Περιβάλλον
Ενημερώθηκε στις:

Σεισμός 5,4 ρίχτερ στη Χαλκιδική: Συνεχείς μετασεισμοί - Οι κάτοικοι στους δρόμους - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ο πολύ δυνατός σεισμός των 5,4R σημειώθηκε 12′ λεπτά πριν τις 2 το μεσημέρι της Κυριακής (16.01.2022) στη θαλάσσια περιοχή νότια της Χαλκιδικής. Το ακριβές επίκεντρο εντοπίζεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων νότια – νοτιοδυτικά του Άθου. Στα 18,8 χιλιόμετρα βρίσκεται το εστιακό βάθος.  

Από εκείνη τη στιγμή, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει καταγράψει αρκετούς μετασεισμούς, με ισχυρότερο – προς το παρόν – αυτόν των 4,4 βαθμών στις 14:26′ το μεσημέρι.

Δείτε το βίντεο της στιγμής του σεισμού από το "ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE NEWS LIVE"

Τα 5,4 Ρίχτερ ταρακούνησαν όλη τη Χαλκιδική και ιδιαιτέρως τον δήμο Σιθωνίας. Ο δήμαρχος Πάρης Ντέμπλας μιλώντας στο ThessToday.gr τόνισε πως μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Οι υπόλοιπες μετασεισμικές δονήσεις είναι της τάξης των 3,6 – 3,2 – 3,1 – 2,9 –  2,8 και 2,6R.

Ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, σε δηλώσεις του στο newsit.gr συνέδεσε τον ισχυρό σεισμό με το ρήγμα της Ανατολίας, ενώ απέδωσε στην κατευθυντικότητα της ενέργειας το γεγονός ότι έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Παρακολουθήστε τα ρεπορτάζ για το χτύπημα του Εγκέλαδου:

Ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος για τα 5,4 ρίχτερ

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος για τον ισχυρό σεισμό των 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Χαλκιδική, στις 13:48′ το μεσημέρι της Κυριακής.

Ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος υπογράμμισε μιλώντας μιλώντας στον Status 107.7 ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας από τον δυνατό σεισμό που ταρακούνησε τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Κυριακής (16.01.2022).

Ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ εξήγησε ότι η περιοχή έχει δώσει κι άλλες τέτοιες δονήσεις στο παρελθόν, υπενθυμίζοντας τα 6,9 Ρίχτερ του 2014.

Σημείωσε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, και ανέφερε πως οι κάτοικοι αλλά και οι μοναχοί του Αγίου Όρους έχουν μάθει να ζουν με αυτήν την κατάσταση, καθώς πρόκειται για μία περιοχή με έντονη σεισμική δραστηριότητα.

Δείτε τον χάρτη του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου:

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ