Αστρονόμοι πιστεύεται ότι ανακάλυψαν την μεγαλύτερη κοσμική έκρηξη που έχει εντοπιστεί ποτέ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC η έκρηξη είναι πάνω από 10 φορές πιο φωτεινή από οποιοδήποτε καταγεγραμμένο αστέρι που έχει εκραγεί - γνωστό ως σουπερνόβα.
Μέχρι στιγμής έχει διαρκέσει περισσότερα από τρία χρόνια, πολύ περισσότερο από τις περισσότερες σουπερνόβα που είναι συνήθως ορατά φωτεινές μόνο για μερικούς μήνες.
Μια θεωρία είναι ότι η έκρηξη προκλήθηκε όταν ένα τεράστιο σύννεφο αερίου καταβροχθίστηκε από μια μαύρη τρύπα.
Μια λάμψη στον ουρανό ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά αυτόματα και καταγράφηκε το 2020 από το Zwicky Transient Facility στην Καλιφόρνια. Αλλά μόλις ένα χρόνο αργότερα, το πήραν οι αστρονόμοι που ασχολούνται με αυτά τα δεδομένα.
Ονόμασαν το συμβάν AT2021lwx. Εκείνη την εποχή θεώρησαν ότι δεν ήταν αξιοσημείωτο γιατί δεν υπήρχε ένδειξη για το πόσο μακριά ήταν και επομένως δεν ήταν δυνατό να υπολογιστεί η φωτεινότητά του.
Πέρυσι, μια ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Philip Wiseman από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον ανέλυσε το φως από το γεγονός που τους επέτρεψε να υπολογίσουν την απόστασή του - 8 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Ο Δρ Wiseman περιέγραψε τη στιγμή που επεξεργάστηκε τη φωτεινότητα του φαινομένου.
«Σκεφτήκαμε «Θεέ μου, αυτό είναι εξωφρενικό!»».
Η ομάδα ήταν εντελώς μπερδεμένη ως προς το τι θα μπορούσε να είχε προκαλέσει κάτι τόσο λαμπρό. Δεν υπήρχε τίποτα στην επιστημονική βιβλιογραφία που θα μπορούσε να εξηγήσει κάτι τόσο φωτεινό που κράτησε τόσο πολύ, σύμφωνα με τον Δρ Wiseman.
"Τα περισσότερα γεγονότα υπερκαινοφανών και παλιρροϊκών διαταραχών διαρκούν μόνο μερικούς μήνες πριν εξαφανιστούν. Το να είναι κάτι φωτεινό για δύο και πλέον χρόνια ήταν αμέσως πολύ ασυνήθιστο."
Η θεωρία του είναι ότι η έκρηξη είναι αποτέλεσμα ενός τεράστιου νέφους αερίου, πιθανώς χιλιάδες φορές μεγαλύτερου από τον Ήλιο μας, που καταβροχθίστηκε από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα.
Αυτό θα έστελνε κρουστικά κύματα στο διάστημα και θα άφηνε υπέρθερμα υπολείμματα του σύννεφου που περιβάλλουν τη μαύρη τρύπα σαν ένα γιγάντιο δαχτυλίδι ντόνατ.
Όλοι οι γαλαξίες πιστεύεται ότι έχουν γιγάντιες μαύρες τρύπες στην καρδιά τους. Ο Δρ Wiseman πιστεύει ότι τέτοιες ισχυρές εκρήξεις θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτό που περιγράφει ως «σμίλευμα» του κέντρου των γαλαξιών.
«Θα μπορούσαν αυτά τα γεγονότα, αν και εξαιρετικά σπάνια, να είναι τόσο ενεργητικά που να αποτελούν βασικές διαδικασίες για το πώς αλλάζουν τα κέντρα των γαλαξιών με την πάροδο του χρόνου».
Η αναζήτηση είναι τώρα σε εξέλιξη για περισσότερες τεράστιες εκρήξεις όπως αυτή, σύμφωνα με τον Δρ Robert Massey, ο οποίος είναι ο Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής της Royal Astronomical Society.
«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο και σίγουρα όχι σε τέτοια κλίμακα», είπε στο BBC News.
«Θα ήμουν έκπληκτος αν αυτό είναι το μόνο αντικείμενο σαν αυτό στο Σύμπαν».
Ο Δρ Wiseman ελπίζει να ανιχνεύσει περισσότερα γεγονότα όπως αυτό με νέα συστήματα τηλεσκοπίων που θα κυκλοφορήσουν τα επόμενα χρόνια.
Η ομάδα τώρα ετοιμάζεται να συλλέξει περισσότερα δεδομένα για την έκρηξη - παρατηρώντας το αντικείμενο σε διαφορετικά μήκη κύματος, συμπεριλαμβανομένων των ακτίνων Χ, που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τη θερμοκρασία του αντικειμένου και ποιες διεργασίες μπορεί να λαμβάνουν χώρα στην επιφάνεια. Θα πραγματοποιήσουν επίσης αναβαθμισμένες υπολογιστικές προσομοιώσεις για να ελέγξουν αν ταιριάζουν με τη θεωρία τους για το τι προκάλεσε την έκρηξη.
Πέρυσι, οι αστρονόμοι εντόπισαν την πιο φωτεινή έκρηξη που έχει καταγραφεί, μια έκρηξη ακτίνων γάμμα γνωστή ως GRB 221009A, η οποία διήρκεσε λίγο περισσότερο από δέκα ώρες. Αν και αυτό ήταν πιο φωτεινό από το AT2021lwx, κράτησε μόνο για ένα κλάσμα του χρόνου, που σημαίνει ότι η εκρηκτική ισχύς της έκρηξης AT2021lwx ήταν πολύ μεγαλύτερη.