Η Κίνα είναι ανοικτή στον διάλογο και τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την κλιματική αλλαγή, την πρόληψη της επιδημίας και άλλα διεθνή και περιφερειακά θέματα, δήλωσε σήμερα ο κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης Γιανγκ Τζιετσί στον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Γιανγκ προέτρεψε επίσης τις ΗΠΑ να "διορθώσουν τα σφάλματα και να αποκαταστήσουν τη διμερή σχέση το συντομότερο δυνατόν, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
"Η σινο-αμερικανική συνεργασία για το κλίμα δεν μπορεί να διαχωριστεί από τη γενικότερη σχέση μεταξύ των δύο χωρών" δήλωσε ο Γουάνγκ Γι, ο υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνάντησης με τον Τζον Κέρι.
Ανώτεροι Κινέζοι διπλωμάτες προειδοποίησαν τον Κέρι ότι το θέμα της κλιματικής αλλαγής δεν μπορεί να διαχωριστεί από τις ευρύτερες πολιτικές διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών.
"Η μπάλα είναι στο εξής στο γήπεδο των ΗΠΑ, οι οποίες πρέπει να σταματήσουν να βλέπουν την Κίνα ως απειλή και αντίπαλο", είπε ο Γουάνγκ Γι.
"Η απάντηση μου σε αυτούς ήταν, κοιτάξτε, το κλίμα δεν είναι ιδεολογικό, ούτε κομματικό, ούτε γεωστρατηγικό όπλο", είπε ο Κέρι στους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη έπειτα από δύο ημέρες συνομιλιών με τον Κινέζο ομόλογό του Σίε Ζενχουά, στη βόρεια πόλη Τιαντζίν.
Ο Κέρι, από την πλευρά του, προέτρεψε τους Κινέζους ηγέτες να επιτύχουν την "υψηλότερη φιλοδοξία" προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας λέγοντας ότι η κλιματική κρίση δεν έχει να κάνει με την πολιτική, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Πρόσθεσε ότι η Κίνα "παίζει καθοριστικό ρόλο" στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ο κόσμος δεν μπορεί να επιλύσει το θέμα της κλιματικής αλλαγής χωρίς την απόλυτη δέσμευση της Κίνας, η οποία παράγει το 27% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Προειδοποίησε ότι ενώ η Κίνα κάνει πολλά για να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα επίπεδα αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τώρα εκπέμπει περισσότερο από το σύνολο των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και "μπορεί να κάνει περισσότερα".
Για υγειονομικούς λόγους, δεν οργανώθηκε καμιά συνάντηση με φυσική παρουσία μεταξύ των δύο διπλωματών που συνομίλησαν από δύο διαφορετικές αίθουσες.
Ο Αμερικανός απεσταλμένος είχε καλέσει τους τελευταίους μήνες την Κίνα να κάνει περισσότερα για να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα.
Το Πεκίνο έχει θέσει στόχο την επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα έως το 2060, αλλά η χώρα παραμένει ιδιαίτερα εξαρτημένη από τον άνθρακα, που αποτελεί το 60% του ενεργειακού της μίγματος.