Περιβάλλον
Ενημερώθηκε στις:

Η καταστροφή έφτασε-Οι επιστήμονες είναι σε σοκ! Ο θερμότερος Μάρτιος στην ιστορία... 50 βαθμοί στο Βελιγράδι;

Ο κόσμος γνώρισε τον θερμότερο Μάρτιο που έχει καταγραφεί, κλείνοντας ένα σερί 10 μηνών κατά το οποίο ο κάθε μήνας σημειώνει νέο ρεκόρ θερμοκρασίας, ανακοίνωσε την Τρίτη η υπηρεσία παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής της ΕΕ .

Καθένας από τους τελευταίους 10 μήνες κατατάχθηκε ως ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί παγκοσμίως, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα των προηγούμενων ετών, ανέφερε η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S) της ΕΕ σε μηνιαίο δελτίο.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτσι, δεν ήταν μόνο ο 10ος συνεχόμενος μήνας που έσπασε το δικό του ρεκόρ θερμότητας, αλλά και «η παγκόσμια μέση θερμοκρασία τους τελευταίους 12 μήνες είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ» και υπερβαίνει τον προβιομηχανικό μέσο όρο κατά 1,58 βαθμούς Κελσίου λόγω δεκαετιών.
 
Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, από τα μέσα του 2023 επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από το φαινόμενο Ελ Νίνιο,  όπως δήλωσε η Samantha Burgess, αναπληρώτρια επικεφαλής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, όπως αναφέρει το b92.net.

«Είναι μια μακροπρόθεσμη τάση με ξεκάθαρα στοιχεία για τα οποία μας ανησυχεί πολύ», είπε, προσθέτοντας ότι η παρακολούθηση και «η μελέτη των στοιχείων μήνα με τον μήνα μας δείχνει πραγματικά ότι το κλίμα μας αλλάζει πολύ γρήγορα».

Το σύνολο δεδομένων Copernicus χρονολογείται από το 1940 και οι επιστήμονες το συνέκριναν με άλλα σχετικά δεδομένα για να επιβεβαιώσουν ότι ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Μάρτιος από την προβιομηχανική εποχή.

«Η κύρια αιτία της θέρμανσης είναι οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων», δήλωσε η Friederike Otto, κλιματολόγος στο Ινστιτούτο Grantham στο Imperial College του Λονδίνου.Η αποτυχία μείωσης αυτών των εκπομπών θα συνεχίσει να θερμαίνει τον πλανήτη, οδηγώντας σε πιο έντονες ξηρασίες, πυρκαγιές, κύματα καύσωνα και έντονες βροχοπτώσεις.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι εξαιρετικές ανεβασμένες θερμοκρασίες προκάλεσαν καταστροφές φέτος.
 

Το 2023 ήταν ήδη η πιο ζεστή χρονιά στον πλανήτη σύμφωνα με τα παγκόσμια ρεκόρ που υπάρχουν από το 1850.

Χερσότοπος

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει καταστροφές παγκοσμίως φέτος. Μια ξηρασία που προκλήθηκε από την κλιματική αλλαγή στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου πυροδότησε αριθμό ρεκόρ δασικών πυρκαγιών στη Βενεζουέλα, ενώ μια ξηρασία στη νότια Αφρική κατέστρεψε τις καλλιέργειες και άφησε εκατομμύρια ανθρώπους αντιμέτωπους με την πείνα.


Ρεκόρ θέρμανσης της επιφάνειας της θάλασσας


Ο Burgess επεσήμανε ότι τα δεδομένα για τις θάλασσες και τους ωκεανούς είναι «όχι λιγότερο σοκαριστικά», επειδή το νέο παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας στην επιφάνεια των ωκεανών που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο ξεπεράστηκε ξανά τον Μάρτιο.

Οι ωκεανοί καλύπτουν το 70% του πλανήτη και διατηρούν την επιφάνεια της Γης κατοικήσιμη, απορροφώντας το 90% της υπερβολικής θερμότητας που παράγεται από τη ρύπανση από το διοξείδιο του άνθρακα που προκύπτει από την ανθρώπινη δραστηριότητα από την αρχή της βιομηχανικής εποχής.

Οι επιστήμονες προειδοποίησαν τον περασμένο μήνα ότι η θέρμανση των ωκεανών στο νότιο ημισφαίριο θα προκαλέσει μαζική λεύκανση των κοραλλιών και θα μπορούσε να είναι η πιο επικίνδυνη στην ιστορία του πλανήτη.

Οι θερμότεροι ωκεανοί σημαίνουν περισσότερη υγρασία στην ατμόσφαιρα και οι επιστήμονες λένε ότι ο αέρας μπορεί να συγκρατήσει περίπου επτά% περισσότερους υδρατμούς για κάθε βαθμό Κελσίου για την αύξηση της θερμοκρασίας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται όλο και πιο ασταθείς οι καιρικές συνθήκες, όπως ισχυροί άνεμοι και έντονες βροχοπτώσεις.

«Γνωρίζουμε ότι η περίοδος που ζούμε αυτή τη στιγμή είναι πιθανό να είναι η θερμότερη των τελευταίων 100.000 ετών», είπε ο Burgess.

Στην Κεντρική Ευρώπη, το απόγευμα της Δευτέρας, οι θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες από ό,τι στην Αιγυπτιακή Σαχάρα. Η Κεντρική Ευρώπη αντιμετωπίζει εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ, σύμφωνα με τον ειδικό ιστότοπο Ventusky.
 

50 βαθμοί Κελσίου στο Βελιγράδι;

Πρόσφατη έρευνα επιστημόνων από τη Σερβία δείχνει ότι ορισμένες περιοχές του Βελιγραδίου είναι έως και επτά βαθμούς θερμότερες από κάποιες άλλες τους καλοκαιρινούς μήνες και η έρευνα που έγινε τα τελευταία χρόνια δείχνει μια σταθερή τάση αύξησης της μέσης και μέγιστης θερμοκρασίας στην πρωτεύουσα.

Όπως είχε γράψει παλαιότερα το «Blic», οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις λένε ότι είναι μπροστά μας ένα κολασμένο καλοκαίρι, το οποίο θα σημαδευτεί από επίσημες θερμοκρασίες έως και 40 βαθμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακόμη και το μισό καλοκαίρι θα σημαδευτεί από τροπικές μέρες.

Η μετεωρολόγος Ana Vuković Vimić τονίζει επίσης ότι το πρόβλημα είναι ότι οι νυχτερινές θερμοκρασίες δεν πέφτουν λόγω της «συνεχούς ακτινοβολίας θερμότητας από τα κτίρια και την άσφαλτο».

«Έτσι όχι μόνο θερμαίνεται περισσότερο, γιατί απορροφά περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία και συγκρατεί καλύτερα τη θερμότητα, αλλά την εκπέμπει και τη νύχτα, ώστε η θερμότητα να παγιδεύεται κατά κάποιο τρόπο στο αστικό περιβάλλον. Άρα, όσον αφορά την υγεία, είναι πολύ επικίνδυνο, ειδικά λόγω της κλιματικής αλλαγής γιατί οι εκτιμήσεις, η άνοδος της θερμοκρασίας και η επίδραση της αστικής θερμικής νησίδας στα μέσα του αιώνα θα προκαλέσουν την εμφάνιση τόσο υψηλών θερμοκρασιών που θα θυμίζουν θανατηφόρο καύσωνα».

Εξαρτάται και από την υγρασία του αέρα, λέει ο συνομιλητής, αναφέροντας ότι στο κέντρο των αστικών θερμικών νησιών η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει και τους 50 βαθμούς Κελσίου.

"Όλα αυτά είναι πολύ πιθανά να συμβούν και θα είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα. Θεωρείται ότι ακόμη και ένα υγιές σώμα κινδυνεύει από θερμοπληξία και από μυϊκές κράμπες και μπορεί να συμβεί λιποθυμία", λέει ο μετεωρολόγος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...