Περιβάλλον

Διαγωνισμός για τη μελέτη της διασύνδεσης των νησιών του ΒΑ Αιγαίου

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΑΔΜΗΕ προκήρυξε ηλεκτρονικό διαγωνισμό με ανοιχτή διαδικασία και κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, με βάση αποκλειστικά τη χαμηλότερη τιμή, για την ανάδειξη αναδόχου σχετικά με την Εκπόνηση Θαλάσσιας Έρευνας για το έργο «Μελέτη, Προμήθεια και Εγκατάσταση Υποβρυχίων Καλωδίων XLPE 150 kV για την Καλωδιακή Γ.Μ Υ/Σ Ζεύξης Θράκης – Λήμνου (Α’ Φάση), Λήμνου – Υ/Σ Ζεύξης Λέσβου (Α’ Φάση) και Υ/Σ Ζεύξης Λέσβου – Σκύρου (Γ’ Φάση)», στα τμήματα: Τμήμα Α.1: Θράκη – Λήμνος, Τμήμα Α.2: Λήμνος – Λέσβος και Τμήμα Α.3: Λέσβος – Σκύρος

Το κύριο αντικείμενο της σύμβασης αφορά στη μελέτη και την αναγνωριστική ωκεανογραφική – βυθομετρική έρευνα, για το παραπάνω έργο ο συνολικός προϋπολογισμός του αντικειμένου της σύμβασης ανέρχεται σε 6,4 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ, ποσό που αποτελεί και το ανώτατο όριο προσφοράς.

Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής προσφορών λήγει τη Δευτέρα 3 Ιουλίου και ώρα 14:00, ενώ η ηλεκτρονική αποσφράγιση τους έχει οριστεί για μία ώρα αργότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε έξι μήνες για κάθε τμήμα του έργου από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της με την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Με ορίζοντα το 2029

Υπενθυμίζεται ότι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών του ΒΑ Αιγαίου είναι ενταγμένο τόσο στα προηγούμενα, όσο και στο τελευταίο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΕΣΜΗΕ περιόδου 2023-2032, με εκτιμώμενη ολοκλήρωση το 2029 και με συνολικό προϋπολογισμό (τρέχουσα εκτίμηση) που φτάνει στα 863 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι μελέτες κόστους-οφέλους για το εν λόγω έργο έχουν ολοκληρωθεί από το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Για το project εξετάζονται τρία σενάρια:

-Σενάριο 1: Αναφορικά με τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας βάση αποτελούν οι υποθέσεις του σεναρίου «ΕΣΕΚ 2030» του υπό διαβούλευση σχεδίου της Μακροχρόνιας Στρατηγικής για το 2050. Όσον αφορά την εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ, υιοθετούνται οι υποθέσεις του ΕΣΕΚ.

-Σενάριο 2: Υιοθετούνται οι υποθέσεις του σεναρίου 1 για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Αναφορικά με την εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ, στις προβλέψεις του ΕΣΕΚ προστίθενται 400 MW offshore αιολικά πάρκα, τα οποία κατανέμονται στα ΗΣ Λήμνου, Σκύρου και Σάμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

-Σενάριο 3: Θεωρείται αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΑΔΜΗΕ. Ως προς την εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ υιοθετούνται οι υποθέσεις του σεναρίου 1.

Το συνολικό έργο της διασύνδεσης του Βορειοανατολικού Αιγαίου περιλαμβάνει οκτώ αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα των ΜΔΝ Λήμνου, Άγιου Ευστρατίου, Σκύρου, Λέσβου, Χίου (Ψαρών), Σάμου (Φούρνων – Θύμαινας), Ικαρίας και Αγαθονησίου, ενώ αποτελεί συνέχεια του έργου της διασύνδεσης των Δωδεκανήσων.

Σε κάθε περίπτωση, αν και η υλοποίηση του project απέχει ακόμη χρονικά, με το συγκεκριμένο διαγωνισμό γίνεται μια πρώτη σημαντική κίνηση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF