Περιβάλλον

Κλιματική αλλαγή: Δυσοίωνα τα δεδομένα-Οι θερμοκρασίες στη Γη ανεβαίνουν πιο γρήγορα από ό,τι μπορούν να υπολογίσουν οι επιστήμονες

Το πρότζεκτ World Weather Attribution, που πραγματοποίησε την σχετική ανάλυση, τόνισε ότι είναι πιθανό τα ευρήματά του να έχουν υποτιμήσει την κατάσταση, προειδοποιώντας ότι τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες έχουν περιορισμούς και δημιουργούν ένα «τυφλό σημείο» στον ρόλο που μπορεί να παίζει ο άνθρωπος στα κύματα καύσωνα.

Τα κύματα καύσωνα γίνονται όλο και πιο συχνά και μεγαλύτερα σε διάρκεια παγκοσμίως και οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο είναι που τα επηρεάζει. Το πιο δύσκολο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι, τελικά, το κατά πόσο τα επηρεάζει.

Η ακραία ζέστη αυξήθηκε περισσότερο από τις εκτιμήσεις των επιστημόνων

Για να προσδιορίσουν την ανθρώπινη επίδραση στην ακραία ζέστη, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό παρατηρήσεων και κλιματικών μοντέλων ή προσομοιώσεων. Ενώ τα μοντέλα είναι συχνά συντηρητικά στα ευρήματά τους, η παρατηρούμενη ακραία ζέστη στη δυτική Ευρώπη αυξήθηκε πολύ περισσότερο από τις εκτιμήσεις τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ενώ τα μοντέλα υπολογίζουν ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αύξησαν τις θερμοκρασίες σε αυτόν τον καύσωνα κατά 2 βαθμούς Κελσίου, τα ιστορικά μετεωρολογικά αρχεία δείχνουν ότι ο καύσωνας θα ήταν 4 βαθμούς Κελσίου πιο ψυχρός σε έναν κόσμο που δεν θα είχε επηρεαστεί από ανθρώπινες δραστηριότητες», ανέφερε η WWA σε δελτίο τύπου.

«Αυτό υποδηλώνει ότι τα μοντέλα υποτιμούν τον πραγματικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο στις υψηλές θερμοκρασίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλα μέρη της Δυτικής Ευρώπης. Σημαίνει επίσης ότι τα αποτελέσματα της ανάλυσης είναι συντηρητικά και η κλιματική αλλαγή πιθανότατα αύξησε τη συχνότητα του συμβάντος περισσότερο από τον συντελεστή 10 που υπολογίζεται από τη μελέτη».

Βρετανία: Πρωτοφανής καύσωνας έφερε τις «πιο δύσκολες μέρες» από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Την περασμένη εβδομάδα, και συγκεκριμένα στις 19 Ιουλίου, στη Βρετανία καταγράφηκαν υψηλές θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά, φτάνοντας τους 40,3 βαθμούς Κελσίου στο χωριό Coningsby. Η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε την πρώτη προειδοποίηση για ακραία ζέστη σε κόκκινο επίπεδο σε αρκετές περιοχές της Αγγλίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Λονδίνου.

Καθώς οι θερμοκρασίες ανέβηκαν, οι υποδομές της χώρας λύγισαν. Οι ράγες των σιδηροδρομικών γραμμών παραμορφώθηκαν. Ένας διάδρομος προσγείωσης αεροδρομίου έλιωσε. Η πυροσβεστική υπηρεσία του Λονδίνου κήρυξε ένα «σοβαρό περιστατικό» καθώς ξέσπασε σημαντικός αριθμός πυρκαγιών, με την υπηρεσία να δηλώνει ότι πέρασε τις πιο δύσκολες μέρες από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι άνθρωποι έλαβαν συμβουλές να εργάζονται από το σπίτι, ορισμένα σχολεία έκλεισαν, ενώ τα νοσοκομεία και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έφτασαν στα όριά τους.

Αν δεν μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα είναι ακόμα χειρότερες

«Στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου βλέπουμε όλο και περισσότερα ρεκόρ καύσωνα που προκαλούν ακραίες θερμοκρασίες που έχουν αυξηθεί περισσότερο από ό,τι υπολογίζουν τα κλιματικά μοντέλα», δήλωσε η Friederike Otto από το Grantham Institute for Climate Change στο Imperial College του Λονδίνου, που ηγείται του έργου WWA. «Είναι ένα ανησυχητικό εύρημα που υποδηλώνει ότι εάν οι εκπομπές άνθρακα δεν μειωθούν γρήγορα, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην ακραία ζέστη στην Ευρώπη, που είναι ήδη εξαιρετικά θανατηφόρα, θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες από ό,τι πιστεύαμε πριν.

Κάθε αύξηση στην υπερθέρμανση του πλανήτη θα επιφέρει επιδείνωση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί γύρω στους 1,2 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο και υπάρχει μια αυξανόμενη συμφωνία ότι το όριο πρέπει να τεθεί στους 1,5 βαθμούς για να αποφευχθούν τα σημεία ανατροπής, όπου ορισμένα οικοσυστήματα στα οποία βασίζεται η Γη για την οικολογική της ισορροπία μπορεί να δυσκολευτούν να ανακάμψουν.

Οι επιστήμονες είπαν ότι τα αποτελέσματα του μοντέλου έδειξαν επίσης καύσωνας αντίστοιχος εκείνου της περασμένης εβδομάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι «ακόμη σπάνιος στο σημερινό κλίμα», με 1% πιθανότητα να συμβαίνει κάθε χρόνο. Ωστόσο, για άλλη μια φορά τα μετεωρολογικά αρχεία υποδηλώνουν ότι τα αποτελέσματα της προσομοίωσης υπολογιστή είναι συντηρητικά και παρόμοια ακραία φαινόμενα είναι πιθανό να συμβαίνουν πιο συχνά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ