Περιβάλλον

Κλιματική αλλαγή: Οι επιστήμονες εκφράζουν έντονες ανησυχίες για το μέλλον της ανθρωπότητας - «Kαύσωνες, μαζική μετανάστευση, πυρκαγιές και λιμοί»

Εκατοντάδες από τους κορυφαίους κλιματολόγους του κόσμου αναμένουν ότι η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου αυτόν τον αιώνα, ξεπερνώντας τους διεθνώς συμφωνημένους στόχους και προκαλώντας καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη, όπως αποκαλύπτει αποκλειστική έρευνα του Guardian και όπως μεταδίδει το gazzetta.gr

Σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων, όλοι από την έγκυρη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), προβλέπουν τουλάχιστον 2,5C αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, ενώ σχεδόν οι μισοί προβλέπουν τουλάχιστον 3C. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 6% πίστευε ότι το διεθνώς συμφωνημένο όριο του 1,5C (2,7F) θα τηρηθεί.

Πολλοί από τους επιστήμονες προβλέπουν ένα «δυστοπικό» μέλλον, με λιμούς, συγκρούσεις και μαζική μετανάστευση, που θα συνοδεύεται από καύσωνες, πυρκαγιές, πλημμύρες και καταιγίδες με ένταση και συχνότητα πολύ μεγαλύτερη από αυτές που έχουν ήδη πλήξει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολλοί από τους ειδικούς που πήραν μέρος στην έρευνα δήλωσαν ότι αισθάνονται απελπισμένοι και εξοργισμένοι από την αποτυχία των κυβερνήσεων να δράσουν παρά τα σαφή επιστημονικά στοιχεία που παρέχονται.

«Νομίζω ότι οδεύουμε προς μεγάλη κοινωνική αναστάτωση μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε η Gretta Pecl, στο Πανεπιστήμιο της Τασμανίας.

Η κλιματική κρίση προκαλεί ήδη βαθιά ζημιά σε ζωές και βιοποριστικά μέσα σε όλο τον κόσμο, με μόνο 1,2 βαθμούς θέρμανση του πλανήτη κατά μέσο όρο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο Jesse Keenan, από το Πανεπιστήμιο Tulane των ΗΠΑ, δήλωσε: «Αυτή είναι μόνο η αρχή: ετοιμαστείτε».

Οι νεότεροι επιστήμονες ήταν πιο απαισιόδοξοι, με το 52% των ερωτηθέντων κάτω των 50 ετών να αναμένουν αύξηση της θερμοκρασίας κατά τουλάχιστον 3C, σε σύγκριση με το 38% των ερωτηθέντων άνω των 50 ετών.

Ο Dipak Dasgupta, στο Ινστιτούτο Ενέργειας και Πόρων στο Νέο Δελχί, δήλωσε: «Αν ο κόσμος, απίστευτα πλούσιος όπως είναι, μείνει αμέτοχος και δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει τη δύσκολη θέση των φτωχών, τελικά θα χάσουμε όλοι».

Οι περισσότεροι επιστήμονες ήταν σαφείς ως προς τους λόγους για τους οποίους ο κόσμος αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων αναφέρθηκαν στην έλλειψη πολιτικής βούλησης, ενώ το 60% κατηγόρησε επίσης τα κατεστημένα επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

Πολλοί ανέφεραν επίσης την ανισότητα και την αποτυχία του πλούσιου κόσμου να βοηθήσει τους φτωχούς, οι οποίοι υποφέρουν περισσότερο από τις κλιματικές επιπτώσεις. «Περιμένω ένα ημι-δυστοπικό μέλλον με σημαντικό πόνο και δυστυχία για τους ανθρώπους του παγκόσμιου Νότου», δήλωσε ένας νοτιοαφρικανός επιστήμονας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ