται από τη γήινη ατμόσφαιρα, το ισχυρότερο τηλεσκόπιο που έχει κατασκευαστεί ποτέ μας έχει ήδη δείξει πιο μακρινούς και επομένως παλαιότερους γαλαξίες, αλλά όχι έναν όπως ο δικός μας που βρίσκεται στα πρώτα στάδια σχηματισμού και όχι με τέτοια λεπτομέρεια.

"Τα δεδομένα για το τι συνέβη σε αυτό το στάδιο του Σύμπαντος είναι πολύ αραιά", σύμφωνα με τη δρα Lamiya Mowla του Wellesley College στη Μασαχουσέτη, η οποία ήταν συν-επικεφαλής της έρευνας.

"Αλλά εδώ, παρακολουθούμε στην πραγματικότητα έναν γαλαξία καθώς σχηματίζεται πετραδάκι πετραδάκι. Οι γαλαξίες που συνήθως βλέπουμε γύρω μας έχουν ήδη σχηματιστεί, οπότε είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε αυτή τη διαδικασία", δήλωσε στο BBC News.

Όταν η Δρ Mowla συνάντησε τον γαλαξία, δεν είχε δει ποτέ συστάδες αστεριών με τόσο ζωντανά και διαφορετικά χρώματα. Αυτό την έκανε να πιστέψει ότι υπήρχε κάτι διαφορετικό σε αυτό το σύστημα, οπότε έλεγξε πόσο μακριά βρισκόταν.
Προς έκπληξή της αποδείχθηκε ότι απείχε περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια έτη φωτός.
Το φως από το Firefly Sparkle προέρχεται λίγο μετά τη δημιουργία του Σύμπαντος και έτσι χρειάστηκαν περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει σε εμάς.

Είναι τόσο μικρή και τόσο μακριά που ούτε το JWST δεν θα μπορούσε να τη δει, αν δεν υπήρχε μια εξαιρετικά τυχερή κοσμική σύμπτωση. Υπήρχε ένα σμήνος γαλαξιών ακριβώς μεταξύ του Firefly Sparkle και του JWST, το οποίο παραμόρφωσε τον χωροχρόνο για να τεντώσει το φως από τον μακρινό γαλαξία και να λειτουργήσει ουσιαστικά ως ένας γιγάντιος μεγεθυντικός φακός.

Οι αστρονόμοι ονομάζουν αυτή τη διαδικασία βαρυτικό φακό, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση επέτρεψε στον επικεφαλής της έρευνας Δρ Kartheik Iyer του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης και σε άλλα μέλη της ομάδας να δουν για πρώτη φορά απίστευτες λεπτομέρειες για το πώς σχηματίστηκαν οι πρώτοι γαλαξίες όπως ο δικός μας Γαλαξίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

συνάντηση Μπλίνκεν-Ερντογάν
Μέση Ανατολή 0

Εκρηκτική η συνάντηση Μπλίνκεν-Ερντογάν-Φιντάν στην Άγκυρα-Ο Αμερικανός έστειλε τελεσίγραφο στην Τουρκία για τζιχαντιστές και Κούρδους-Τι απάντησαν οι Τούρκοι

Εκρηκτική ήταν η συνάντηση των Τούρκων με τον Μπλίνκεν σε αεροδρόμιο της Άγκυρας, διαβάστε τι συζήτησαν
Οπλικά συστήματα 0

Ελληνο-ισραηλινός άξονας κατά της Τουρκίας-Ισραηλινά ΜΜΕ: Η Αθήνα θα τοποθετήσει 36 συστήματα PULS σε Έβρο-νησιά κατά της Άγκυρας (Βίντεο)

Η Αθήνα διαπραγματεύεται πακέτο όπλων αξίας 2 δις με το Ισραήλ σε μια προσπάθεια ελέγχου των τουρκικών βλέψεων που...