Κάποτε, τα νερά του Νοτίου Ατλαντικού Ωκεανού ήταν γεμάτα από μπλε φάλαινες. Όλα, όμως, άλλαξαν κι οι άνθρωποι είναι έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης.
Υπολογίζεται πως 42.698 τέτοιες φάλαινες βρήκαν άγριο θάνατο, με τους περισσότερους φόνους να πραγματοποιούνται στις αρχές του 20ου αιώνα και να συνεχίζονται έως τη δεκαετία του ’70, περισσότερα από δέκα χρόνια από τη θέσπιση του διεθνούς νόμου που τις προστάτευε. Το νησί Νότιος Τζόρτζια, που άλλοτε περιτριγυριζόταν από τα θηλαστικά αυτά που κολυμπούσαν ήρεμα, χωρίς να προκαλούν προβλήματα, έγινε τόπος βασανιστηρίων για εκείνες. Τελικά, ο μεγάλος τους πληθυσμός εξοντώθηκε.
Φέτος, όμως, φαίνεται πως υπάρχει ελπίδα. Ομάδα ερευνητών είδε 58 μπλε φάλαινες να κολυμπούν, ενώ υπάρχουν και ακουστικές αποδείξεις. Αυτά είναι θαυμάσια νέα, αν αναλογιστούμε πως από το 1998 έως το 2018 είχε βρεθεί μόνο μία στην περιοχή. Το μεγαλύτερο και πιο θορυβώδες θηλαστικό του πλανήτη, επανέρχεται.
Η Σοσάνα Κάλντεραν, μέλος της Ένωσης Θαλάσσιας Επιστήμης της Σκωτίας και ερευνήτρια, τονίζει πως δεν γνωρίζει κανείς για ποιο λόγο άργησαν τόσο πολύ να εμφανιστούν τα συγκεκριμένα ζώα. Θεωρεί πως, ίσως επειδή σκοτώθηκαν τόσο πολλά στην περιοχή εκείνη, είχαν μάθει να την αποφεύγουν και ζούσαν μακριά.
Οι μπλε φάλαινες, δεν είναι τα μόνα ζώα της θάλασσας που επανέρχονται δυναμικά στις περιοχές που ζούσαν άλλοτε. Μάλιστα, στη Νότιο Τζόρτζια επιστρέφουν και οι μεγάπτερες φάλαινες, οι οποίες κηνυγούνταν κατά κόρον τον περασμένο αιώνα.
Ο κόσμος μας αλλάζει. Ας τον προσέξουμε λίγο περισσότερο, κι αυτή η αλλαγή θα διαρκέσει για πάντα. Είναι στο χέρι μας.