Περιβάλλον

Μ. Γανωτή-Δαδιά: Απειλείται η βιοποικιλότητα και θα πρόκειται για ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή

O Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ANIMA, από το 2005, όταν και ιδρύθηκε, βοηθά στην περίθαλψη και επανένταξη άγριων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον, συμβάλλοντας στην προστασία και διατήρηση της άγριας ζωής στη χώρα.

Με την πολύτιμη συνδρομή ειδικών επιστημόνων, κτηνιάτρων, βιολόγων, δασολόγων αλλά και ανθρώπων που αγαπούν τη φύση, υπολογίζεται ότι περιθάλπει περισσότερα από 5.000 πουλιά, θηλαστικά και ερπετά το χρόνο, μεταξύ των οποίων πολλά σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση άγρια ζώα.

Η πρόεδρος της ANIMA, Μαρία Γανωτή, συζήτησε με την Μαργαρίτα Μυτιληναίου στον ραδιοφωνικό αέρα του Αθήνα 9.84, για τις συνέπειες της μεγάλης πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο του Δάσους της Δαδιάς στον Έβρο, το οποίο αποτελεί καταφύγιο της άγριας ζωής και για την ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή που έχει προκαλέσει σε χλωρίδα και πανίδα.

«Δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής στο δάσος της Δαδιάς. Έχει καεί ένα μεγάλο μέρος. Ευτυχώς, η φωτιά δεν έχει φτάσει στο σημείο που φωλιάζουν οι μαυρόγυπες. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό, γιατί, πέρα από το γεγονός ότι θα σε μια τέτοια περίπτωση κάποια είδη πουλιών τα οποία βρίσκονται ακόμα στις φωλιές θα χαθούν, θα καταστραφούν και τα μεγάλα δέντρα στα οποία θα μπορούσαν να φωλιάσουν του χρόνου, θα χαθεί δηλαδή το ενδιαίτημα. Τα μεγάλα δέντρα είναι πολύ σημαντικά για αυτά τα είδη, τους μαυρόγυπες και τους μαυροπελαργούς και δεν είναι εύκολο να αντικατασταθούν. Αυτό θα ήταν το τελικό χτύπημα», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν παρέλειψε να επισημάνει την μεγάλη ευαισθησία που επιδεικνύει η κοινωνία για την υπόθεση της Δαδιάς και τη σημαντική συνδρομή των εθελοντών που έχουν σπεύσει στην περιοχή για να βοηθήσουν όπου χρειάζεται, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι απαιτείται ανάλογη ευαισθησία και ενσυναίσθηση και από την πλευρά της πολιτείας.

«Υπάρχει μια ενωμένη φωνή από τους πολίτες αλλά και από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς. Αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι νοιάζονται. Είναι το πρώτο βήμα αλλά πρέπει να ενδιαφερθεί και η Πολιτεία», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Το τελευταίο διάστημα, έχουν ξεσπάσει πολλές πυρκαγιές στη χώρα μας. Όμως, η φωτιά στη Δαδιά είναι η χειρότερη όλων λόγω του πλήγματος που προκαλεί στη βιοποικιλότητα. Αν συμβεί αυτό που φοβόμαστε στη Δαδιά και το οποίο απευχόμαστε, θα πρόκειται για ανυπολόγιστη καταστροφή».

Όπως είπε, υπάρχουν ελλείψεις στον τομέα της δασοπυρόσβεσης και οι Δασικές Υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει άμεση μέριμνα καθώς οι φωτιές στη χώρα μας είναι μια κατάσταση με τον οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι κάθε καλοκαίρι και όχι ένα έκτακτο γεγονός.

«Μετά την καταστροφική πυρκαγιά του το 2007 στην Πάρνηθα, οι αρμόδιοι φορείς διαβεβαίωναν ότι θα υπάρξει αναδιοργάνωση και πως θα αποκατασταθούν οι όποιες ελλείψεις. Δυστυχώς, όμως, δεν έχει γίνει το σημαντικό βήμα από καμία κυβέρνηση. Οι Δασικές Υπηρεσίες είναι αποδυναμωμένες, η Πυροσβεστική χρειάζεται τους δασοπυροσβέστες για να μπορεί να σβήνει δασικές πυρκαγιές. Οι Πυροσβέστες που γνωρίζουν από αστικές πυρκαγιές δεν είναι εύκολο να μπουν και να επιχειρήσουν σε ένα δάσος. Χρειαζόμαστε δασοκομάντος, δασοπυροσβέστες, ανθρώπους που ξέρουν τα μονοπάτια. Στο δασαρχείο Σουφλίου για παράδειγμα, υπάρχουν μόνο τέσσερις δασοφύλακες για μια έκταση χιλιάδων στρεμμάτων όπως είναι το Εθνικό δάσος της Δαδιάς το οποίο αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...