Για νέα ακραία καιρικά φαινόμενα που θα χτυπήσουν την Ιταλία και την Ελλάδα την Παρασκευή κάνει λόγο η μετεωρολόγος του κορυφαίου ρουμανικού τηλεοπτικού Digi24, Σιμόνα Καπσούνα που κλήθηκε να αναφερθεί στα όσα συνέβησαν το βράδυ της Τετάρτης στη Χαλκιδική.
«Τέτοιες καταιγίδες είναι ασυνήθιστες αυτή την περίοδο του έτους», είπε αρχικά.
«Το μεσογειακό κλίμα περιλαμβάνει δύο σεζόν. Η μία με πολύ υγρασία, όπου βρέχει πολύ με ευχάριστες θερμοκρασίες και η δεύτερη σεζόν, όπου είναι ξηρή και βρέχει εξαιρετικά σπάνια», συμπλήρωσε και σημείωσε:
«Πολλές τέτοιες καταιγίδες περνούν από τη Μεσόγειο. Οι κυκλώνες έρχονται από τον Ατλαντικό και φθάνουν στη Μεσόγειο και αντιδρούν στη μεγάλη υγρασία με αποτέλεσμα να επηρεάζουν παράκτιες περιοχές».
Για να σπεύσει στη συνέχεια να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει Παρασκευής.
«Ένας άλλος κυκλώνας έχει αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της Παρασκευής θα επηρεάσει την Ιταλία, θα φθάσει στο Αιγαίο έτσι θα επηρεάσει και την Ελλάδα και θα ανέβει στην Ελλάδα», ανέφερε. «Αυτός ο κυκλώνας θα φέρει ξανά καταιγίδες, ίσως όχι τόσο έντονες ενώ θα πέσουν και οι θερμοκρασίες».
TI ΦOBOYNTAI OI EΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Σε ό,τι αφορά την ένταση της καταιγίδας, υπογράμμισε ότι αυτή ανήκει στην κατηγορία «υπερκύτταρο» («super cell»), που είναι και η μεγαλύτερη διαβάθμιση, ενώ περιγράφοντας την πορεία του φαινομένου, επισήμανε ότι αρχικά το έναυσμα δόθηκε από την περιοχή των Πρεσπών.
«Από εκεί ξεκίνησε μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Μια πολύ ψυχρή αέρια μάζα κινήθηκε από βορρά προς νότο, πέρασε όλη την περιοχή του Βερμίου και των Πιερίων και κατέβηκε στην κοιλάδα της Ημαθίας και της Πέλλας. Κάποια στιγμή έφτασε στα παράλια του Θερμαϊκού Κόλπου, ο οποίος είναι μια πολύ θερμή, αβαθής θάλασσα, με μεγάλη εξάτμιση και εμπλουτισμό της αέριας μάζας σε υδρατμούς. Έτσι η ψυχρή αέρια μάζα που ξεκίνησε από τις Πρέσπες πίεσε με καθοδικές κινήσεις τη θερμή και υγρή αέρια μάζα, την οποία ανάγκασε να κινηθεί προς τα πάνω. Η καταιγίδα ενισχύθηκε με υγρασία και δυνάμωσε ακόμη περισσότερο. Καθώς, μάλιστα, το φαινόμενο κινούνταν αρκετά γρήγορα, έγινε πάρα πολύ έντονο και έδωσε αυτά τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα» επισήμανε.
ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ
Μόλις πριν ένα μήνα, ο ΟΗΕ είχε δημοσιοποιήσει ανησυχητικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία εκατό χώρες στον κόσμο – ανάμεσά τους και η Ελλάδα – απειλούνται με ερημοποποίηση του ενός τρίτου των εδαφών τους. Τότε, ο ομότιμος καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός είχε πει ότι η ερημοποίηση συνιστά τεράστια απειλή για τη λεκάνη της Μεσογείου.
Ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αυτά που έπληξαν τη Βόρεια Ελλάδα, δεν μπορούν να προβλεφθούν, σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό. «Όταν το ακραίο γίνει σύνηθες, τότε υπάρχει κίνδυνος για την ανθρωπότητα» υποστήριξε με έμφαση.