Οι εταιρείες βιοτεχνολογίας, κυρίως η αμερικανική GreenLight Biosciences, δοκιμάζουν γενετικά φυτοφάρμακα που βασίζονται στην παρεμβολή RNA (RNAi) τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη. Η Γαλλία φέρεται να βρίσκεται στο επίκεντρο των πειραμάτων και η ΜΚΟ Pollinis κρούει τον κώδωνα του κινδύνου
Στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γαλλία, εταιρείες βιοτεχνολογίας πειραματίζονται, σχεδόν κρυφά, με νέα γενετικά φυτοφάρμακα που βασίζονται στην παρεμβολή RNA (RNAi) . Αυτό αναφέρει η γαλλική ΜΚΟ Pollinis , η οποία κηρύσσει τον κώδωνα του κινδύνου και έκκληση να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες, αποφεύγοντας τις τρομερές συνέπειες τέτοιων πειραμάτων στις μέλισσες και τους επικονιαστές, καθώς και στο περιβάλλον γενικότερα, όπως αναφέρει η nogeoingegneria.com
Η GreenLight Biosciences , μια εταιρεία της Βόρειας Αμερικής που ειδικεύεται στη βιοτεχνολογία, είναι μία από τις τρεις εταιρείες που εμπλέκονται σε δοκιμές ανοιχτού πεδίου νέων φυτοφαρμάκων και έχει δηλώσει επίσημα τις δοκιμές ήδη από το 2022, συμπεριλαμβανομένων χωρών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία ως τοποθεσίες δοκιμών. Ισπανία και Γαλλία.
Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες της ΜΚΟ Pollinis, οι δοκιμές στη Γαλλία πραγματοποιήθηκαν χωρίς επαρκή διαφάνεια και χωρίς η Γαλλική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (Anses) να είναι πλήρως ενημερωμένη για τον τόπο και τις τελευταίες τέτοιων δοκιμών , γεγονός που προφανώς προκαλεί ανησυχίες για την έλλειψη αξιολόγησης του κινδύνου. που σχετίζεται με τις δοκιμές και την απουσία εις βάθος μελετών σχετικά με τις πιθανές περιβαλλοντικές συνέπειες αυτών των νέων φυτοφαρμάκων.
Η Pollinis τόνισε ότι η Γαλλία φαίνεται να έχει γίνει η παιδική χαρά για τις αγρογενετικές εταιρείες, υπογραμμίζοντας την έλλειψη ελέγχου.
Ο Γαλλικός Οργανισμός Υγείας (Anses) επιβεβαίωσε ότι είχε καταχωρίσει τρεις δηλώσεις έναρξης με φυτοφάρμακα RNAi (1 σε ελαιοκράμβη και 2 σε πατάτες) , υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι δοκιμές διεξήχθησαν « υπό καθεστώς παρέκκλισης από την άδεια δοκιμής , επομένως χωρίς τεκμηρίωση από τις Anses" .
H Pollinis εξέφρασε περαιτέρω ανησυχίες σχετικά με τις «εκτός στόχου» επιδράσεις αυτών των φυτοφαρμάκων , σημειώνοντας ότι μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τους επικονιαστές και άλλα βοηθητικά φυτά. Έχουν επινοηθεί για να «μπλοκάρουν την έκφραση ορισμένων γονιδίων και να εμποδίζουν τις ζωτικές λειτουργίες» στα έντομα που καταστρέφουν καλλιέργειες.
«Είναι μια νέα τάξη φυτοφαρμάκων που βασίζονται στη γενετική μηχανική και στις προόδους που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια σ' αυτό τον τομέα», εξηγεί η Βανέσα Μερμέ, διευθύντρια των εκστρατειών της Pollinis.
Τα φυτοφάρμακα νέας γενιάς απέχουν συνεπώς πολύ από το να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, σύμφωνα με την Pollinis. «Θα μπορούσαν να εξοντώσουν αδιακρίτως πολυάριθμα έντομα επικονιαστές και να επιταχύνουν την εξαφάνισή τους εξίσου αποτελεσματικά με τα χημικά φυτοφάρμακα που υποτίθεται πως θα αντικασταστήσουν».
Η GreenLight Biosciences δεν είναι η μόνη εταιρεία που εμπλέκεται, αλλά υπάρχουν επίσης η BASF και η Syngenta, οι οποίες συμμετέχουν επίσης στη δοκιμή φυτοφαρμάκων RNAi σε γαλλικό έδαφος. Η παρέκκλιση από τους κανόνες της ΕΕ επέτρεψε σε αυτές τις εταιρείες να διεξάγουν δοκιμές σε ανοιχτό πεδίο, υποβάλλοντας μόνο μια απλή επικοινωνία και όχι, όπως θα έπρεπε, μια προληπτική αξιολόγηση κινδύνου.
Αλλά η γαλλική ένωση προειδοποιεί: τα φυτοφάρμακα RNAi είναι μια νέα απειλή και τα έντομα επικονίασης θυσιάζονται για να τα χρησιμοποιήσουν. Αυτά τα νέα φυτοφάρμακα, που παρουσιάζονται ως βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις στη συνθετική χημεία, φαίνεται στην πραγματικότητα να αναπαράγουν τους ίδιους κινδύνους για τους επικονιαστές με παραλλαγές πιο παραδοσιακών φυτοφαρμάκων.
Πώς λειτουργούν τα φυτοφάρμακα RNAi
Μετά την εποχή των χημικών φυτοφαρμάκων, οι αγροχημικές εταιρείες αξιοποιούν τη γενετική για να αντιμετωπίσουν τα έντομα που καταστρέφουν τις καλλιέργειες. Τα φυτοφάρμακα RNAi, σχεδιασμένα να μπλοκάρουν την έκφραση γονιδίων σε επιβλαβή έντομα, ακολουθούν παρόμοια προσέγγιση με τα χημικά τους προκατόχους τους, αλλά χρησιμοποιούν γενετική χειραγώγηση για να επιτύχουν τον στόχο τους.
Ο κάνθαρος της πατάτας του Κολοράντο, ένα από τα έντομα στόχους αυτών των φυτοφαρμάκων, αντιπροσωπεύει μια εμβληματική περίπτωση. Αυτό το σκαθάρι που καταστρέφει τις καλλιέργειες είναι γνωστό για την προσαρμοστικότητα και την αντοχή του στα χημικά εντομοκτόνα. Οι αγροχημικές εταιρείες στρέφονται τώρα στα φυτοφάρμακα RNAi, ελπίζοντας ότι αυτά μπορούν να προσφέρουν πιο αποτελεσματικές λύσεις.
Η παρεμβολή RNA είναι ένας μηχανισμός που εμποδίζει τη σύνθεση πρωτεϊνών σε ζωντανούς οργανισμούς. Στην περίπτωση των φυτοφαρμάκων RNAi, αυτός ο μηχανισμός αξιοποιείται για να μπλοκάρει την έκφραση γονιδίων στα έντομα, προκαλώντας τον θάνατό τους. Ωστόσο, αυτή η στοχευμένη δράση μπορεί να έχει «εκτός στόχου» αποτελέσματα και επίσης να επηρεάσει επικονιαστές και άλλους οργανισμούς ωφέλιμους για τα οικοσυστήματα.
Η Pollinis δικαίως ζήτησε μια συνολική αξιολόγηση των κινδύνων για τις μέλισσες, τους άγριους επικονιαστές, τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα από μια ανεξάρτητη υπηρεσία.
Η Pollinis απευθύνει έκκληση για συμμετοχή στην αναφορά , που έχει ήδη υπογραφεί από περισσότερους από 75 χιλιάδες πολίτες, για να ζητήσει την εφαρμογή της αρχής της προφύλαξης στην Ευρώπη και την άμεση αναστολή των εν εξελίξει διαδικασιών και αδειών.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Leiden εγείρουν αμφιβολίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων νανοσωματιδίων, ζητώντας περισσότερες μελέτες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις