Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα (Fumio Kishida), επισκέφθηκε τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα λίγο καιρό πριν να ξεκινήσει η διαδικασία απελευθέρωσης μολυσμένου νερού στη θάλασσα που έχει εξαγγελθεί εδώ και καιρό.
Ο Κισίντα, ο οποίος είπε ότι δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για την αμφιλεγόμενη διαρροή, θα συναντηθεί με εκπροσώπους των ενώσεων αλιέων τη Δευτέρα και τους υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου του την Τρίτη για να συζητήσουν τη σχεδιαζόμενη διαρροή.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) έδωσε το πράσινο φως στην Ιαπωνία για το σχέδιό της να ρίξει νερό από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η υπηρεσία του ΟΗΕ ανέφερε ότι η διαρροή είναι “σύμφωνη με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας”. Η Κίνα και η Νότια Κορέα διαμαρτύρονται: «Ο ωκεανός δεν είναι υπόνομος».
Ο ΔΟΑΕ υπόσχεται διαφάνεια και ότι θα συνεχίσει να επανεξετάζει την ασφάλεια στη φάση εκκένωσης του μολυσμένου νερού για να «διασφαλίσει ότι τα σχετικά διεθνή πρότυπα ασφάλειας θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια των δεκαετιών της διαδικασίας που εκτίθεται από την ιαπωνική κυβέρνηση και την Tepco», σχολίασε ο Γκρόσι, δηλώνοντας ότι «το έργο μας μόλις αρχίζει».
Ωστόσο, οι διαβεβαιώσεις που έδωσε το Τόκιο δεν είναι αρκετές για το Πεκίνο: η Κίνα απάντησε με οργή στα συμπεράσματα της υπηρεσίας του ΟΗΕ. Το θέμα της διαρροής νερού από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα στη θάλασσα είναι ένα θέμα έντονης συζήτησης της κινεζικής διπλωματίας, η οποία αμέσως τάχθηκε κατά της απόφασης του Τόκιο.