Θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν για το ποιος κρύβεται πίσω από το σαμποτάζ -όπως όλα δείχνουν - στους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στη Θάλασσα της Βαλτικής, με πολιτικούς αναλυτές να εκτιμούν ότι και οι δύο χώρες -Ρωσία και ΗΠΑ- θα μπορούσαν να επωφεληθούν των διαρροών φυσικού αερίου.
Ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγώντας σε ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να βάζει επισήμως και με τη «βούλα» σήμερα την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών όπου έχουν τον έλεγχο ρωσόφωνοι, η Κομισιόν προσπαθεί να βρει μία λύση για την αντιμετώπιση του ενεργειακού πολέμου. Και ενώ στη Βαλτική συνεχίζεται η διαρροή φυσικού αερίου σε τέσσερις υποθαλάσσιες γραμμές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, πολλοί συνωμοσιολόγοι «δείχνουν» ως βασικό ύποπτο τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Ο Μαρκ Νίκολ, βρετανός δημοσιογράφος που ασχολείται με αμυντικά θέματα, διερωτάται αν πράγματι πρόκειται για ενέργεια αυτό-δολιοφθοράςτου Βλαντιμίρ Πούτιν, κάτι που υποθέτουν οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες όπως και αρκετοί πολίτες: Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι ο ρωσικός αγωγός Nord Stream «θα τερμάτιζε την λειτουργία του» εάν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.
Ο ίδιος αναφέρει ότι το σαμποτάζ θα μπορούσε να γίνει ως εξής: Στο βυθό της Βαλτικής Θάλασσας, ένα τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο απελευθερώνει μια νάρκη που «φωλιάζει» δίπλα σε έναν αγωγό φυσικού αερίου. Άλλες νάρκες τοποθετούνται σε κρίσιμα σημεία κατά μήκος σωληνώσεων που συνδέουν τη Ρωσία και τη Γερμανία. Όταν πυροδοτούνται - είτε από τηλεχειριστήριο είτε από απόσταση σε μία μυστική αίθουσα ελέγχου - οι μετασεισμοί γίνονται αισθητοί σε απόσταση 800 μιλίων και οι σεισμολόγοι παρομοιάζουν τις εκρήξεις με σεισμούς.
Μέσα σε δευτερόλεπτα οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2 αρχίζουν να έχουν διαρροές φυσικού αερίου και εκατομμύρια κυβικών μέτρων απελευθερώνονται στα ύδατα Δανίας και Σουηδίας. Η αποστολή ολοκληρώνεται για όποιον υποκίνησε αυτήν την άνευ προηγουμένου πράξη βιομηχανικής τρομοκρατίας.
Για την βρετανική εφημερίδα Daily Mail, ο πρόεδρος που απείλησε φέτος τον «τερματισμό της λειτουργίας» του Nord Stream δεν κατοικεί στο Κρεμλίνο αλλά στον Λευκό Οίκο. «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος όταν, στις αρχές Φεβρουαρίου, υποσχέθηκε να τερματίσει την λειτουργία του ρωσικού αγωγού σε περίπτωση που ρωσικά στρατεύματα και τανκς εισέβαλαν στην Ουκρανία.
Οι δηλώσεις Μπάιντεν διατυπώθηκαν την περίοδο που ο ίδιος είχε δεχθεί επικρίσεις από πολιτικούς του αντιπάλους και όχι μόνο με το επιχείρημα ότι, μια τέτοια επιχείρηση θα ήταν περίπλοκη για να πραγματοποιηθεί ή πολύ επιζήμια διπλωματικά δεδομένου ότι ο αγωγός «Nord Stream 2» ελέγχεται από τη Γερμανία. Για όσους μάλιστα πίστευαν ότι ο Μπάιντεν θα έπαιρνε πίσω τις δηλώσεις του, ο ίδιος έσπευσε να ξεκαθαρίσει: «Θα το κάνουμε, σας το υπόσχομαι. Θα μπορέσουμε να το κάνουμε».
Αυτές οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ήταν βούτυρο στο ψωμί του Κρεμλίνου που τις χρησιμοποίησε ως «προπαγανδιστικό δώρο» μετά τις διαρροές στους ρωσικούς αγωγούς.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβαέσπευσε να χλευάσει τον επιρρεπή σε γκάφες, πρόεδρο των ΗΠΑ, προκαλώντας τον να λογοδοτήσει για τα λόγια και τις πράξεις του. «Μπορεί να φαίνεται περίεργο να ψάξετε οπουδήποτε εκτός από τη Μόσχα για να βρείτε τους δράστες. Ωστόσο, αυτά τα περιστατικά συνέβησαν σε περιοχές της Βαλτικής που ανήκουν στους συμμάχους των ΗΠΑ, Δανία και Σουηδία», τόνισε.
Ενώ τα ρωσικά πλοία έχουν το δικαίωμα να καταπλέουν σε αυτές τις «αποκλειστικές οικονομικές ζώνες», οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα μπορούσαν να παρακολουθούν στενά τη δραστηριότητά τους, σχολιάζεο ο Βρετανός αρθρογράφος. Το σκεπτικό στην Ουάσιγκτον είναι ότι, ένα τέτοιο περιστατικό θα μπορούσε να πείσει τα ευρωπαϊκά κράτη που έχουν μεγαλύτερη εξάρτηση από τη Ρωσία για τον ενεργειακό εφοδιασμό, να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη ενεργειακής ανεξαρτησίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι αυτά τα κράτη, όπως η Γερμανία, ήταν τα πιο απρόθυμα να αμφισβητήσουν ενεργά τη στρατιωτική υπεροχή της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της ιδέας ότι ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Ρώσο ομόλογό του. «Ασφαλώς υπάρχει τρόμος στην ηπειρωτική Ευρώπη μετά την επίθεση στους αγωγούς. Το φυσικό αέριο που απελευθερώνεται στα ύδατα της Βαλτικής είναι 90% μεθάνιο, ένας βασικός επιβαρυντικός παράγοντας για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Οπότε ο Πούτιν ή οποιοσδήποτε άλλος το έκανε, έχει μολύνει το περιβάλλον».