Ένας νέος πληθυσμός σπάνιων τρωκτικών ήρθε στο φως σστα ανατολικά της Μελβούρνης, ενθουσιάζοντας τους επιστήμονες
Ένας σκύλος ανίχνευσης ανακάλυψε απροσδόκητα έναν νέο πληθυσμό σπάνιων ιθαγενών τρωκτικών στα ανατολικά της Μελβούρνης. Ο πληθυσμός των πλατυδόντων αρουραίων που δεν είχε καταγραφεί προηγουμένως βρέθηκε από ένα τετράχρονο λαμπραντόρ που ονομαζόταν Μος, κοντά στο καταφύγιο Hinesville στη θαμνώδη περιοχή Coranderrk.
Ο Μος έψαχνε σε μια περιοχή όταν ειδοποίησε τον εκπαιδευτή του για ένα λαμπερό πράσινο ζώο που εντόπισε μέσα στο γρασίδ. Οι επιστήμονες του ζωολογικού κήπου Victoria επιβεβαίωσαν ότι προέρχεται από το εν λόγω είδος του αρουραίου, ένα ιθαγενές είδος που είναι γνωστό για τα παχουλά μάγουλα, το χνουδωτό τρίχωμα και τη κοντή ουρά του.
Το είδος είναι σε μεγάλο βαθμό...νυχτόβιο και ντροπαλό, επομένως είχαν παραμείνει κρυμμένο από τους ερευνητές, αλλά μια έρευνα παρακολούθησης στην περιοχή βρήκε τρία από τα ζώα. Είναι ο πλησιέστερος γνωστός πληθυσμός αρουραίων με πλατιά δόντια στη Μελβούρνη και ο μόνος στην Αυστραλία που δεν προστατεύεται από αρπακτικά.
Ο Sakib Kazi του ζωολογικού κήπου Victoria είπε ότι οι αρουραίοι ήταν πολύ δύσκολο να παγιδευτούν αλλά αξιολάτρευτοι. «Σας προκαλώ να ρίξετε μια ματιά στο πρόσωπό τους και να μην ερωτευτείτε αμέσως», είπε. «Είναι σοβαρά, πολύ χαριτωμένοι».
Ένας ειδικός εκπαιδευτής σκύλων ανίχνευσης άγριας ζωής, ο Δρ Λα Τόγια Τζέιμισον, είπε ότι ο Μος είχε διδαχθεί να συσχετίζει τη μυρωδιά του πλατύδοντος αρουραίος με τα...πάρτι. «Τόσο πολλά χάδια, πολλές αγκαλιές, πολύ φαγητό, που του αρέσει πολύ», είπε. «Και μετά [εμείς] αρχίσαμε να βάζουμε αυτό τον αρουραίο στο περιβάλλον για να το βρει».
Με τη βοήθεια ζωντανών αρουραίων, ο Mος έχει εκπαιδευτεί για να βοηθά δυνητικά τα πλάσματα εάν απειληθούν από πυρκαγιές. Οι αρουραίοι έχουν μειωμένο πληθυσμό λόγω των αρπακτικών όπως η αλεπού και οι γάτες, η καταστροφή των κατοικιών τους απο τις πυρκαγιές και την κλιματική αλλαγή. Το είδος ανακαλύφθηκε πέρυσι για πρώτη φορά σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες στο Wilson’s Promontory.