Τεράστιες καταστροφές και δύο νεκρούς αφήνει πίσω της στη Θεσσαλία η κακοκαιρία Ιανός.
Η Πυροσβεστική από το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου έχει δεχθεί 2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως: στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία και αρκετές από αυτές είναι σε εξέλιξη, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 896 απεγκλωβισμοί – διασώσεις μέχρι τώρα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική:
- Στο Νότιο Ιόνιο (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 750 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 93 διασώσεις, 308 αντλήσεις, 383 κοπές δέντρων, και 58 αφαιρέσεις αντικειμένων.
- Στη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 68 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 25 αντλήσεις και 43 κοπές δέντρων.
- Στην Στερεά Ελλάδα (Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λειανοκλάδι, Μακρακώμη και Μεξιάτες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 230 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 76 διασώσεις, 152 αντλήσεις και 5 κοπές δέντρων.
- Στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας (Λουτρά Ωραίας Ελένης) η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 34 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 18 αντλήσεις υδάτων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.
- Στη Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσσο, Τρίκαλα, Λάρισα και Σοφάδες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 815 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 727 διασώσεις, 327 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.
- Χωρίς τις αισθήσεις τους εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν:
μία ηλικιωμένη γυναίκα από οικία στην Τοπική Κοινότητα Βασιλή στα Φάρσαλα Θεσσαλίας και
ένας άνδρας, 63 ετών, πλησίον του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Καρδίτσας.
Ενώ, αγνοούνται οι επιβαίνοντες ενός ΕΙΧ οχήματος, το οποίο παρασύρθηκε στον Πάμισο ποταμό, στο Μουζάκι Καρδίτσας.
Τις τελευταίες ώρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας συγκλονιστικά βίντεο διάσωσης που αποτυπώνουν όσα έζησαν οι κάτοικοι της περιοχής. Στον Σταυρό Φαρσάλων το πρωί του Σαββάτου οι άνδρες της ΕΜΑΚ, κατάφεραν να απεγκλωβίσουν έναν ηλικιωμένο άντρα, ο οποίος είχε εγκλωβιστεί στο αυτοκίνητό του μέσα σε μια τεράστια λίμνη νερού.
Ο απολογισμός της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία
Η κακοκαιρία στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους. Νεκρός βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου ο ένας από τους δύο αγνοούμενους στην Καρδίτσα. Πρόκειται για 63χρονο κτηνοτρόφο αλβανικής καταγωγής τον οποίο αναζητούσε ο γιός του από χθες καθώς είχε εξαφανιστεί λόγω της κακοκαιρίας. Ο 63χρονος βρέθηκε νεκρός από συνεργεία της Πυροσβεστικής και τον γιό του στην περιοχή πίσω από το νοσοκομείο της Καρδίτσας. Έτσι, ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία ανέρχεται σε δύο, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την 40χρονη γυναίκα και τον συνεπιβάτη της που παρασύρθηκαν με το αυτοκίνητο από τον Πάμισο ποταμό στο Μουζάκι. Το αυτοκίνητο της εντοπίστηκε, χωρίς εκείνη μέσα.
Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμης Λέκκας, μίλησε για πέντε παράγοντες που συνέβαλαν στην καταστροφή:
- οι δύο κλάδοι βαρομετρικών χαμηλών από τα ΝΔ και από τα ΒΑ έχοντας διαφορά θερμοκρασίας συγκρούστηκαν πάνω από τη ΝΔ Θεσσαλία, με αποτέλεσμα τις έντονες βροχοπτώσεις μεγάλης ραγδαιότητας στις νότιες πεδινές περιοχές του θεσσαλικού κάμπου και τις ημιορεινές περιοχές της Πίνδου.
- οι έντονες μορφολογικές κλίσεις των υδρολογικών λεκανών του Πορταϊκού, Πάμεσου και Σοδαφίτικου ποταμού συνέβαλαν στις μεγάλες ταχύτητες των υδάτινων μαζών
- η έντονη διάβρωση των εδαφών των γεωλογικών σχηματισμών που αντιπροσωπεύεται από λεπτομερείς και αδρομερείς φάσεις του φλύσχη στα ημιορεινά
- η ταχεία συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων νερού που αδυνατούσαν να παραλάβουν οι υφιστάμενες κοίτες των ποταμών
- οι ανθρώπινες παρεμβάσεις και δραστηριότητες στις κοίτες και όχθες των ποταμών.
Μουζάκι Καρδίτσας
Τις πληγές της μετρά με το πρώτο φως της ημέρας η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, καθώς η επέλαση του «Ιανού» ήταν ιδιαίτερα σφοδρή, κυρίως στον δήμο Μουζακίου, που δέχθηκε τεράστιο χτύπημα. Χαρακτηριστικό είναι πως στο Μουζάκι κατέρρευσε πτέρυγα στο κέντρο Υγείας, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που δημοσιεύουμε.
Η πόλη της Καρδίτσας, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κωνσταντίνος Νούσιος, δέχθηκε τεράστιες ποσότητες νερού με αποτέλεσμα δρόμοι και σπίτια να πλημμυρίσουν με το ύψος του νερού να φτάνει και το ένα μέτρο. Επίσης, στον οικισμό «Μαύρικα» όπως και σε άλλα χωριά του δήμου Καρδίτσας, όλη τη νύχτα βρίσκονταν σε εξέλιξη προσπάθειες διάσωσης πολιτών. Υπάρχουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, ενώ απειλούνται και άλλες περιοχές του δήμου από την μετακίνηση τεράστιων ποσοτήτων νερού.
Στον δήμο Μουζακίου, μεγάλο τμήμα του περιφερειακού δρόμου κατά μήκος του ποταμού Πάμισου έχει καταρρεύσει, γκρεμίζοντας και ένα κομμάτι του Κέντρου Υγείας Μουζακίου. Η κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Νούσιο συνεχίζει να παραμένει ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς ο φόβος αυξάνεται με τις υπερχειλίσεις ποταμών και χειμάρρων.
Σοβαρή παραμένει και η κατάσταση στα Φάρσαλα από την επέλαση του Ιανού. Τριάντα άτομα παραμένουν εγκλωβισμένα στην περιοχή του Σταυρού, ανέφερε το πρωί του Σαββάτου στο Mega ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας. Η Πυροσβεστική έχει δεχτεί χιλιάδες κλήσεις για παροχές βοήθειας και απεγκλωβισμούς ατόμων που κινδύνευσαν στις πλημμυρισμένες περιοχές και έχουν κάνει εκατοντάδες διασώσεις.
Ανυπολόγιστες οι ζημιές σε σπίτια και αγροτικές εκτάσεις στα Φάρσαλα
Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που έχει προκαλέσει η έντονη βροχόπτωση στην περιοχή των Φαρσάλων. Η κακοκαιρία που έκανε την εμφάνισή της χθες το βράδυ, συνεχίστηκε με μεγαλύτερη ένταση τα ξημερώματα. Όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου η ποσότητα του νερού ήταν τεράστια με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα σε μεγάλη έκταση.
Μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Φαρσάλων, τόνισε ότι από τη βροχόπτωση υπήρξε υπερχείλιση του ποταμού Ενιπέα, με αποτέλεσμα τα νερά να προκαλέσουν ανυπολόγιστες καταστροφές ειδικά στις περιοχές δυτικά των Φαρσάλων σε σπίτια και αγροτικές εκτάσεις. Σύμφωνα με τον δήμαρχο «τα πλημμυρισμένα σπίτια είναι απεριόριστα σε αριθμό με αποτέλεσμα να γίνονται ολονύχτιες προσπάθειες για απεγκλωβισμούς ανθρώπων στις συγκεκριμένες περιοχές».
Από τη μεριά του ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Γεώργιος Λαδόπουλος σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το φαινόμενο ήταν εξωφρενικό καθώς υπήρχαν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που ενημέρωσαν τις υπηρεσίες ότι κινδύνεψαν». Μεταξύ άλλων ο κ. Λαδόπουλος τόνισε ότι πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του δήμου με μηχανήματα για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων σε συνεργασία με την ΕΜΑΚ σε αρκετά χωριά δυτικά των Φαρσάλων, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτή την στιγμή το χωριό το οποίο έχει σοβαρά προβλήματα και συνεχίζονται οι επιχειρήσεις με μηχανήματα είναι ο Σταυρός Φαρσάλων.
Σταϊκούρας: Αποζημιώσεις και απαλλαγές για τους πληγέντες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα
Πακέτο ενίσχυσης όσων υπέστησαν ζημιές από τον Ιανό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας το Σάββατο (19.09.2020), κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού και σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.
Ανάμεσα στα 9 μέτρα που ανήγγειλε ο κ. Σταϊκούρας συγκαταλέγονται αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή και αποζημιώσεις σε υποδομές – Εννέα στοχευμένες και άμεσες παρεμβάσεις για την αποζημίωση φυσικών και νομικών προσώπων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που επλήγησαν και πλήττονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Μεσογειακού Κυκλώνα “Ιανός.
Σε τροχιά προς Κρήτη
«Πλώρη» για την Κρήτη έχει βάλει ο «Ιανός», μετά τις ανυπολόγιστες καταστροφές που προκάλεσε στα νησιά του Ιονίου, στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, o «Ιανός», το κέντρο του οποίου βρίσκεται στο Νότιο Ιόνιο, αναμένεται κατά τη διάρκεια του Σαββάτου να κινηθεί αρχικά νότια, και στη συνέχεια νοτιοανατολικά, με τα φαινόμενά του σταδιακά να περιορίζονται στα νοτιότερα τμήματα της χώρας.
Από το απόγευμα του Σαββάτου, καθώς και την Κυριακή, ο «Ιανός» θα επηρεάσει πλέον την Κρήτη.
Έντονα φαινόμενα αναμένονται εξάλλου μετά το μεσημέρι προς το απόγευμα, κυρίως με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και μεγάλο όγκο νερού σε Κορινθία και Αργολίδα και αργότερα στις Κυκλάδες.”