Περιβάλλον

Μας υποχρέωσε! Τούρκος καθηγητής Γεωλογίας προειδοποιεί για τη ζώνη ρηγμάτων της Ανατολικής Ανατολίας και τις δονήσεις στην Μεσόγειο

Δηλώνοντας ότι υπάρχουν ξεχωριστές ζώνες ρηγμάτων στην Τουρκία και πως  δεν είναι δυνατό να συσχετιστούν μεταξύ τους οι σεισμοί που συμβαίνουν στην ίδια περιοχή, ο καθηγητής Δρ. Ercan Aksoy δήλωσε ότι η ζώνη ρηγμάτων της Ανατολικής Ανατολίας είναι ενεργή και θα συνεχίσει να παράγει μεγάλους σεισμούς.

Τις προηγούμενες ημέρες, σεισμός 6,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοικτά της Κύπρου και ακολούθησε σεισμός 4,0 Ρίχτερ στην περιοχή Palu του Elazig . Παρέχοντας πληροφορίες και προειδοποιήσεις για σεισμούς, ο Λέκτορας του Τμήματος Γεωλογίας της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Fırat, Καθ. Δρ. Ercan Aksoy, είπε ότι οι πληροφορίες ότι οι σεισμοί σε δύο διαφορετικές ζώνες ρηγμάτων προκαλούν ο ένας τον άλλον είναι εσφαλμένες. 

Ο Δρ. Aksoy επεσήμανε ότι ο σεισμός στην περιοχή Palu ήταν στο ίδιο ρήγμα με τον σεισμό των 6,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2020, στον οποίο έχασαν τη ζωή τους 41 πολίτες. Ο Δρ. Aksoy δήλωσε ότι η ζώνη ρηγμάτων της Ανατολικής Ανατολίας είναι ενεργή και θα συνεχίσει να προκαλεί σεισμούς.

Οι σεισμοί θα συνεχιστούν

Δηλώνοντας ότι οι σεισμοί στη Μεσόγειο προκαλούνται από τα σύνορα μεταξύ της  αφρικανικής πλάκας, της πλάκας της Ανατολίας και της ευρασιατικής πλάκας, ο καθηγητής Δρ. Ερτζάν είπε:

«Ο σεισμός που έγινε τις πρωινές ώρες της 11ης Ιανουαρίου ήταν 6,2. Αν δείξουμε  προσοχή στο βάθος του, είναι πάνω από 36 χιλιόμετρα Όταν δούμε τον σεισμό που έγινε κοντά στο  Palu στο Elazig στις 12 Ιανουαρίου,θα δούμε ότι ήταν ένας σεισμός 4 Ρίχτερ. Το εστιακό του βάθος είναι 5 χιλιόμετρα. Αυτό μας δίνει τους δύο σεισμούς.

Το φαινόμενο δείχνει ότι υπάρχει μια σαφής διαφορά μεταξύ των δύο σεισμών και  ότι έγιναν σε διαφορετικά ρήγματα.

Όταν κοιτάξουμε την πηγή του σεισμού που σημειώθηκε στα νότια της Αττάλειας, βλέπουμε ότι υπήρξε μια σεισμική δραστηριότητα εδώ και λίγο καιρό στο νησί της Κρήτης , ανοιχτά του Μαρμαρίς και κοντά στην Κύπρο. Υπάρχει "αντίστροφη" ή "ώθηση". Υπάρχει ένα είδος ρήγματος που ονομάζουμε αντίστροφο ρήγμα. Η λύση του εστιακού μηχανισμού του σεισμού που σημειώθηκε στις 12 Ιανουαρίου, δείχνει ότι πρόκειται για καθαρά αντίστροφο ρήγμα», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας είναι ακόμη ενεργό

Δηλώνοντας ότι ο σεισμός 4,0 που σημειώθηκε στην περιοχή Palu του Elazig σημειώθηκε στον κύριο κορμό της ζώνης ρηγμάτων της Ανατολικής Ανατολίας, ο καθηγητής Dr. Aksoy είπε, «Όπως γνωρίζετε, ένας σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών σημειώθηκε στο Elazig στις 24 Ιανουαρίου. , 2020. Μετά από αυτό, βλέπουμε μια εντεινόμενη δραστηριότητα τόσο στα νοτιοδυτικά κοντά στην περιοχή Kale της Μαλάτια όσο και γύρω από το Pütürge. Και στα βορειοανατολικά, στην πλευρά του ρήγματος προς το Bingöl.

«Βλέπουμε σεισμούς. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να συσχετιστεί ο σεισμός στο Παλού με το σύστημα στη Μεσόγειο. Η ζώνη ρηγμάτων της Ανατολικής Ανατολίας είναι ακόμα ενεργή και θα συνεχίσει να προκαλεί σεισμούς», είπε.

Σε προγενέστερο άρθρο μας  είχαμε αναφερθεί στην πιθανότητα εκδήλωσης μεγάλου σεισμού στην Τουρκία.

Στοιχειώνουν οι φόβοι των Τούρκων για μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη

Οι ανωμαλίες στη γραμμή του ρήγματος που βρίσκεται η Κωνσταντινούπολη δείχνουν πιθανότητα σεισμού μεγέθους 7,2  ρίχτερ, που θα επηρεάσει τις περιοχές Silivri-Kumburgaz-Büyükçekmece της πόλης, δήλωσε πρίν μήνες  ο διάσημος Τούρκος γεωλόγος Naci Görür.

Ο Görür ανέφερε στο Twitter την τελευταία αξιολόγηση από το Παρατηρητήριο Kandilli και το Ινστιτούτο Έρευνας για Σεισμούς, το οποίο επανέλαβε μια προειδοποίηση για σεισμό στην πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Τουρκίας.

"Το τμήμα (της πόλης), που εκτείνεται από τις ακτές του Silivri έως το Büyükçekmece, θα μπορούσε να είναι υποψήφιο για πιθανούς σεισμούς στο μέλλον", δήλωσε το παρατηρητήριο. "Οι αντιθέσεις ταχύτητας δείχνουν πιθανές ρήξεις."

Η  Κωνσταντινούπολη, η οποία έχει πληθυσμό 16 εκατομμυρίων, βρίσκεται κοντά στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει τρόμο με μέγεθος σεισμού 7 Ρίχτερ και άνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Görür είπε ότι εδώ και χρόνια ένα ρήγμα στη Θάλασσα του Μαρμαρά ήταν το ρήγμα του Kumburgaz, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στις ακτές των περιοχών Silivri και Yeşilköy.

"Αναφέρω ότι ο αναμενόμενος σεισμός θα πραγματοποιηθεί σε αυτήν την ενότητα και θα έχει μέγεθος τουλάχιστον 7,2 ρίχτερ", δήλωσε τότε ο Τούρκος επιστήμονας.

Ο Οργανισμός Σχεδιασμού της Κωνσταντινούπολης (IPA), εκτιμά ότι τουλάχιστον 48.000 κτίρια θα υποστούν σοβαρές ζημιές σε σεισμό 7,5 μεγέθους, ενώ άλλα 194.000 θα καταγράψουν τουλάχιστον ζημίες μεσαίας σοβαρότητας.

Η πόλη θα χάσει 120 δισεκατομμύρια λίρες (14,2 δισεκατομμύρια δολάρια) αμέσως μετά από έναν τέτοιο σεισμό, είπε το IPA, με το ανθρώπινο κόστος να είναι ακόμη υψηλότερο.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ