Ένα ειδικά διαμορφωμένο μπαλόνι που εκτόξευσε η NASA και το οποίο «ταξιδεύει» στον Αρκτικό κατάφερε να απαθανατίσει τα σπάνια μπλε σύννεφα που σχηματίζονται από την συνάντηση κρυστάλλων με θραύσματα μετεωριτών.
Τα γνωστά και ως «νεφελώδη σύννεφα« ή «πολικά μεσοσφαιρικά σύννεφα» θεωρούνται ως από τα πλέον μυστηριώδη φαινόμενα η κατανόηση των οποίων μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν και άλλα φαινόμενα (αναταράξεις στην ατμόσφαιρα και στους ωκεανούς, τις λίμνες και άλλες πλανητικές ατμόσφαιρες) αλλά ίσως να βοηθήσουν και στις μετεωρολογικές προβλέψεις.
Τα σύννεφα αυτά είναι ορατά λίγο μετά τη δύση του ηλίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στις περιοχές των δύο πόλων και λάμπουν υπέροχα μέσα στο σκοτάδι της νύχτας.
«Οι κάμερές μας ευτυχώς ήταν σε θέση να απαθανατίσουν κάποια ενδιαφέροντα φαινόμενα και ελπίζουμε πως θα μας προσφέρουν νέες πληροφορίες για αυτή την πολύπλοκη δυναμική» δήλωσε ο dr. Dave Fritts που έχει αναλάβει την PMC Τurbo Mission.
To ειδικά διαμορφωμένο μπαλόνι που χρησιμοποίησε η ΝASA, κινήθηκε στην στρατόσφαιρα επί πέντε ημέρες και οι κάμερες που έφερε κατέγραψαν έξι εκατομμύρια εικόνες υψηλής ανάλυσης.
Σημειώνεται πως τα αποκαλούμενα κύματα ατμοσφαιρικής βαρύτητας, που προκαλούνται από μάζες αέρα που κινούνται προς τα πάνω όταν συναντούν εμπόδια όπως οροσειρές, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των μπλε σύννεφων.
huffingtonpost.gr