Η ανείπωτη ιστορία για την «πράσινη ενέργεια» είναι ότι δεν μπορεί να κλιμακωθεί ώστε να παρέχει οπουδήποτε κοντά την ενέργεια για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων.
Αυτή τη στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν περίπου το 70% της ενέργειάς τους από ορυκτά καύσιμα. Το να μηδενιστεί τα επόμενα 20 χρόνια θα ήταν οικονομικά καταστροφικό και θα κόστιζε δεκάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Με τις τιμές του φυσικού αερίου σχεδόν διπλασιασμένες από την εποχή που ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε την εξουσία και τον πληθωρισμό από 1,5% σε 8% σε μόλις 15 μήνες, βιώνουμε ήδη την οικονομική ζημιά από τους σταυροφόρους της πράσινης ενέργειας.
Αλλά πρέπει επίσης να αναρωτηθούμε εάν η πράσινη ενέργεια είναι ακόμη και καλή για το περιβάλλον. Ορισμένοι περιβαλλοντολόγοι επισημαίνουν μια ελάχιστα προωθημένη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που δείχνει ότι η μετακίνηση προς την 100% ηλιακή, αιολική και ηλεκτρική ενέργεια θα ήταν εξίσου καταστροφική για τον πλανήτη με τα ορυκτά καύσιμα.
Σύμφωνα με ανάλυση του Foreign Policy, η μετάβαση σε ένα ενεργειακό μέλλον «χωρίς άνθρακα» «απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας, για να μην αναφέρουμε την εξόρυξη ορυκτών και μετάλλων με μεγάλο περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος».
Εδώ είναι μερικοί από τους αριθμούς. Η χρήση all-in με μπαταρίες, ηλιακή και αιολική ενέργεια θα απαιτούσε:
- 34 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι χαλκού
- 40 εκατομμύρια τόνοι μολύβδου
- 50 εκατομμύρια τόνοι ψευδάργυρου
- 162 εκατομμύρια τόνοι αλουμινίου
- 4,8 δισεκατομμύρια τόνοι σιδήρου
Αυτά τα δεκάδες εκατομμύρια ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και ηλεκτρικές μπαταρίες για αυτοκίνητα και φορτηγά δεν είναι ακριβώς βιοδιασπώμενα. Έτσι, θα έχουμε το πιο σημαντικό ενεργειακό νεκροταφείο με τοξικούς ρύπους που θα είναι 100 φορές μεγαλύτερο από οποιαδήποτε αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων. Κι όμως, η Αριστερά ανησυχεί για τα πλαστικά καλαμάκια!
Στη συνέχεια, χρειάζεται ο χερσαίος χώρος για ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Το Bloomberg αναφέρει ότι η επίτευξη μηδενικού άνθρακα έως το 2050 θα απαιτούσε μια έκταση ίση με πέντε φορές τη Νότια Ντακότα «για να αναπτυχθεί αρκετή καθαρή ισχύς για να λειτουργήσει όλα τα ηλεκτρικά οχήματα, τα εργοστάσια και άλλα».
Με άλλα λόγια, οι φιλελεύθεροι ζητούν μια πλήρους κλίμακας εκβιομηχάνιση της άγριας φύσης και του τοπίου της Αμερικής.
Τώρα, ακόμη και πολλές από τις πιο φιλελεύθερες περιοχές της χώρας φωνάζουν «όχι» στην πράσινη ενέργεια στην αυλή τους. Οι κάτοικοι του Βερμόντ επαναστατούν ενάντια στα αντιαισθητικά φωτοβολταϊκά. Σύμφωνα με το Bennington Banner, «η ρυθμιστική αρχή κοινής ωφέλειας του Βερμόντ απέρριψε τις άδειες για δύο ηλιακά πάρκα 2 MW που προτάθηκαν στο Bennington, υποδεικνύοντας αισθητικές ανησυχίες και τρέχοντα μέτρα διατήρησης της γης στο σχέδιο πόλης».
Εν τω μεταξύ, μια πόλη στο Ουισκόνσιν μηνύει τις κρατικές ρυθμιστικές αρχές για να «σταματήσουν την κατασκευή» αυτού που θα ήταν «το μεγαλύτερο ηλιακό έργο της πολιτείας», σύμφωνα με το Wisconsin Journal.
Ακόμη και οι κάτοικοι της γαλάζιας Μασαχουσέτης πολεμούν έργα πράσινης ενέργειας. Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα καθυστερούν στα ανοικτά των ακτών του Cape Cod, όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι σχεδόν το υψηλότερο στη χώρα, επειδή δεν θέλουν να χαλάσουν τη θέα στον ωκεανό από τις παραθαλάσσιες βίλες τους.
Με άλλα λόγια, οι πραγματικοί λάτρεις της φύσης αρχίζουν επιτέλους να καταλαβαίνουν στην πραγματικότητα ότι ο άνεμος και ο ήλιος τελικά δεν είναι τόσο πράσινοι. Ένας πυρηνικός σταθμός καταλαμβάνει το πολύ 1 τετραγωνικό μίλι γης. Τα αιολικά και ηλιακά πάρκα απαιτούν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα. Έτσι, για να παρέχεται αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να διατηρείται το Μανχάταν φωτισμένο τη νύχτα θα απαιτούσε πλακόστρωτο σχεδόν σε ολόκληρη την πολιτεία του Κονέκτικατ με ανεμογεννήτριες και ηλιακά πάρκα.
Το κοινό αρχίζει να ρωτά: Πώς είναι κάτι από αυτό το πράσινο; Η στρατηγική της Πράσινης Νέας Συμφωνίας δεν έχει ιδιαίτερα νόημα, δεδομένου ότι αυξάνοντας τη χρήση καθαρής καύσης και αξιόπιστου φυσικού αερίου, μειώνουμε τις τιμές της ενέργειας ΚΑΙ μειώνουμε τις εκπομπές άνθρακα. Προσθέστε την πυρηνική ενέργεια στο μείγμα και δεν θα χρειαστεί να αρχίσουμε να κατασκευάζουμε αιολικά και ηλιακά πάρκα στα δάση, τις ερήμους και τα εθνικά πάρκα.