Έντονη είναι, τις τελευταίες ημέρες, η σεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλονιά όπου οι δονήσεις είναι μεν διαδοχικές, είναι ωστόσο ασθενείς.
«Έχουμε μία σεισμική δραστηριότητα, τοπική, με σχετικώς μικρά μεγέθη. Ο μεγαλύτερος σεισμός ήταν 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Πρακτικά δεν έχουμε περάσει την κόκκινη γραμμή του κινδύνου. Την παρακολουθούμε, την αξιολογούμε κάθε μέρα. Δεν έχουμε περάσει την κόκκινη γραμμή του κινδύνου για να χτυπήσουμε το καμπανάκι» τόνισε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Παράλληλα για τον ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στην Τουρκία τόνισε ότι: «Ο σεισμικός κίνδυνος είναι σημαντικός στην ανατολική Μεσόγειο και στη χώρα μας και στην Τουρκία. Στην Τουρκία γίνεται μεγάλη συζήτηση για πιθανό μελλοντικό σεισμό στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Αυτό είναι ένα γνωστό επιστημονικό αποτέλεσμα εδώ και χρόνια. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα σεισμικό κενό στη θάλασσα του Μαρμαρά και ότι αυτό το σεισμικό κενό αποτελεί έναν μελλοντικό κίνδυνο για την Κωνσταντινούπολη. Διότι το κενό αυτό εντοπίζεται κοντά στην πόλη, κοντά σε όλες τις δορυφορικές πόλεις της Κωνσταντινούπολης και απειλεί περίπου 20 εκατομμύρια κατοίκους».
«Είναι ένα παλιό επιστημονικό αποτέλεσμα, το οποίο λέει ότι το 2000 που δημοσιεύτηκαν οι μελέτες, αναφέρει ότι στην επόμενη τριακονταετία, – τώρα είμαστε περίπου 25 χρόνια μετά, με πολύ υψηλή πιθανότητα – θα γίνει και πάλι ο επόμενος σεισμός μεγέθους 7,5 Ρίχτερ. Στην τρέχουσα περίοδο δεν έχουμε κάποια επιπλέον ένδειξη που να μας δείχνει κάτι παραπάνω» εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος.
«Σήμερα με πήραν από τη βόρεια Ελλάδα, από κάποια σχολεία και μου είπαν ότι θέλουμε να κάνουμε εκδρομές, "να πάμε στην Κωνσταντινούπολη;". Τους είπα αβίαστα ναι, βεβαίως να πάτε», τόνισε ο σεισμολόγος.