Τα χταπόδια πέρα από πεντανόστιμοι μεζέδες είναι και πανέξυπνα ζώα του ωκεανού, που διακρίνονται για την τρομερή ικανότητα τους να καμουφλάρονται.
Ένα τέτοιο χταπόδι, πραγματικό άσο στο καμουφλάζ, εντόπισε κι ένας δύτης στην Ινδονησία.
Η 29χρονη Ντενίζ ΜακΛντάιρ έκανε κατάδυση σε έναν ύφαλο στο Ραζά Αμπάτ της Ινδονησίας τον Δεκέμβρη του 2019, όταν πρόσεξε κάτι να κινείται στον βυθό.
Η Ντενίζ βούτηξε βαθύτερα και τότε αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο για ένα χταπόδι που είχε αντιληφθεί την παρουσία της και είχε θορυβηθεί.
"Το χταπόδι αρχικά προσπαθούσε να καμουφλαριστεί και να αναμιχθεί με το περιβάλλον" εξηγεί για τη συνάντηση η νεαρή δύτης.
"Έπειτα από λίγο, το χταπόδι συνειδητοποίησε ότι το είχα εντοπίσει κι άρχισε να κολυμπάει μακριά" λέει η 29χρονη.
"Χώθηκε κάτω από έναν βράχο κι άπλωσε τα πλοκάμια του, ώστε να γίνει ένα με τον ύφαλο" αναφέρει η ΜακΛντάιρ για το έξυπνο χταπόδι.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το δέρμα των χταποδιών αποτελείται από μια λεπτή εξωτερική επιδερμίδα καλυμμένη με βλεννώδη αισθητήρια κύτταρα που επιτρέπουν την αλλαγή χρώματος.
Το νευρικό σύστημα των χταποδιών είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, με τα δύο τρίτα των συνολικών νευρώνων να εντοπίζονται στα νεύρα των πλοκαμιών.
Τα χταπόδια έχουν σχετικά μικρή διάρκεια ζωής, με κάποια είδη να ζουν μόνο για περίπου 6 μήνες, με τον κύκλο ζωής τους να είναι άμεσα συνυφασμένος με την αναπαραγωγή
Τα αρσενικά του είδους πεθαίνουν λίγους μόνο μήνες μετά την αναπαραγωγή, ενώ τα θηλυκά λίγο έπειτα από την εκκόλαψη των αυγών τους.
Να τονίσουμε ότι τα αναπαραγωγικά όργανα του χταποδιού αναπτύσσονται μετά την έκκριση ορμονών που έχουν ως αποτέλεσμα τη απενεργοποίηση του πεπτικού συστήματος και τελικά τον θάνατο του ζώου από ασιτία.