Περιβάλλον

Greenpeace: Αντιδράσεις για τις σεισμικές έρευνες των ΕΛΠΕ στο Ιόνιο

Ήχους εκρήξεων ανά 12 δευτερόλεπτα «πιάνει» το υδρόφωνο του Rainbow Warrior III της Greenpeace, που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο Ιόνιο ανοιχτά της Κέρκυρας για να παρακολουθήσει στενά τις σεισμικές έρευνες που διεξάγουν τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) εντός των θαλάσσιων οικοπέδων που έχουν παραχωρηθεί στην εταιρεία με σκοπό τη διερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 5 εκρήξεις το λεπτό, μέσα στο σπίτι των δελφινιών, των φαλαινών, των χελωνών και κάθε άλλου είδους θαλάσσιας ζωής, όπως καταγγέλει η οργάνωση, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ΕΡΤ.

Με κεντρικό μήνυμα «ΕΛΠΕ, σταματήστε το έγκλημα», διαμαρτύρονται ειρηνικά απέναντι σε αυτές τις έρευνες σε μία εξαιρετικά σημαντική περιοχή για τις θαλάσσιες χελώνες και τα θαλάσσια θηλαστικά, στον αδιαφανή τρόπο με τον οποίο διεξάγονται, ενώ στόχο έχουν και την καταγραφή ενδεχόμενων επιπτώσεων στο θαλάσσιο οικοσύστημα από τις σεισμικές εκρήξεις.

«Τα απειλούμενα είδη στις πιο ευάλωτες περιοχές παραμένουν ακόμη απροστάτευτα από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και τις καταστροφικές πρακτικές της. Προς όφελος του κλίματος, της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, των σημερινών και των μελλοντικών γενεών είμαστε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε ειρηνικά ενάντια στα ύπουλα σχέδια των ΕΛΠΕ για περισσότερες εξορύξεις πετρελαίου και ορυκτού αερίου. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, ούτε άλλοι ωκεανοί για καταστροφή. Οι πρακτικές greenwashing και αδιαφάνειας που χρησιμοποιούν εταιρείες όπως τα ΕΛΠΕ δεν θα μας σταματήσει από το να παρεκκλίνουμε από την αποστολή μας. Τα ορυκτά καύσιμα οφείλουν να παραμείνουν στο έδαφος, για ένα σταθερό κλίμα και υγιείς ωκεανούς. Τα ΕΛΠΕ πρέπει άμεσα να σταματήσουν τις κρυφές σεισμικές έρευνες που πραγματοποιούν αυτή την περίοδο στο Ιόνιο και να ανακοινώσουν την άμεση απόσυρσή τους από τις όλες τις περιοχές που τους έχουν παραχωρηθεί για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα», δηλώνει ο Κωστής Γριμάνης, υπεύθυνος εκστρατείας για το κλίμα και την ενέργεια στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με όσα έχει καταγράψει μέχρι στιγμής η οργάνωση, η ζώνη αποκλεισμού γύρω από ένα πλοίο που διεξάγει σεισμικές έρευνες είναι 2 μίλια, αλλά οι ήχοι των εκρήξεων καταγράφονταν από το υδρόφωνό τους από 45 μίλια μακριά. «Στην προσπάθειά μας, δε, να πλησιάσουμε κάπως, ήδη από τα 8 μίλια περίπου, χωρίς να παραβιάσουμε τη ζώνη αποκλεισμού, η ακτοφυλακή εμφανίστηκε και μας περιτριγύριζε για περίπου 40 λεπτά, σαν να ήμασταν εμείς οι εγκληματίες και όχι το πλοίο που καταστρέφει το σημαντικό αυτό θαλάσσιο οικοσύστημα. Ωστόσο, εμείς φυσικά σηκώσαμε τα πανό μας για να διαμαρτυρηθούμε ειρηνικά ενάντια στις εξορύξεις», δηλώνουν οι εκπρόσωποι της Greenpeace.

Ανφέρουν επίσης πως η ακτοφυλακή παρέμεινε όλο το βράδυ σε ρόλο προστασίας του πλοίου των ερευνών απέναντι στην ειρηνική αλλά και δυναμική διαμαρτυρία της οργάνωσης. Ο σκοπός της Greenpeace είναι να  παραμείνουμε κοντά στο πλοίο για να ενημερώνει τον κόσμο για το τι γίνεται στην περιοχή, αφού δεν υπάρχει επίσημος ελεγκτικός φορέας.

Τα πάγια αιτήματά της Greenpeace προς τα ΕΛΠΕ είναι:

-Να σταματήσουν άμεσα τις σεισμικές έρευνες συνολικά στο Ιόνιο
-Να ακυρώσουν όλα τα σχέδια εξόρυξης υδρογονανθράκων στα οποία συμμετέχουν
-Να ευθυγραμμίσουν το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας με τις επιταγές της Συμφωνίας του Παρισιού.

Η οργάνωση καλεί τους πολίτες να ενώσουν τη φωνή τους μαζί της υπογράφοντας για την προστασία του Ιονίου και την ακύρωση των σχεδίων για εξορύξεις στη χώρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ