Περιβάλλον

Έξαρση παρατηρείται φέτος στον αριθμό των κουνουπιών

Για το σημαντικό αυτό ζήτημα που επηρεάζει όχι μόνο τις υγειονομικές υπηρεσίες αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών μίλησε στην ΕΡΤ ο Χάρης Κοντοές, διευθυντής Ερευνών Μονάδας Beyond στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, αποκαλύπτοντας πώς καταγράφεται η διασπορά τους.

Νωρίτερα φέτος έκαναν την εμφάνισή τους τα κουνούπια

«Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτή τη χρονιά. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα έχουμε μια έξαρση των πληθυσμών των κουνουπιών» ανέφερε στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» ο διευθυντής Ερευνών της Μονάδας Beyond.

Μιλώντας στην ΕΡΤ αποκάλυψε ότι ο αυξημένος αριθμός των κουνουπιών οφείλεται στην κλιματική αλλαγή καθώς είχαμε έναν ξηρό χειμώνα και πολλές βροχές μέσα στον Μάιο τονίζοντας ότι οι «συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας έχουν ευνοήσει την αύξηση των κουνουπιών».

Όπως είπε πέραν του αυξημένου πληθυσμού τους το πρόβλημα είναι η τυχόν εμφάνιση του παθογόνου που σχετίζεται με τον Ιό του Δυτικού Νείλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Αναμένουμε να έχουμε ένα αυξημένο αριθμό. Ευχόμαστε να μην μην κουβαλούν το παθογόνο γιατί γνωρίζουμε ότι τα κουνούπια το βασικό πρόβλημα πέρα από το ότι είναι ενοχλητικά, κουβαλούν τις διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης και της ασθένειας του ιού του Δυτικού Νείλου που είναι το πλέον το μεγαλύτερο πρόβλημα θα έλεγα για τη δική μας χώρα» σημείωσε ο κ. Κοντοές.

Αναφερόμενος στα μέτρα ελέγχου μίλησε για το σύστημα ελέγχου του επιδημιολογικού κινδύνου το οποίο έχει αναπτύξει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δείχνοντας σχετικούς χάρτες που παρακολουθούν τη διασπορά των κουνουπιών σε τέσσερις περιφέρειες της Ελλάδας. «Η πρόληψη αφορά τον ιό του Δυτικού Νείλου στο σημείο της παγίδας όπου συγκεντρώνονται τα κουνούπια ή και στην ευρύτερη περιοχή» δήλωσε εξηγώντας ταυτόχρονα πως η καταγραφή αφορά τις περιφέρειες της Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας.

Πώς οι χάρτες καταγράφουν την παρουσία τους στη χώρα

Μιλώντας για την έρευνα που γίνεται από το Αστεροσκοπείο Αθηνών επισήμανε ότι πρόκειται για ένα σύστημα παρακολούθησης που ενημερώνεται συστηματικά κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα τα 4 τελευταία χρόνια. «Τα χρώματα που βλέπουμε στους διαφορετικούς δήμους (βλ. χάρτης επάνω) υποδηλώνουν διαφορετικό επίπεδο κινδύνου εμφάνισης έστω και ενός κρούσματος του ιού του Δυτικού Νείλου» εξηγώντας ότι αποτελεί ένα χρήσιμο οδηγό για λήψη μέτρων από τις αρμόδιες αρχές.

Δίνοντας χρήσιμες συμβουλές προς τους πολίτες ο κ. Κοντοές συμβούλευσε τους κατοίκους να μην αφήνουν λιμνάζοντα νερά και ανοιχτά φρεάτια καλώντας παράλληλα τον κόσμο να κάνει χρήση εντομοαπωθητικών και να τηρεί προστασίας.

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...