Κάποιοι ελαφρώς «σαδιστές» σκυλοκηδεμόνες έχουν υποκύψει στον πειρασμό να προσποιηθούν θλίψη, ακόμα και κλαψούρισμα προκειμένου να τεστάρουν την ενσυναίσθηση του αγαπημένου τους τετράποδου.
Καταλαβαίνουν οι σκύλοι όταν είμαστε στεναχωρημένοι; Η σύντομη απάντηση είναι «ναι». Σε σχετικό άρθρο στο Newsweek όπου αναφέρονται διάφορες επιστημονικές έρευνες που υποστηρίζουν αυτήν την άποψη.
Σκυλίσια ενσυναίσθηση
Όπως αναφέρει το άρθρο, 17 σκύλοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Πανεπιστήμιου του Λίνκολν το 2016 φάνηκαν ότι μπορούσαν να αναγνωρίσουν τη συναισθηματική κατάσταση ανθρώπων μέσω εικόνων, ήχων, συνδυασμών των δύο.
Όπως ανέφερε ο ερευνητής δρ. Kun Guo, «Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι σκύλοι μπορούν να ξεχωρίσουν μεταξύ ανθρωπίνων συναισθημάτων μέσω εκφράσεων του προσώπου, αλλά δεν είναι το ίδιο με την συναισθηματική αναγνώριση. Η έρευνά μας δείχνει ότι οι σκύλοι έχουν την ικανότητα ενσωματώσουν δύο διαφορετικές πηγές αισθητηριακής πληροφορίας σε μια συνεκτική αντίληψη συναισθήματος τόσο στους ανθρώπους όσο και στους σκύλους. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται ένα σύστημα εσωτερικής κατηγοριοποίησης συναισθηματικών καταστάσεων. Η γνωστική δεξιότητα μπορούσε μέχρι τώρα να παρατηρηθεί μόνο στα πρωτεύοντα και την ικανότητα να γίνει αυτό μεταξύ διαφορετικών ειδών μπορούσε να τη συναντήσει κανείς μόνο στους ανθρώπους.»
Σκύλοι συμπάσχοντες και σκύλοι σωτήρες
Σύμφωνα με το άρθρο, έρευνα του 2018 από το κολέγιο του Ripon έδειξε ότι οι σκύλοι όχι μόνο καταλαβαίνουν ότι είσαι στεναχωρημένος, αλλά θέλουν και να σε σώσουν. Σε αυτή την έρευνα όπου έλαβαν μέρος 34 σκύλοι μαζί με τους κηδεμόνες τους, ζητήθηκε από τους δεύτερους να καλούν – χρησιμοποιώντας φωνή που μαρτυρούσε ότι βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση – σε βοήθεια πίσω από μια πόρτα ή να μουρμουρίζουν ένα σκοπό.
Οι ερευνητές ήθελαν να δουν εάν οι σκύλοι θα αναγνωρίσουν τη συναισθηματική κατάσταση του κηδεμόνα τους και αν θα αντιδρούσαν για να κάνουν κάτι για να τον σώσουν, ίσως και προσπαθώντας να φτάσουν σε αυτόν παρά την κλειστή πόρτα.
Όπως επιβεβαίωσε η Julia Meyers-Μanor, συν-συγγραφέας της έρευνας, οι μισοί σκύλοι κατάφεραν να ανοίξουν την πόρτα και να φτάσουν στον κηδεμόνα τους, ενώ οι άλλοι μισοί που δεν το κατάφεραν φάνηκε να αγχώνονται πολύ από τα κλάματα του ιδιοκτήτη τους και την δική τους αποτυχία.
Το πόρισμα της έρευνας ήταν ξεκάθαρο: οι σκύλοι αναγνωρίζουν την συναισθηματική κατάσταση των κηδεμόνων τους , καταλαβαίνουν όταν είναι στεναχωρημένοι ή σε οδύνη, και μάλιστα προσπαθούν να κάνουν και κάτι γι’ αυτό.
Όμως πώς αντιδρούν οι σκύλοι σε τέτοιες καταστάσεις;
Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας του 2018, Emily Sanford, οι σκύλοι γλείφουν τα πρόσωπα του κηδεμόνα τους και προσπαθούν να τον σώσουν. Πρόκειται για τη γνωστή συγκινητική εικόνα όπου ο κηδεμόνας κάθεται στεναχωρημένος σε μια καρέκλα και κλαίει, και ο σκύλος τον πλησιάζει και τον γλείφει στο πρόσωπο.
Πρόκειται για συμπεριφορά και ικανότητα που έχουν αναπτύξει και υιοθετήσει οι σκύλοι εξελικτικά, να καταλαβαίνουν ότι οι άνθρωποι / κηδεμόνες τους βρίσκονται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση ή ακόμα και σε κίνδυνο, και να τρέχουν να τους βοηθήσουν και να τους προστατέψουν με όποιον τρόπο μπορούν.
Οι σκύλοι αισθάνονται τους ανθρώπους σαν μέλος της οικογένειας ή της αγέλης τους, και συμπεριφέρονται ανάλογα όταν κάποιο μέλος βρίσκεται σε κίνδυνο. Η κτηνίατρος και εκπαιδευτής ανθρωποζωολογίας Michelle L. Szydlowski σημειώνει στο ίδιο άρθρο ότι «κάποιοι σκύλοι θα γλείψουν το κεφάλι και το πρόσωπό σου απελπισμένα αν νομίζουν ότι έχεις χάσει τις αισθήσεις σου ή δεν ανταποκρίνεσαι».
Άλλοι ερευνητές που αναφέρονται στο άρθρο σημειώνουν τα διάσημα και ακαταμάχητα «puppy eyes» που κάνουν οι σκύλοι όταν καταλάβουν ότι είμαστε στεναχωρημένοι, αλλά όχι μόνο τότε.
Συμπερασματικά: Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι σκύλοι αναγνωρίζουν από τις εκφράσεις μας και από τη φωνή / τους ήχους που κάνουμε όταν βρισκόμαστε σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, είμαστε στεναχωρημένοι ή ακόμα και σε κίνδυνο.
Θα προσπαθήσουν να μας συμπαρασταθούν με τους δικούς τους τρόπους, οι οποίοι περιλαμβάνουν να έρθουν κοντά μας και να αρχίσουν να γλείφουν το πρόσωπό μας και το κεφάλι μας. Σε άλλες περιπτώσεις θα σπεύσουν να προσπαθήσουν να μας σώσουν από την όποια δύσκολη θέση ή τον κίνδυνο στον οποίο έχουμε βρεθεί.
Γενικά, οι σκύλοι και εξελικτικά έχουν αναπτύξει ένα είδος ενσυναίσθησης που συναντιέται σε ελάχιστα είδη, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου. Και φυσικά για πολλούς ανθρώπους, οι σκύλοι λειτουργούν ως το πλέον θαυματουργό τριχωτό παυσίλυπο.